Kapcsolat ikonok

Tippek, videók

VI. Internetkonferencia. Az Internet hatása gyermekekre és fiatalokra.
2020.09.29-30. 

 

Előadások, kerekasztal-beszélgetések. 

Juhász Levente: A Google erőfeszítései az online gyermekbiztonság terén
🧑‍💻Juhász Levente, a Google közép-kelet-európai közkapcsolati menedzsere előadásában beszámolt arról, a Google milyen erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy megfeleljen a szülői aggályoknak, erősítse a gyermekek biztonságát a kibertérben. 🔎🔐
👨‍👩‍👧‍👦 dedikált termékek gyerekeknek vagy kisgyermekes szülőknek (YouTube Kids, Family Link)
🗒 irányelvek a gyermekek biztonsága érdekében
👨‍🏫nemzetközi programok a tudatos internethasználat készségek fejlesztésére (Be Internet Awesome)

 

👩‍🏫 Pálfi Erika, a Köznevelési Tartalomfejlesztési Főosztály főosztályvezetője előadásában bemutatja a mozgóképkultúra és médiaismereti tantárgyat. "A Nat korszerűsítésének egyik sarkpontja a ’Mozgóképkultúra és médiaismeret’ tantárgy" címmel tartott előadása visszanézhető itt:

📌NAT korszerűsítése?
📌Miként foglalkozik a megújított NAT a médiatudatossággal?
📌Milyen előrelépések történtek a 2012-es Nat-hoz képest?
📌Mit tehet az iskola köznevelési szereplőként?

 

Horváth Dorka: Olvasóvá nevelés a digitális világban 🙋‍♀️🙆

Horváth Dorka, a BOOKRKids alapítója előadásában elhangzik az is, hogy a legutóbbi felmérések szerint (mit csinálnak a gyermekek szabadidejükben?) az első 30 helyen nem szerepelt az olvasás, mint kikapcsolódási forma...🕵️😟
A BOOKRKids missziója és célja hidat építeni a hagyományos könyvek és digitális világ között. 📚📖

 

 

dr. Krasznay Csaba: OK boomer, avagy a TikTok hatása a generációkra és a világpolitikára

⁉️ Kik, hogyan, és mennyire használják a TikTokot? Mire jó a TikTok?

 

 

dr. Péterfalvi Attila: A NAIH gyakorlata a gyermekeket érintő adatvédelmi ügyekben

A VI. Internetkonferenciánkon a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a Covid-19 alatt a Hatósághoz beérkező konzultációs beadványokról tartott előadást. 📖 🔐

 

dr. Lengyel Márk: Hogyan szabályozzuk a digitális platformokat?

dr. Koltay András: Az online platformok szabályozása- állami feladatok és felelősség

Schiffer András: Jogon kívüli nyilvánosság?

 

dr. Farkas Attila Erik, "A kiskorúak online kockázati kitettsége – egy kvalitatív kutatás eredményei" 👨‍💼
dr. Farkas Attila Erik előadásában bemutatja a digitális gyermekvédelmi indexet, mely lehetővé teszi a digitális gyerekvédelem területén a civil szervezetek, az állam és különböző más szereplők által végzett beavatkozások hatásának vizsgálatát. 📊🗒
Köszönjük a tartalmas előadást!

 

👩‍💼dr. Gaskóné Nagy Erika "A DGYS tudatos és értékteremtő internethasználatot támogató programjai" című előadásában Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiájának eredményeiről számolt be.
⁉️Óvodától Egyetemig🤓:
📎OkosÓvoda Program: több, mint 300 okos óvoda
📎DigiMini Kutatás
📎Kortárs NETMENTOR Program
📎DMSZ Képzés

Online oktatás a Covid19 idején
Szülői felelősség és tanári elvárások az online oktatásban. 

Moderátor: dr. Krasznay Csaba

Meghívott szakértők: Bereczki-Fodor Enikő, Tószegi Attila, Csizmazia-Darab István

 

 
Online óra biztonságosan. Mit használjunk, és hogyan?

Moderátor: dr. Krasznay Csaba

Meghívott szakértők: Fegyverneki Gergő, Nagy István, Perlaki Gyula

 

 

 

Hová tűnt az otthon meghitt csendje? Otthontanulás a családdal.

Moderátor: dr. Krasznay Csaba

Meghívott szakértők: Ördög Nóra, dr. Lápossy Attila, Villányi Gergő

 

 

 

Adatvédelem és adatbiztonság az online tanulás - tanításban

Moderátor: dr. Krasznay Csaba

Meghívott szakértők: dr. Baracsi Katalin, Roma Ádám, dr. Kiss Attila

 

 

 

 

Hackerek és kéretlen tartalmak a világhálón

 

Safer Internet Day 2020, kerekasztal-beszélgetés

Meghívott beszélgetőpartnerek: dr. Bencsik Balázs, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője, dr. Kiss Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Kriminológiai Tanszék tanársegédje, Marosi-Bauer Attila CEO, Hacktivity Conference és Németh Ágnes rendőr ezredes, az ORFK Bűnmegelőzési Osztály vezetője. Moderátor dr. Lengyel Márk ügyvéd, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tagja. 

A beszélgetés egyik kérdése az volt, hogy az utóbbi 5-10 évben az internet általánosságban biztonságosabb hely lett-e, és biztonságosabb lett-e a gyerekek számára. A résztvevők úgy látták, hogy a világháló egyre több mindent kínál, egyre hasznosabb, de ezzel együtt egyre több kockázatot és veszélyt is rejt magában. Mit tehetnek akkor a szülők és a gyermekek? A kerekasztal résztvevőinek erre a kérdésre egyhangúan az volt a válasza, hogy a kérdés megoldását nem a technikától, hanem az emberi hozzáállástól, kapcsolatoktól remélhetjük: a gyerekek legyenek tisztában azzal, hogy muszáj minden kattintás előtt gondolkodniuk, a szülők gyermekeikre fordított figyelmét pedig az online tér egyetlen megoldása sem pótolja.

 
Miért félnek a felnőttek, és miért olyan bátrak a gyerekek?

 

Safer Internet Day 2020, kerekasztal-beszélgetés

Meghívott beszélgetőpartnerek: dr. Farkas Attila Erik, a DGYS, a Digitális Jóléti Program állandó szakértője, dr. Ságvári Bence, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa, Csanak Gabriella, a Microsoft Magyarország Kft. marketing- és operációs igazgatója, Nagyné Szabó Etelka szakértő, szaktanácsadó, a Nemzeti Pedagógus Kar országos elnökségi tagja és Laboncz Márton, diák. Moderátor Dr. Bányász Péter, az NKE Közszervezési és Infotechnológiai Tanszék munkatársa.

A kerekasztal résztvevői egyetértettek abban, hogy a gyerekek eredendően bátrabbak az online térben, a szülők pedig inkább tartanak a kockázatoktól. Annak érdekében, hogy a bátorság ne vakmerőségben és valódi problémákat okozó felesleges kockázatok vállalásában nyilvánuljon meg, a szülők aktív szerepvállalására van szükség a gyerekek digitális készségeinek, médiatudatosságának fejlesztésében. A szülőknek, amennyire lehet - a pedagógusokkal együtt - a gyermekük "digitális mentorává" kell válniuk. Nem csak abban kell segíteni őket, hogy mit ne csináljanak az interneten, hanem abban is, hogy miként tudják a lehetőségeket arra használni, hogy a munkaerő piacon sikeres, az élet egyéb területein pedig nyitott és elégedett felnőttekké váljanak. 

 

A VALÓSÁGBAN MEGVÉDENÉ A GYERMEKÉT. MIÉRT NE TENNÉ AZ ONLINE VILÁGBAN?!

A dán Safer Internet központ, a Klicksafe filmje:

 

TUDJA-E, HOGY VALÓJÁBAN KIKKEL TART FENT KAPCSOLATOT A GYERMEKE?

  

VALÓS VAGY ONLINE ÉLETET ÉL A GYERMEKE?

Gyermekét alig tudja elrángatni a számítógép elől? Diákjai órán is interneteznek? Az internetfüggőségről készült szemléletes videó figyelmeztet a túlzott internetezés következményeire: kimaradunk a “való életből”.

szulovideo_3.jpg

A Kék Vonal Kecskeméti Komputerháza által készített videó:

 

 

Ma már egyre több kutató vélekedik úgy, hogy az internetfüggőséget egy új diagnosztikus egységként kell kezelni, mely terápiás beavatkozást indokol. Amennyiben úgy gondolja, hogy ön, gyermeke vagy diákja internetfüggő, a következőket javasoljuk.

 1. Gondolja át, mi okozhatja a kialakult függőséget – stressz, depresszió vagy unalom? Kérjen segítséget, ha szükséges!
 2. Töltsön több időt a barátokkal, családdal. Ők támogatnak, elterelik a figyelmet a netezésről, és nem utolsó sorban meghallgatják a problémáit!
 3. Határozza meg előre, mennyi időt szeretne a számítógép előtt tölteni.  Minden este azonos időben kapcsolja ki a gépet!
 4. Töltse mással a szabadidejét: hívjon át egy barátot, menjen el sportolni, koncertre, színházba, múzeumba, vagy zenéljen, olvasson unatkozás helyett!
 5. Tekintsen az internetre úgy, mintha eszköz lenne, összpontosíts az aktuális feladat megoldására.

Az internetfüggőségnek sok jele van, ha kíváncsi arra, hogy gyermeke annak számít-e, töltesse ki vele ezt a tesztet: https://www.kamaszpanasz.hu/tesztek/194

Ha pedig saját magát szeretné tesztelni, ezt ajánljuk! http://kimondhato.hu/internetes-informaciok/internetfuggo-vagyok/

További információk a témában: https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/internetfuggoseg

Forrás:

Kék Vonal Komputer Klubház Kecskemét

http://www.webbeteg.hu/cikkek/szenvedelybetegseg/1349/jatekszenvedely-es-internetfuggoseg 

http://www.internetfuggoseg.hu/index.php?oldal=kerdoiv 

http://sanyiabagoly.blog.hu/2010/10/09/az_internetfuggoseg_kezelese_joasszony_modra

GYERMEKEINK DIGITÁLIS VILÁGA

Tippek gyűjteménye szülőknek és pedagógusoknak:

 

ONLINE ZAKLATÁS-VEGYE KOMOLYAN GYERMEKE PANASZAIT, JELZÉSEIT!

Talán Önnel is előfordult már, hogy gyermeke, diákja arról panaszkodott, hogy osztálytársai nélküle alakítottak egy zárt csoportot a facebookon és nem értette, hogy ez miért zavarja őt?! A mai gyermekek ezt ugyanúgy kiközösítésnek élik meg, mint szüleik valaha azt, amikor a haverok csak őket nem hívták focizni a parkba. Ha gyermeke hasonló élményről számol be, mindig vegye komolyan, hogy baj esetén gyermeke bizalommal forduljon Önhöz!

 

NEKED 8?

„NEKED 8?” – TESZI FEL A KÉRDÉST TÁRSADALMI CÉLÚ KAMPÁNYÁBAN A MÉDIAUNIÓ ALAPÍTVÁNY.

 szulovideo_6.jpg

A Médiaunió Alapítvány minden évben kampány keretében egy társadalmi témát választ ki, és abban a témakörben folytat társadalmi célú kampányt, melyhez idén szakértőként a Safer Internet program is csatlakozott.

Az Alapítvány 2014-es kampányának témája: „a felelős médiahasználat”

A kampány szakértők bevonásával, személyes történeteken és tanulságokon keresztül hívja fel a szülők, pedagógusok, kiskorúak és fiatalok figyelmét egyaránt a tudatos és felelős médiahasználatra.

A Médiaunió Elnökségének tagjaiból összehívott zsűri az Activity Group – Super Channel konzorcium pályázatát ítélte a legsikeresebbnek. A tendernyertes ügynökségek koncepciójának erőssége, hogy a kampány során egyaránt felhívja a felnőtt társadalom figyelmét a médiatartalmak, médiafogyasztás előnyeire miközben figyelmeztet, hogy a kiskorúak médiafogyasztásának tekintetében a felnőttek felelőssége óriási. A kampány pozitív hangvételű, és a különböző médiaeszközök és kommunikációs csatornák felhasználásával egyaránt szól a szülőkhöz, pedagógusokhoz és a kiskorúakhoz. Üzenetrendszere kiterjed arra is, amikor a gyerekeket nem várt, vagy nem nekik szóló hatások érik, és arra is, hogy a virtuális világban ugyanúgy segítenünk kell a kiskorúakat eligazodni, mint a valós életben. Ennek érdekében fontos a bevon(ód)ás, a tudatos nevelésre való felhívás.

A Médiaunió Alapítvány saját honlapja alakult át kampány-honlappá: kifejezetten egyszerű, a mindennapokban hasznos tanácsokkal szolgál mindhárom célcsoport (szülők, gyerekek, tanárok) számára.

A társadalmi célú kampány az ATL felületen főképp a szülőkhöz szól, de az online és közösségi kommunikációban a 12-18 éves korosztályt is megszólítják.

A kampányfilmek rendezője Szabó Simon, a Post Edison / H&H Production, Sparks és az Adstream segíti az Alapítvány munkáját a gyártás során. A médiatervezési feladatok ellátásához az AdSol Média járul hozzá szakmai munkájával, a printekhez a fotózási munkálatokban Jobbágy Csaba vesz részt.

A 2014-es „Felelős médiahasználat” kampány fő támogatója a Telekom.

POZITÍV GYERMEKTARTALMAK - ÍME NÉHÁNY FELTÉTEL, MELYNEK SEGÍTSÉGÉVEL ELDÖNTHETI, HOGY GYERMEKBARÁT-E EGY ADOTT INTERNETES OLDAL VAGY SZOLGÁLTATÁS!

A 2012 és 2014 között az Európai Unió támogatásával működő POSCON csoport célja az volt, hogy európai szinten is támogassa a pozitív online gyermektartalmakat. A csoportban résztvevő több mint 20 intézmény és cég szerint az alábbi feltételeknek kell megfelelnie az online gyermektartalmaknak ahhoz, hogy pozitívnak minősüljenek. 

 • Világosan meghatározott célcsoport.
 • A tartalom/szolgáltatás
  • vonzó,
  • használható,
  • mindenki számára elérhető,
  • biztonságos és
  • megbízható.
 • A gyermekek magánélethez való joga biztosított.
 • Amennyiben a közösségi média elemei is feltűnnek a tartalomban/szolgáltatásban, úgy
  • ezen szolgáltatások használatára vonatkozó információkat is feltüntetnek,
  • regisztráció esetén szükséges a szülői beleegyezés,
  • a bejelentési felületek könnyen használhatók,
  • a felhasználói hozzászólások állandó és aktív figyelemmel követése révén biztosítják, hogy minden tartalom megfelel a gyermekek életkorának.
 • Amennyiben kereskedelmi elemeket tartalmaz a szolgáltatás/tartalom, úgy
  • ezek világosan elkülönülnek a tulajdonképpeni tartalomtól, könnyen felismerhetőek és a gyermekek korának megfelelőek,
  • ezek az elemek nem korlátozzák a felhasználók tevékenységeik feletti ellenőrzési jogát,
  • az oldal pénzügyi korlátot alkalmaz arra, hogy a gyermek mennyit költhet egy oldalon vagy játékban,
  • a kereskedelmi ajánlatokat nyíltan kommunikálják,
  • a fizetési mód kiválasztása pedig szülői felügyeletet igényelnek.

EU-s kezdeményezésre a Safer Internet program hazai konzorciuma is meghirdetette a Legjobb gyermekbarát tartalom díjat 2013-ban. A két kategóriában díjazott győzteseket most újra a figyelmükbe ajánljuk!

Nem szakmai kategória:

 1. helyezett: http://ludbriko.hu/ (Európai szinten 2. helyezett)
 2. helyezett: http://www.versike.hu/#
 3. helyezett: MOMO Rádió

Szakmai kategória:

 1. http://www.traff.hu/ 
 2. http://www.okosdoboz.hu/ 
 3. Rókalandozó

 

MÉDIATUDATOSSÁG ÉS OKTATÁS

MÉDIADÖMPINGBEN ÉLÜNK. A TÖMEGKOMMUNIKÁCIÓ FOLYAMATOSAN ONTJA MAGÁBÓL AZ INFORMÁCIÓT, ÉS MI EGYRE TÖBBET AKARUNK. GYAKRAN NEM IS VÁLOGATUNK AZ INFORMÁCIÓK KÖZÖTT, FEL SEM DOLGOZZUK AZOKAT. NÉZZÜK, HALLGATJUK, OLVASSUK, BÖNGÉSSZÜK A MÉDIUMOKAT FÁRADHATATLANUL, MINTHA ATTÓL FÉLNÉNK, HOGY VALAMIT KIHAGYUNK, ELSIKLUNK FELETTE.

 

A válogatás nélküli intenzív médiahasználat eredményeképpen valóságos életünk összemosódik a médiák által közvetített világgal. Elfogadjuk és ugyanakkor el is várjuk, hogy a médiumok mondják meg nekünk, hogyan kell élni, öltözni, viselkedni vagy gondolkodni. Pedig a média manipulál, tudatosan próbálja formálni az egyéniségünket, véleményünket. Gyakorlati tapasztalatok és felmérések azt mutatják, hogy a mai fiatalok egyre több időt töltenek a televízió és az internet előtt. Értékrendjük formálásában már nem az iskola és a család az elsődleges, hanem a tömegkommunikáció. Innen veszik a viselkedési, gondolati, párkapcsolati mintáikat. Gondoljunk csak bele, miféle értékeket közvetítenek felénk a reklámok, a szappanoperák, a valóságshow-k, bulvárlapok stb. Az utóbbiak folyamatosan azt sugallják, hogy iskolázatlanul, törvényes munka nélkül többek lehetünk másoknál, híresek és ismertek leszünk. És mindezt úgy, hogy a kisujjunkat sem kell mozdítani hozzá. Ez a torz „életforma” az utóbbi években folyamatosan beszivárgott a mindennapi életünkbe, megfertőzve a fiatalabb korosztályt, akik ezt alapvető mintának tekintik.

„Meg kell szabadulnunk attól a rossz szokásunktól, hogy azon törjük a fejünket, mit művel a média az emberekkel, ehelyett azt a kérdést kell feltennünk magunknak: mit kezdenek az emberek a médiával” (James D. Halloran, 1970).

Folytatva a fenti gondolatmenetet, nem zárhatjuk ki a médiát az életünkből, hanem meg kell tanulnunk együtt élni vele, és megismerni működésének módját, az emberekre gyakorolt hatását. Nem csak a felnövekvő generációt, hanem szüleiket is meg kell tanítani arra, hogy tudatosan használják az elektronikus médiumokat. Tudjanak különbséget tenni a különböző információk között, felismerjék a tudatos befolyásolás jeleit. Persze tilthatnánk is a média használatát, sőt korlátozhatnánk is annak terjedését, terjesztését. Azonban ez nem lenne, nem is lehet megoldás. A felmerült problémákra egy olyan médiaoktatás tudna válaszokat adni, amely valóban fejleszti az ismeretszerzéshez szükséges kompetenciákat. A magyar oktatási rendszer, válaszolva a kihívásra, „Mozgóképkultúra és médiaismeret” néven új tantárgyi keretet vezetett be, amely tartalmazza a film- és médiaoktatás követelményeit. Azonban önálló tárgyi jellegét mára elveszítette és beépült a vizuális kultúra tantárgyba.

A Nemzeti Alaptanterv (NAT) a következőképpen fogalmazza meg a médiatudatosságra való nevelést: „Cél, hogy a tanulók a mediatizált, globális nyilvánosság felelős résztvevőivé váljanak: értsék az új és a hagyományos médiumok nyelvét. A médiatudatosságra nevelés az értelmező, kritikai beállítódás kialakítása és tevékenység-központúsága révén felkészít a demokrácia részvételi kultúrájára és a médiumoktól is befolyásolt mindennapi élet értelmes és értékelvű megszervezésére, tudatos alakítására. A tanulók megismerkednek a média működésével és hatásmechanizmusaival, a média és a társadalom közötti kölcsönös kapcsolatokkal, a valóságos és a virtuális, a nyilvános és a bizalmas érintkezés megkülönböztetésének módjával, valamint e különbségek és az említett médiajellemzők jogi és etikai jelentőségével.” A digitális kompetenciafejlesztésről pedig a következőképpen fogalmaz: „A digitális kompetencia felöleli az információs társadalom technológiáinak (információs és kommunikációs technológia, a továbbiakban IKT) és a technológiák által hozzáférhetővé tett. közvetített tartalmak magabiztos, kritikus és etikus használatát a társas kapcsolatok, a munka, a kommunikáció és a szabadidő terén. Ez a következő készségeken, tevékenységeken alapul: az információ felismerése (azonosítása), visszakeresése, értékelése, tárolása, előállítása, bemutatása és cseréje; digitális tartalomalkotás és -megosztás, továbbá kommunikációs együttműködés az interneten keresztül.” Látható, hogy a szándék megvan, de az alacsony óraszám, a szűkre szabott médiaismereti anyag miatt a médiatudatosságra nevelés nem éri el célját.

Nem mehetünk el szó nélkül a „webkettő” jelenség mellett, ami mára teljesen átformálta a médiavilágot. A tömegkommunikáció eme „új csatornája”, mely szélesebb és gyorsabb hozzáférést kínál a világhoz, végtelenül zúdítja ránk az információhalmazt. Ebben a világban született és felnövő generáció információs műveltsége nem javult, sőt újabb problémák kerültek a felszínre. Hazai és nemzetközi kutatások szerint a fiatalok egyre korábbi életkorban és egyre intenzívebben kezdik használni az új médiumokat. Információéhségük csillapíthatatlan, megnövekedett keresési sebességük pedig arra enged következtetni, hogy a megszerzett információt nem dolgozzák fel, megbízhatóságát nem ellenőrzik. Az új kommunikációs formák használata folyamatosan alakítja viselkedésüket, beszédkészségüket, viszonyukat a társadalomhoz. Az Európai Bizottság 2009-es – „Egy versenyképesebb audiovizuális és tartalomipar, továbbá egy befogadó tudásalapú társadalom érdekében a digitális környezethez igazodó médiaműveltségről” című –ajánlásában rögzített gondolatokat szem előtt tartva számos hazai kezdeményezés született a különböző generációk médiaműveltségének fejlesztése érdekében.  Néhány hazai kezdeményezés:

Magyarországon 2009-ben útjára indult Safer Internet Program célja – az Európai Unió által közvetített értékrendekkel összhangban – a digitális technológiák használatának biztonságosabbá tétele, különösen a gyermekek számára. Az uniós program elvárásainak megfelelően a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) koordinálásával létrejött konzorcium teljesen lefedi a program valamennyi tevékenységét. A hotline szolgáltatást és bejelentések feldolgozását a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) végzi. A helpline szolgáltatás és segélyvonal üzemeltetés, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány feladata. A tudatosságnövelést és oktatást az NGYSZ vállalta fel. Az eltelt öt évben húsz állandó ás harminc önkéntes oktató több mint 29000 diáknak, 1000 szülőnek és 1000 tanárnak tartott előadásokat.

Bűvösvölgy Magyarország első médiaértés-oktató központja, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hozott létre, és 2014. nyara óta fogadja a 9-16 év közötti gyermekeket. A projekt élményalapú oktatási formában vezeti be a gyermekeket a média világába, tanítja meg őket a tudatosabb és biztonságosabb médiahasználatra. Alapvetően hat területet ölel fel a kezdeményezés: film, híradó, sajtó, rádió és szinkron, reklám, valamint internet és mobilkommunikáció.

Televele Médiapedagógiai Műhely Egyesületet 2009-ben alapították (média)pedagógusok, pszichológusok, logopédusok, jogász és szociális munkások közreműködésével. Céljaik között szerepel a szülők és nevelők médiaismeretének fejlesztése, kompetenciájuk növelése a gyermek életkori sajátosságaihoz igazodó médiatartalmak kiválasztásában. A szülők és pedagógusaik számára olyan foglalkozásokat szerveznek, amelyek segítségével nagyobb kompetenciával vehetnek részt a gyermekek tudatos médiahasználatának kialakításában.

A Médiaunió Alapítvány minden évben kampány keretében egy társadalmi témát választ ki, és abban a témakörben folytat társadalmi célú kampányt. Az Alapítvány 2014-es kampányának témája „a felelős médiahasználat” volt. A kampány a Neked8? nevet kapta, és célja a szülők, pedagógusok, kiskorúak és fiatalok figyelmének felhívása a tudatos és felelős médiahasználatra.

A média gyors fejlődésének hozadéka, de nem kiváltó oka, hogy egyre mélyül a digitális szakadék, csökken a hagyományos értelemben vett kommunikáció a szülők és a gyerekek között. Mindezt természetesen nem lehet csak az új típusú médiumokra fogni, a család és az iskola, valamint a társadalmi normatívák változása is jelentős szerepet játszanak ebben. Egy átlagszülő legtöbbször figyelem elterelésre, „gyermekfelügyeletre” használja a televíziót vagy a digitális eszközöket. Nem ritka jelenség, hogy a média ismeretének hiánya (nem szelektálják a tartalmakat) és a felelőtlenség (digitális eszközök állandó használata a kapcsolattartásra) a szülők részéről rossz példát mutat a gyermekek számára. A gyerekek könnyen követhetik ezt a viselkedési mintát, és még csak meg sem feddhetjük érte őket. A szülők aktív szerepvállalása és kollektív felellősége elengedhetetlen ezen a téren. Ugyanakkor az iskoláknak is nagyobb szerepet kell betölteniük, szülő-tanár közötti összefogás is szükséges a tudatos médiafogyasztás iránti igény kialakításához. Szülők és gyerekek tudatos médiahasználatra nevelése nagy kihívás, hiszen a média komplex és szerteágazó terület. A legfontosabb tennivaló, a jelenlegi helyzet felmérése, több területet lefedő kutatások végzése, majd ezek kiértékelése után kimondottan a magyarországi viszonylatnak megfelelő információs műveltségi stratégia kialakítása.

8 TOP TIPP

 top8.jpg

8 TIPP A SIKERES INTERNETHASZNÁLATHOZ AZ ISKOLÁBAN:
 1. Ne feledje, hogy minden generáció a kommunikáció más-más formáit és módszereit részesíti előnyben, és használja ezeket aktívan a tanítás során!
 2. Szerezzen alapvető internetes ismereteket, annak érdekében, hogy a lehetséges veszélyeket minél inkább fel tudja mérni!
 3. Hangolja össze diákjai életkorát és az internet alkalmazását!
 4. Bátorítsa diákjait a helyes netikett alkalmazására, az internetes informális viselkedési szabályok betartására a más felhasználókkal való kapcsolattartásban! Valamint járjon elő jó példával a diákjaival folytatott kommunikáció során!
 5. Állapodjon meg a tanárokkal, szülőkkel és a diákokkal közösen az internethasználatra vonatkozó szabályokban! Ennek során minden érintettet vonjon be a szabályok felállításának és megvalósításának folyamatába, és feleltesse meg ezeket a különféle korcsoportoknak!
 6. Hívja fel diákjai figyelmét arra, hogy személyes adataikat csak nagyon körültekintően adják ki harmadik fél részére!
 7. Beszéljen az interneten található tartalmak valóságtartalmáról, és mutassa meg diákjainak, hogyan lehet az online forrásokat kritikusan ellenőrizni!
 8. Saját anyagai vonatkozásában ügyeljen arra, hogy megadja a forrásokat, és így járjon elől jó példával!

AZ ISKOLAI ZAKLATÁSRÓL

„A ZAKLATÁS FÉLELMET KELT AZ EGÉSZ KÖZÖSSÉGBEN, A GYEREKEK ELVESZÍTIK BIZTONSÁGÉRZETÜKET.”

iskolai_zaklatasrol.jpg

Az iskola gyakran válik zaklatás helyszínévé, akár online akár fizikálisan történjen. Az eddig reálisan megjelenő zaklatók egy része áttért az internetes zaklatásra, az ú.n. cyber-mobbingra vagy cyber-bullyingra, és az elkövetők között gyakran kortárs diákok is találhatóak. De mit tegyen egy pedagógus/szülő, amikor ilyen helyzetet fedez fel?

Barbara Coloroso-a téma szakértője-szerint az iskolai erőszak „színjátékában” három „szereplő” vesz részt: az általában empátia- és belső erkölcsi értékrend hiányával küzdő zaklató, a gyenge önértékelésű áldozat és a legkevésbé sem ártalmatlan szemlélődök, akik közé ugyanúgy beletartoznak a helyzet súlyosságát alábecsülő felnőttek, mint a tétlen gyerekek. Az áldozatok általában súlyos önbizalomhiányban szenvednek, és nem érzik magukat a társaikkal egy szinten lévőnek. Coloroso szerint az iskola és a lakókörnyezet is fontos szerepet játszik a gyerek önértékelésének fejlesztésében, mégis főként a szülő vállát nyomja a felelősség, hogy egészséges önbizalmú, magabiztos, barátságos természetű, jó beilleszkedési képességű gyereket neveljen. Ehhez a legjobb, ha biztosítja, hogy az áldozat ne érezze magát egyedül és ne gondolja, hogy az ő hibája miatt történik a zaklatás, illetve tisztázza vele, hogy ő is tud tenni a dolog ellen. Ami pedig a legfontosabb, hogy ne közvetítse a gyermek felé, hogy a “piszkálódás” szerves része a gyermekkornak.

Fontos, hogy a zaklató magatartásra, erőszakra az áldozat semmiképpen sem erőszakkal válaszoljon, hiszen így belőle is zaklató válna.

Szülők és pedagógusok gyakran a szemlélő szerepében vesznek részt e folyamatban, de szemlélőként korántsem csak passzív résztvevői! Hiszen ha nem vesz tudomást a dologról, azzal a zaklató mellé áll. Épp ezért nagyon fontos, hogy a zaklatott gyermek környezete határozottan kiálljon mellette. Pedagógusként és szülőként ebben mutasson példát!

Amennyiben ilyen helyzetbe került a környezetében egy gyermek, és Önnek segítségre van szüksége, hívja a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány 116-111-es telefonszámát!

INTERNET AZ OKTATÁSBAN

MIT KELL FIGYELEMBE VENNI, HA AZ INTERNETET BE SZERETNÉM VONNI A TANÍTÁSBA, ÉS A TANÍTÁSON KÍVÜLI IDŐBE (HÁZI FELADATOK)? AMENNYIBEN A SZÁMÍTÓGÉPEN ELVÉGZENDŐ HÁZI FELADATOKAT VÁR EL, ÁLLAPODJON MEG A DIÁKOKKAL, ILLETVE A SZÜLŐKKEL. ELŐFORDULHAT, HOGY ESETENKÉNT A SZÜLŐK, ÉS A DIÁKOK SEM KÉSZEK A SZÁMÍTÓGÉP/INTERNET OTTHONI HASZNÁLATÁRA.  AZ EBBŐL FAKADÓ PROBLÉMÁK ELKERÜLHETŐEK, HA AZ ÉRINTETTEK KÖZÖTT ELŐZETESEN MEGÁLLAPODÁSOK SZÜLETNEK.

 oktatas_1.jpg

Ne várja el fizetős szoftverek használatát az otthoni számítógépen. Amennyiben a gyermekek olyan házi feladatot kapnak, amikhez bizonyos programok használta szükséges, akkor az iskolának gondoskodnia kellene az az egységes hozzáférésről. A fizetős programok gyakran helyettesíthetőek “open source” /szabadon hozzáférhető/ termékekkel vagy programokkal, amiket közvetlenül lehet használni az interneten, és nem kell letölteni a saját számítógépre.

Gondoskodik-e az iskola internet-hozzáférésről? Nem minden diák rendelkezik otthon számítógéppel és internethozzáféréssel. Az iskola ebben segítséget nyújthat:

 • hozzáférésekkel a számítógépes termekhez
 • Internethozzáféréssel az iskola könyvtárában, vagy a folyosón.
 • a közelben található iskolán kívüli intézményekkel kötött megállapodások útján (óvoda, ifjúsági központ stb.)

Az iskolai készülékeken deaktiválja a bluetooth funkciót. A bluetoothon keresztül vezeték nélküli adatátvitelre, vagy más készülékekhez való hozzáférésre van lehetőség. Ám ugyanakkor lehetővé válik az is, hogy egy mobiltelefonnal “látogatásokat tegyenek” egy tanári számítógépen, anélkül, hogy ezt a tanár észrevenné.

Ön is gondosan járja körül a szerzői jogok témakörét. A plágium és a szerzői jogok az iskolai életben is egyre fontosabb témává válnak. Éppen ezért feltétlenül ügyeljen a szerzői jogok betartására saját anyagait illetően, és pl. minden esetben gondoskodjon a források pontos megadásáról. Ezzel nem csupán példát mutat, hanem jobban meg tudja majd ítélni diákjai forráskezelését is.

SZŰRŐSZOFTVEREK, SZÜLŐI FELÜGYELETI SZOFTVEREK

TUDJUK, HOGY A GYEREKEK – ELSŐSORBAN A KISEBBEK – KÖNNYEN BELEFUTHATNAK AZ INTERNETEN SZÁMUKRA KELLEMETLEN, FÉLELMETES, ZAVARÓ TARTALMAKBA. A SZŰRŐK CSÖKKENTHETIK UGYAN ENNEK ESÉLYÉT, DE NE FELEDJE, HOGY A SZŰRÉS CSAK EGY RÉSZE A MEGOLDÁSNAK, NEM HELYETTESÍTI AZ ÉBERSÉGET.

Nincs 100%-os szűrő. Sok internetes kockázattal saját, vagy mások viselkedése miatt szembesülnek a gyerekek. Ezért fontos, hogy beszéljen nekik a biztonságos internetezésről, és tudatosítsa, hogy Önhöz bármikor fordulhatnak segítségért!

szuro_1.jpg

Néhány fiatalok körében is népszerű szolgáltatás kínál eszközöket, amelyeket nem árt beüzemelnünk, ha kisebbek is használják a számítógépet. Ilyenek például a YouTube Biztonsági mód (a lap alján állítható be), vagy a Google SafeSearch. A szűrők lehetőséget nyújtanak arra, hogy módosítsa böngészője beállításait, és ezzel megakadályozza a felnőtteknek szóló tartalom megjelenését a keresési eredmények között, segítségükkel az ilyenfajta tartalmak túlnyomó része elkerülhető.

szuro2_elkerulheto.jpg

Az alábbiakban néhány szoftveres, hardveres és hibrid megoldás előnyeit, hátrányait mutatjuk be.

SZOFTVERES MEGOLDÁSOK

Az asztali gépre, laptopra telepíthető tartalomszűrő szoftverek a gépről induló és arra érkező forgalmat vizsgálják meg, és ha a szülő által tiltott honlapokat, kifejezéseket találnak, akkor azt ki is szűri a kommunikációból. A módszernek az az előnye, hogy nem csupán a böngészőforgalmat lehet vele megfigyelni, hanem bele tud  olvasni a csevegésbe is. 

NOD32

ESET Smart Security és az ESET NOD32 Antivirus 4-es verzióiba beépítésre került Szülői felügyelet funkció segítségével meghatározhatjuk, mely weboldalak érhetőek el egy adott számítógépről. A korlátozást a beépített HTTP-szűrő végzi, tiltó és engedélyező listák segítségével.

Amennyiben letölti a gyermekeknek szánt internetes weboldalak listáját, majd beállítja engedélyezettnek, biztos lehet benne, hogy gyermeke csak a neki szánt weboldalakhoz fér hozzá internetezés közben.  Részletes leírás itt.

 szuro6_nod.png

Symantec Norton Family

A Norton Family egy ingyenes szolgáltatás, amely segít gyermekeit megvédeni az internethasználat veszélyeitől. A Norton Family Premier egy előfizetéses szolgáltatás, amely tartalmazza a Norton Family minden szolgáltatását, valamint speciális szolgáltatásokat a gyermekek biztonságának még egyszerűbb megőrzéséhez.

A Symantec által szállított megoldás jellemzői:

 • Android rendszerű okostelefon speciális figyelése
 • Letilthat és engedélyezhet webhelyeket, szövegeket, és figyelheti a telepített alkalmazásokat
 • Nyomon követi, milyen webhelyeket keresnek fel gyermekei. Lehetővé teszi a nemkívánatos webhelyek letiltását
 • Időkorlátok segítségével segít beosztani gyermekei számítógépezéssel töltött idejét
 • Követheti gyermekei közösségi hálózatokon végzett tevékenységét
 • Megtudhatja, mire keresnek gyermekei online
 • Csak a Premier verzióban elérhető szolgáltatások:
 • Videomegfigyelés,  megjeleníti a gyermekei által megnézni kívánt online videókat
 • Idők összegzése,  gyermekei mennyi időt töltenek számítógép előtt
 • Heti/havi e-mail jelentések
 • Az online tevékenységjelentéseket e-mailben közvetlenül Önnek küldi el
 • Lehetővé teszi gyermekei MINDEN online tevékenységének áttekintését
 • 90 napi tevékenységet tárol, a Norton Family 7 napjával szemben.

Részletesebb leírás itt.

 szuro7_symantec.jpg

Ezeken kívül még számos megoldás található a piacon, legtöbbjük angol nyelvű.

HARDVERES MEGOLDÁSOK ROUTEREKKEL

A szoftveres megoldásokkal egyetlen baj van, hogy ahány netképes eszköz van a lakásunkban, annyi helyre kell feltelepíteni ezeket a programokat. Ezért, célszerűbb az otthoni routerek (ha nincs, érdemes beszerezni) beállításait használni, ahol találhatunk viszonylag egyszerű megoldásokat a tartalom szűrésére, amit a legtöbb router Access Control, Content Filter, Child Protection, Parental Control menüjében bújnak meg. Itt van lehetőségünk IP címek vagy URL-ek tiltására, beírt szavak alapján weboldalak blokkolására (pl: sex), ezt azonban nem mindegyik router támogatja. Ezen kívül, képesek vagyunk különböző fájlok tiltására, mint tömörített, futtatható, multimédiás fájlok, stb.

Természetesen számos Router kapható a piacon(pl.: Linksys, TP-Link) , és mindegyik más-más beállítási lehetőséget kínál a tartalmak szűrésére. Az alábbiakban a NETGEAR megoldását emeljük ki.

NETGEAR Live Parental Controls

A NETGEAR ez előzőeknél jóval fejlettebb szülői felügyeleti megoldást nyújt a felhasználók számára teljesen ingyenesen.  Az OpenDNS webszűrési technológiája védi az összes internetre csatlakoztatott otthoni berendezést, és távolról is vezérelhető.

A NETGEAR Live Parental Controls rendszere segítségével korlátozhatják a nem biztonságos webhelyekhez és nemkívánatos tartalmakhoz való hozzáférést. A szülői felügyeletet végző szoftveralkalmazásokat nem külön számítógépekre és egyéb internetes eszközökre kell telepíteni, hanem  a távolról is vezérelhető routeren állíthatók be a szabályok. Ezért ez a hatékony hálózati alapú szülői felügyeleti rendszer nemcsak a számítógépeket, hanem az olyan, otthoni hálózatokhoz csatlakozó mobil eszközöket is védi, mint a PSP vagy az iPod Touch, továbbá az olyan játékkonzolokat, mint a Wii. Ezen túlmenően a Live Parental Controls nem pusztán blokkolja a nemkívánatos tartalmakat, hanem adathalászat elleni védelmet is nyújt, kiegészítve a felhasználó meglévő internetbiztonsági szoftvereit az adathalász támadások elleni védelemben.

A szoftverrel a felhasználók több mint 50 kategória – közösségi webhelyek, pornográfia, erőszak stb. – alapján állíthatnak be szűrőket a tartalom blokkolására. A beállítások felhasználó és időpont alapján is megadhatók. Ez azt jelenti, hogy lehetőség van arra, hogy bizonyos tartalmakat csak bizonyos személyek számára tiltsunk meg a nap adott időszakaiban. Például egy anya letilthatja lánya számítógépén a közösségi webhelyek napközbeni használatát, majd az esti órákban, a házi feladatok elvégzése után engedélyezheti azokat. Ráadásul a beállítások “a felhőben” tárolódnak, így mobil eszközökről, például smart telefonról távvezérléssel is módosíthatók.  Részletes leírás és az ingyenes szoftver letöltése itt.

 szuro8_router.jpg

HIBRID MEGOLDÁSOK, LINUX TŰZFALAK

SmoothWall, Monowall, IPCop, pfSense, ShoreWall, hogy néhányat említsek a linux tűzfalak óriási választéka közül.

A csomagszűrés az informatikában a tűzfal funkció egyik megvalósítása. Ennek során a csomagok fejlécét szűrőprogrammal ellenőrzik, és a szűrő különböző szabályok alapján eldönti, hogy mi legyen a csomagok további sorsa. Például, csak egy adott IP-címről érkező csomagot enged be egy bizonyos interfész bizonyos portjára. Csak a csomagok fejlécét vizsgálja, tartalmukat nem. Linux és UNIX operációs rendszer alatt a kernel része, más operációs rendszereknél. (Wikipédia)

Az alap koncepció az, hogy keresünk egy használaton kívüli régebbi gépet (lehet új is), majd feltelepítjük rá az általunk kiválasztott Linux tűzfalat. A PC-be minimum 2 hálózati kártyát kell beletennünk, az egyik az internet felé (RED), a másik a belső hálózat (GREEN) felé kommunikál. Ezután már csak webesen konfiguráljuk a gépet, beállítjuk a számunkra megfelelő paramétereket, ha van külön modul letöltési lehetőség, akkor a modul listából feltesszük a kívánt funkciókat, és máris van egy általunk készített tűzfal tartalom szűrővel, és/vagy szülői felügyelettel. Természetesen ehhez némi informatikai tudás valamint legalább kezdő szintű Linux ismeretekre szükség van.

Nagy előnye az ilyen „rendszereknek”, hogy akár évekig is folyamatosan működnek mindenféle beavatkozás nélkül. A frissítésekre nem árt saját magunknak figyelni, de egy jól konfigurált tűzfallal szinte semmilyen dolgunk nem akad.

IPCop tartalomszűrés:  részletes leírás és az ingyenes szoftver letöltése itt.

BIZTONSÁGOS INTERNET AZ OKTATÁSBAN

HOGYAN VONHATOM BE AZ OKTATÁSBA A “BIZTONSÁGOS INTERNET” TÉMAKÖRT?

A források hozzáértő kezelése: Ezt a témát a legjobban az irodalom órákon lehet bevezetni és feldolgozni. A történelem-, biológia-, földrajz-, stb. órákon is számtalan lehetőség adódik arra, hogy az interneten található forrásokkal foglalkozzanak. Beszélje meg diákjaival: Ki áll az interneten megtalálható dokumentumok hátterében? Milyen okai lehetnek, hogy egy szervezet bizonyos tartalmakat terjeszt? Így a diákok egyre kompetensebbek lesznek, ha egyedül keresgélnek az interneten. Mint tanár, ne csupán az hasznos forrásokra hívja fel a figyelmet, hanem azt is tegye hozzá, hogy miért éppen ezeket választotta ki. Ilyen módon ismertesse saját eljárásmódjait, így a diákok tanulhatnak ezekből.

 biztonsagos_az_oktatasban.jpg

A magánszféra fontosságának hangsúlyozása: A gyerekek és fiatalok maguktól gyakran nem tudják, hogy magánszférájuk mekkora értéket képvisel. Ehhez először fel kell hívni a figyelmüket arra, hogy milyen hátrányok érhetik őket, ha túl könnyelműek. Az alábbi témákat érdemes érinteni: Ki is vagyok én a neten? Ki tudhat arról, mit is csinálok itt? Milyen információkat adok meg magamról?

Írás on- és offline: Az interneten gyakran az írás eltérő formáit alkalmazzuk, esetenként (pl. internetes csevegés) ez a beszélt és írott nyelv kevert formája. A gyermekek és fiatalok ezt a nyelvezetet gyakran átviszik egyéb területekre is, például az iskolába (íródtak már az internetes csevegés nyelvén házi feladatok). Tematizálja a különféle írásmódokat, és vezettesse be magát diákjaival az internetes csevegés nyelvezetének rejtelmeibe. Írasson pl. egy meghatározott témában levelet a különböző stílusokban és ezeket hasonlítsák össze közösen!

Netikett: Az interneten a netikett ad támpontokat ahhoz, hogy a felhasználók hogyan érintkezzenek és viselkedjenek egymással szemben. A különféle alkalmazásoknál mindig másra helyeződik a hangsúly (pl. Chatiquette az internetes csevegés során). Ezeket az érintkezési formákat a tanítás során is lehet tematizálni, pl. az osztályban létező érintkezési formák alapján.

Profilok, becenevek létrehozása: A Web 2.0-ás felületeken létrehozott profilokkal kapcsolatosan beszélgessenek a profil ésszerű létrehozásáról: a becenév pl. ne tartalmazzon olyan utalásokat a személy nevére vagy címére, amit mások könnyen megfejthetnek.

Milyen információk találhatóak meg rólam az interneten? Önéletrajz vagy jelentkezési levél készítésekor utána lehet nézni, hogy mi minden található meg a diákról az interneten. Utánoztassa diákjaival potenciális munkaadóikat, akik sok esetben rákeresnek a jelentkezőkre a neten. Ehhez használjon speciális keresőket, amik csak személyek között keresnek. Az általános keresők ebben az esetben nem eléggé pontosak. Erre példa: 123people.com

Mobiltelefonnal készített fényképek beillesztése a tanításba, majd “a saját képhez kapcsolódó jogok” megvitatása: A diákoknál zsebében általában ott lapul a mobiltelefon és hamar előkerül, ha pl. az iskolában kigyullad az adventi koszorú. Azonnal számos film készül, és nem sokkal ezután felkerül a YouTube-ra. Hasznosítsa ezt a tanítás során: készíttessen a diákokkal képeket mobiltelefonjaikkal, a tanításhoz kapcsolódó témákról. Játszasson rövid szerepjátékokat egy tárgyra vonatkozó témában, amit ezután lefilmeznek, és a tanítás során használnak elemzési célokra. Ennek során a “a saját képhez kapcsolódó jogokat” is megvitathatják.

NETIKETT

MILYEN VISELKEDÉSI FORMÁKBAN ÉSSZERŰ MEGÁLLAPODNI AZ ISKOLÁBAN?

 netikett.jpg

Az alábbiakban példákat sorolunk fel, amiket az internet és mobiltelefonok használatára vonatkozóan ajánlatos betarttatni:

 1. Az iskolában az egymással való társas érintkezés alapja – on- és offline – a kölcsönös tisztelet.
 2. A tanítási idő alatt a mobiltelefonokat ki kell kapcsolni, ill. el kell zárni.
 3. A diákokról, tanárokról felvételek készítése, valamint ezen felvételek nyilvánosságra hozatala az érintettek hozzájárulása nélkül tilos.
 4. A saját készülékeken, melyek kapcsolódnak az iskolai hálózathoz, kötelező a vírusvédelem rendszeres frissítése.
 5. Pornográf, erőszakot tartalmazó, vagy szélsőségesi tartalmú internetes oldalak megtekintése az iskolában tilos.
 6. Titoktartási megállapodások: amennyiben a diákok valamit bizalmasan közölnek tanáraikkal, és fordítva, semmilyen információ nem kerülhet ki.

TÁMOGATÁS TANÁROKNAK

MILYEN TÁMOGATÁST NYÚJTHAT TANÁROK RÉSZÉRE A SAFERINTERNET.HU?

 tamogatas.jpg

Tanácsadás problémák és általános kérdések esetén: Küldjön nekünk emailt a következő címre ngysz@gyermekmento.hu, amennyiben kérdései vannak, vagy támogatást szeretne kérni.

Tréning tanárok részére. Szeretne konferenciákon résztvenni? Továbbképzése keretében szívesen részt venne egy ilyen jellegű oktatáson? Vegye fel velünk a kapcsolatot, és mi igyekszünk személyre szabott megoldást találni.

Tanfolyamok diákok részére: Ingyenes tanfolyamokat tartunk iskolájában diákjainak, aminek keretében speciális témákat hozunk fel: Adatvédelem, szerzői jog, a források kezelése, netikett.

Szülői értekezletek. Amennyiben a szülőket szeretné bevonni, ingyenesen tartunk a témához kapcsolódó előadást, hozunk magunkkal brosúrákat, valamint a felmerülő kérdésekre közvetlenül, helyben válaszolunk.

Egyéb felmerülő kérdések esetén, vegye fel velünk a kapcsolatot! Közösen mindig lehet megoldást találni.

MIKOR-MIT?

HOGYAN VÉDHETEM MEG GYERMEKEMET?
MEGÁLLAPODHAT A GYERMEKÉVEL SZABÁLYOKBAN A SZÖRFÖZÉS CÉLJÁT ÉS IDEJÉT ILLETŐEN, EGYÜTT INTERNETEZHET GYERMEKÉVEL, ÉS MEGKÉRHETI, HOGY MUTASSA MEG ÖNNEK KEDVENC OLDALAIT, VALAMINT AKTIVÁLHAT KÜLÖNFÉLE BIZTONSÁGI BEÁLLÍTÁSOKAT, ILLETVE ALKALMAZHAT SZŰRŐPROGRAMOKAT IS. ÉPPEN AZ INTERNETES SZÖRFÖZÉS SORÁN MEGSZERZETT KÖZÖS TAPASZTALATOK KÖNNYÍTIK MEG A JÖVŐBEN AZ INTERNETHASZNÁLATTAL KAPCSOLATOS POZITÍV ÉS NEGATÍV ÉLMÉNYEK MEGBESZÉLÉSÉT.
 mikormit.jpg

Szabályok
Amennyiben az online-tevékenységgel kapcsolatosan szabályokat állítanak fel, ne feledje, hogy a szabályok csak abban az esetben hatásosak, amennyiben a gyermekeket és a fiatalokat is bevonja a szabályalkotási folyamatba így ezek jogosultságát el is fogadják.

3 éves korig:
A gyermekek szüleik számítógép-használati szokásait utánozzák. A komplex internetes világokat ebben a korban még nem képesek felfogni. Az önálló tevékenység a számítógépen nem általános, inkább a kivétel kategóriába tartozik.
Tippek: Hagyja gyermekét gyakorlati tapasztalatokat gyűjteni! A billentyűzeten való gépelés örömet okoz a gyerekeknek. Nagyon szeretik használni az egeret, és megpróbálják az ismerős billentyűket (pl. hangerőszabályzó billentyű) újra és újra nyomkodni. Keressen fel a gyermeke életkorának megfelelő oldalakat, és nézzék meg ezeket újra és újra! Időközönként jó ötlet lehet egy rövidfilm megnézése a YouTube oldalon, vagy egy-egy speciális témához (pl.: markolók, lovak) tartozó kép megtekintése pl. a Flickr oldalon.
Ne terhelje azonban túl gyermekét túl sok fajta dologgal.

 

4-től 6 éves korig:
A tanuló- és játékprogramok, úgynevezett edutainment (játszva tanulás, ill. szórakoztató tanulás) – programok, egyre jobban felkeltik a gyermeki érdeklődést. A túl sok szöveget tartalmazó weboldalak, és a lassú oldalbetöltés elveszi a gyerekek lelkesedését. Ebben az időszakban a rövid filmek és a kisebb játékok izgalmasak, de az írni tanulás is érdekesnek bizonyulhat. Gyermeke már egyedül is dolgozhat a számítógépen, és önállóan navigálhat az életkorának megfelelő oldalak között.
Tippek: Tegyenek közös kirándulásokat az interneten, például olyan oldalakon, amiket a gyermekek egyéb médiumból (televízió, könyvek, dalok, barátok) már ismernek! Ezeken az oldalakon gyakran találkozik majd kis játékokkal és rövidfilmekkel, amikre csak rá kell kattintani. Amennyiben gyermeke már több alkalommal is járt Önnel ezeken az oldalakon, akár egyedül is navigálhat. Ne hagyja gyermekét hosszabb időre magára az interneten, különben hamar frusztrált lesz, mivel a túl sok szöveg akadályozza a zavartalan továbblépést és könnyen akadhat nem neki szóló tartalmakra. Beállíthat szűrőprogramokat, a veszélytelen szörfözés támogatására. Ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy a legjobb szűrőprogramok sem nyújtanak teljes biztonságot! Jó kiindulási pontokat találhat pl. az ajánlott, gyermekeknek szóló oldalakkal kapcsolatosan a Hello Háló, Bigyoo, vagy a Családinet.hu weboldalakon. Kedvelt keresőoldalak gyermekek számára pl.: Egyszervolt.hu, Gyerek Startlap, Red Zeppelin.
Ajánló: A “Játékos tanulás – az internet használata” című munkafüzet 30 oldalnyi játékos feladaton keresztül vezeti rá a 4-8 éveseket arra, milyen hatással lehetnek a modern technológiák a mindennapi életükre, és hogyan lehetnek biztonságban az online környezetben.

7-től 11 éves korig:
Ebben az életkorban az internet sokrétűségével egyre izgalmasabbá válik. Például a gyermekek a neten is szívesen utánanéznek hobbijaiknak. Sztárok vagy sportoló példaképek – minden gyermeknek, van valamilyen érdeklődési köre, és az internet érdekes tartalmakat kínál ezekhez.
Tippek: Kiválaszthat megfelelő oldalakat és elmentheti a kedvencek közé (könyvjelző). Kezdetben ne hagyja gyermekét egyedül! Amikor gyermeke már egyre hozzáértőbben tudja kezelni az internetet, néhányszor már egyedül, vagy barátaival együtt is elküldheti felfedező utakra a neten. Beállíthat szűrőprogramokat, a veszélytelen szörfözés támogatására. Ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy a legjobb szűrőprogramok sem nyújtanak teljes biztonságot! A neten való helyes keresést meg kell tanulni! Nyújtson támogatást és segítséget a keresőfogalmakkal kapcsolatosan! A gyermeknek a “valóságot” kell megtapasztalnia és megtanulnia a médiummal való érintkezés során. Eleinte még megadhat konkrét keresőfogalmakat. Az életkor előrehaladtával kerestessen gyermekével önállóan egyre komplexebb tartalmakat! Ezen keresztül fokozatosan megtanulja, hogy a “valós világban megszerzett ismeretek” az interneten is segítenek a komplex világ megértésében, és abban, hogy ezt a mindennapi dolgok közé be tudja illeszteni. Már megfelelő az időszak arra, hogy bevezesse gyermekét a 10 ujjas gépelés rejtelmeibe. A játékok segítenek ebben.

Ajánló:
A “Játékos tanulás – az internet használata” című munkafüzet 30 oldalnyi játékos feladaton keresztül vezeti rá a 4-8 éveseket arra, milyen hatással lehetnek a modern technológiák a mindennapi életükre, és hogyan lehetnek biztonságban az online környezetben.

Magyar Kiváló Online Gyermektartalom Díj 2011 verseny díjazottjai:
Egyszervolt.hu – a teljes körű gyermekbarát tartalmak megjelenítéséért a zsűri az Európai Kiváló Online Gyermektartalom Díj 2011 versenyen való részvételre javasolta
Energia Suli – a tudatos fogyasztói magatartásra való nevelésért díj
Erdőjáró – a környezettudatos magatartásra nevelésért díj
Minimax – a minőségi gyermek animációs tartalom különdíj
Okosító – a nyelvi kultúra fejlesztéséért különdíj

12 éves kortól:
A digitális médiavilágot teljes egészében használják. A gyermekek most már egyre jobban kiismerik magukat az online-világokban, és virtuális kapcsolatokat kezdenek kiépíteni, zenét letölteni a netről, és akár filmeket is másolhatnak. Az online eltöltött időszakok jelentősen megnövekednek, és az internet jelentős hányadot képviselhet a család költségvetésében. Lehetséges, hogy gyermeke már több tudással és tapasztalattal rendelkezik az interneten fellelhető kínálattal kapcsolatosan, mint Ön.
Tippek: Ne reagálja túl a fiatal felnőttek médiával kapcsolatos érdeklődését, de a túlzottan hanyag hozzáállás sem javasolt. Legyen kíváncsi! Vegyen részt gyermekei világában és mondja meg nyugodtan, ha valami nem tetszik Önnek! A tilalmak azonban csak abban az esetben hatásosak, ha hihetőek. Mutassa ki gyermekének, hogy becsüli a hozzáértését, és esetlegesen segítséget is kérhet tőle.

Ha további kérdése van, vagy bizonytalan a további lépésekben forduljon bizalommal a Kék Vonalhoz. Írjon a www.kek-vonal.hu/emil címre vagy telefonáljon ingyen a 116 111-es hívószámon keresztül.

NEM KÍVÁNATOS, ILLEGÁLIS TARTALMAK

AZ INTERNETES SZÖRFÖZÉS SORÁN MEGSZERZETT KÖZÖS TAPASZTALATOK KÖNNYÍTIK MEG A JÖVŐBEN AZ INTERNETHASZNÁLATTAL KAPCSOLATOS POZITÍV ÉS NEGATÍV ÉLMÉNYEK MEGBESZÉLÉSÉT.

 nemkivanatos.jpg

Szabályok

Amennyiben az online-tevékenységgel kapcsolatosan szabályokat állítanak fel, ne feledje, hogy a szabályok csak abban az esetben hatásosak, amennyiben a gyermekeket és a fiatalokat is bevonja a szabályalkotási folyamatba így ezek jogosultságát el is fogadják.

Ne legyen túl kritikus!

100%-os garancia nincs a biztonságos szörfözésre. De a különféle intézkedések jó és kiegyensúlyozott keverékének alkalmazásával minimalizálhatja a kellemetlen internetes élményeket. Ne feledje eközben: az internet nagyszerű lehetőségeket kínál, de ugyanakkor kockázatokkal is jár! Az internetről való teljes lemondás, vagy használatának radikális korlátozása nem lehet megoldás, éppen ezért fontos, hogy a gyermekeket is aktívan felkészítse a kockázatokra, és ne legyen túlzottan kritikus a felfedezőutakat illetően. A tiltás sosem megoldás. Ha az otthoni számítógép használata erősen korlátozva van, akkor könnyen előfordulhat, hogy gyermeke a barátjánál, vagy internet kávézóban fogja kíváncsiságát, kísérletező kedvét csillapítani.

Szűrőprogramok

Kisebb gyermekek esetében hasznos lehet a gyermekvédő-programok aktiválása magán a számítógépen, illetve állítsa be úgy a böngészőt, vagy a keresőt, hogy gyermekei ne ütközhessenek véletlenül ilyen oldalakba. Idősebb gyermekek esetében ennek kevés értelme van, és a gyermekek bizonyos esetekben mindent megtesznek azért, hogy ezeket a szűrőket lehetőleg megkerüljék. Ebben az esetben ésszerűbb, ha mi magunk foglalkozunk a tartalmakkal. Tudja meg, hogy jelenleg mi a “divat” gyermekei korcsoportjában, és ne ítélje el őket azonnal! Tegye azonban egyértelművé saját hozzáállását! Mondja el, hogy mit nem tart jónak, és beszélje is meg gyermekével! 

Beszélgessen!

Bizonyos tartalmak és viselkedési formák az Ön számára már aggasztóak, míg gyermeke egyáltalán nem talál bennük semmi rosszat. Más lehetséges kockázatokat valószínűleg mindketten hasonlóképpen fognak megítélni. Próbáljon meg minden esetben megfelelő közös beszélgetési alapot találni!

A gyermekével folytatott beszélgetés során az alábbi témák jelenthetik a kiindulási pontot:

 1. Gyermeke adatokat ad ki (név, cím, telefonszám stb.).
 2. Olyan fényképek találhatóak a neten, amik kamasz gyermekét hátrányos helyzetben tüntetik fel (hiányos ruházatban, alkoholos állapotban).
 3. Gyermeke szeretne valakivel találkozni, akit internetes csevegés közben ismert meg.
 4. Gyermekének nehézséget okoz az internetes-ismeretség valódi identitásának megítélése.
 5. Gyermeke csaló oldalra bukkan, pl. egy ingyenesnek vélt oldalon neve és címe megadásával kellett regisztrálnia.
 6. Gyermeke programokat tölt le a netről, tehát adott annak a veszélye, hogy vírusokat vagy káros programokat is letölt ezekkel együtt.
 7. Gyermeke illegális filmeket vagy zenét tölt le a netről.
 8. Gyermeke káros vagy illegális tartalmak után kutat (pornográfia, erőszak, politikai tartalmak, anorexia, öngyilkosság).
 9. Gyermeke a „Másolás & Beillesztés“ gombbal vesz át tartalmakat a netről házi feladatába/beszámolóiba/szakmai dolgozataiba – a források megadása nélkül.
 10. Gyermeke mindenféle kritika nélkül vesz át tartalmakat a netről.
 11. Próbálja meg a gyermekével folytatott beszélgetés során elmagyarázni, hogy ezek miért lehetnek aggasztóak!

Kérjen segítséget!

Ha további kérdése van, vagy bizonytalan a további lépéseket illetően, forduljon bizalommal a Kék Vonalhoz! Írjon a www.kek-vonal.hu/emil címre vagy telefonáljon ingyen a 116 111-es hívószámon keresztül!

Jelentse be a veszélyes tartalmakat!

Biztonságosinternet Hotline oldalon lehetőség van névvel vagy anonim módon bejelentéseket tenni az ilyen veszélyes jellegű tartalmakkal kapcsolatban, melyek eltávolításán jogi és informatikai szakemberek dolgoznak.

SZÁMÍTÓGÉPES JÁTÉKOK

MIÉRT JÓ A SZÁMÍTÓGÉPES JÁTÉK?
A SZÁMÍTÓGÉPES JÁTÉKOK VÁLTOZATOS MÓDON FEJLESZTIK A GYERMEKEK KÉPESSÉGEIT ÉS KOMPETENCIÁIT. SOK JÁTÉK TARTALMAZ REJTVÉNYEKET ÉS MÁS FELADATOKAT, AMELYEK FEJLESZTIK A MEMÓRIÁT ÉS A GONDOLKODÁST. EZ AZONBAN CSAK ABBAN AZ ESETBEN IGAZ, HA A GYERMEKEK ÉLETKORUKNAK MEGFELELŐ JÁTÉKOKKAL JÁTSZANAK.
AZOK A GYEREKEK, AKIK A SZÁMÍTÓGÉPEN ÖNÁLLÓAN OLDANAK MEG FELADATOKAT, ÖNÁLLÓSÁGUKAT FEJLESZTIK, ÉS EZZEL ÖNÉRTÉKELÉSÜKET IS NÖVELHETIK. KOMPLEX FELADATOK MEGOLDÁSA SORÁN A GYERMEKEK FEJLESZTIK STRATÉGIAI GONDOLKODÁSUKAT, VALAMINT KOOPERATÍV KÉPESSÉGEIKET, ÉS GYAKOROLJÁK A MÁSOKKAL VALÓ EGYÜTTMŰKÖDÉST.
SOK JÁTÉK, MINT PL. AZ AKCIÓJÁTÉKOK ELŐSEGÍTIK A SZEM-KÉZ KOORDINÁCIÓ FEJLŐDÉSÉT, AMI FONTOS FELTÉTELE AZ ÜGYESSÉGNEK, DE UGYANÚGY AZ ÍRÁSNAK ÉS A RAJZOLÁSNAK IS. HA GYERMEKE SOKAT MOZOG VIRTUÁLIS VILÁGOKBAN (MINT PL. A SZIMULÁCIÓS JÁTÉKOKBAN), JAVUL A TÉRBELI ORIENTÁCIÓJA ÉS ÉRZÉKELÉSE. A GYERMEKEK TEHÁT TANULNAK A NEM KIFEJEZETTEN TANULÁSRA FEJLESZTETT JÁTÉKOK SEGÍTSÉGÉVEL IS.

 szamitogepes_jatekok.jpg

Mennyit játsszon?

Ezt a döntést csak Ön hozhatja meg. Ennek során vegye figyelembe, hogy Ön saját médiahasználatával, mint példakép különlegesen fontos szerepet játszik! Ha tehát otthon Ön is sokat dolgozik, vagy játszik a számítógépen, akkor már a nagyon kicsi gyermekek számára is hasznos lehet, ha játékosan megtanulják és kipróbálják a médium használatának módját.

Természetesen nagyon fontos, hogy a gyermek életkorának megfelelő játékot válasszon! Sem alulstimulálni, sem túlterhelni nem szabad. A piacon ténylegesen fellelhető minden életkornak megfelelő játék. A PEGI tanácsadást nyújt a játékok életkor szerinti alkalmasságára vonatkozóan.
Kisgyermekek esetében ez még viszonylag egyszerűen meghatározható, hogy milyen hosszú ideig javasolt a számítógépes játékok használata. Mivel a számítógépes és konzol játékok igen nagy koncentrációt és figyelmet igényelnek, az óvodás korú gyermekek már kb. 20-30 perc után kifáradnak, az általános iskola kezdetekor ez a határ akár a 45 percet is elérheti.
Idősebb gyermekek esetében nem célravezető ilyen jellegű átlagok megadása. Ebben az életkorban arra kell figyelni, hogy a házi feladatok, semmi esetre se szoruljanak háttérbe. Ezen kívül mindig elegendő idő kell, hogy maradjon a mozgásra és a sportra, egyéb hobbikra, barátokra és a családra.

Online interakciók

Sok online játékot virtuális közösségben játszanak, ahol a játékosok ismeretlen játékostársakkal vannak kapcsolatban. Ugyanazok a veszélyek itt is felmerülhetnek, amelyek a chat-elés, vagy közösségi oldalak esetében (pl. nem megfelelő viselkedés, – nyelvhasználat, cyberbullying). További információ: Cyberbullying

Közös élmény

Ismerje meg a játékokat, amelyeket gyermeke játszik, kisebb korban játsszanak együtt! Kövesse figyelemmel őt a játék közben és beszélgessenek az élményekről! Figyelje meg, hogy gyermeke milyen párhuzamot von önmaga és a videójáték szereplői között! Beszélgessenek a játékokról, játékélményekről pl. magyarázza el, hogy egyes játékok miért nem alkalmasak számára! Győződjön meg róla, hogy gyermeke tisztában van a képernyőn látottak való életbeli következményeivel!

További információ

Egységes Európai Játékinformációs Rendszer (PEGI) azért hozták létre, hogy segítsenek az európai szülőknek megfelelő információkon alapuló döntést hozni a számítógépes játékok vásárlásával kapcsolatban.

CYBERBULLYING

EGYRE GYAKORIBB AZ INTERNETES KORTÁRS-ZAKLATÁS, AMELY CYBERBULLYING NÉVEN VÁLT ISMERTTÉ ANGOLSZÁSZ NYELVTERÜLETEN. MOSTANRA MINKET IS ELÉRT EZ A TREND, EGYRE TÖBBEN PRÓBÁLJÁK KIKÖZÖSÍTENI VAGY MEGLECKÉZTETNI A SZÁMUKRA NEM SZIMPATIKUS OSZTÁLYTÁRSAT PÉLDÁUL ÚGY, HOGY ÁLPROFILT HOZNAK LÉTRE A NEVÜKBEN, SZERVEZETTEN POCSKONDIÁZZÁK EGY KÖZÖSSÉGI OLDALON, ESETLEG MEGVERIK ÉS AZ ERRŐL KÉSZÜLT VIDEÓT FELTÖLTIK A NETRE, MOBILTELEFONON KÜLDENEK KELLEMETLEN VAGY IJESZTŐ SMS-EKET.

 cyberbullying.jpg

Jellemzői

Néhány esetben az internetes zaklatás még rosszabb, mint a zaklatás egyéb formái, hiszen a nap 24 órájában folyamatosan, akár a biztonságos otthoni környezetben is folytatódhat.
A zaklatás áldozata, nem biztos, hogy tudja, kik zaklatják, ezért az összes ismerősével távolságtartóvá válhat.
A valós életben történő iskolai zaklatáshoz képest is kevesebb lehetőség van arra, hogy a felnőttek bármit tegyenek ellene. Ezért kevesebb az esély, hogy a bántalmazott segítséghez jusson, s még kevesebb, hogy a bántalmazóval elbeszélgessenek: mi az a nagy fájdalom, hiány, vagy probléma, ami miatt ilyenre „vetemedik”.
A kellemetlen, zaklató képek üzenetek nagyon gyorsan, széles körben elterjednek. Így a megaláztatás még nagyobb közönség előtt történik.
A zaklatás áldozatának azért is nehéz továbblépnie egy „lezárt ügy” után, mert a neten publikussá vált képek bármikor felbukkanhatnak újból, hiszen bárki elmenthette azokat.

Mit tehetünk ellene?

Minden szülő segíteni szeretne a gyermekének, ha ilyen történne vele. 6 praktikus tanácsot adunk segítségképpen. Nagyon fontos, hogy a gyerekek és a fiatalok is megértsék, ezért érdemes velük együtt átolvasni ezeket:

Tippek szülőknek:

 1. Legyen tudatában annak, hogy akár az ön gyermeke is zaklathat másokat az interneten, illetve lehet zaklatás áldozata! Intő jel lehet, ha gyermeke feszültnek, idegesnek tűnik internetezés vagy mobilozás után.
 2. Beszélgessen gyermekével arról, hogyan, mire használja az internetet, mobiltelefont! Próbálja megérteni! Bizonyosodjon meg róla, hogy gyermeke ismeri a 7 tippet (lent)!
 3. Ismerje meg a gyermeke által használt szolgáltatások biztonsági eszközeit! A legtöbb közösségi oldalnak, chat oldalnak vannak „blokkolás” vagy „elutasítás” gombjai, biztonsági beállítási menüpontjai némelyik lehetőséget nyújt az online üzenetek rögzítésére is.
 4. Emlékeztesse gyermekét arra, hogy ne válaszoljon a rossz szándékú, zaklató üzenetekre!
 5. Mentse el bizonyítékként a zaklató e-maileket, üzeneteket, online beszélgetéseket!
 6. Jelentse be a zaklatást! Jelentheti az iskolának, a szolgáltatónak, a www.biztonsagosinternet.hu oldalon a holine-nak, súlyos esetben akár a rendőrségnek.

Tippek gyerekeknek és fiataloknak:

 1. Mindig tartsd tiszteletben a többieket! Nem láthatod, milyen hatással vannak szavaid, vagy az általad küldött képek másokra, ezért fontos, hogy tartsd őket tiszteletben és gondold meg mit mondasz/küldesz másoknak.
 2. Használd az eszed, mielőtt közzéteszed! Bármit küldesz, vagy posztolsz online, legyen az fotó, vagy szöveg, nagyon gyorsan elterjedhet, nem törölhető, örökre online maradhat.
 3. A jelszavadat kezeld úgy, mint a fogkefédet – ne oszd meg másokkal! A mobil számodat csak megbízható barátaidnak add meg!
 4. Blokkold a zaklatót! Tanuld meg, hogyan blokkolhatod vagy jelentheted, aki kellemetlenül viselkedik és ne vágj vissza, ne válaszolj haragból!
 5. Mentsd el a bizonyítékot! Tanuld meg, hogyan mentheted el a sértő üzeneteket, képeket vagy online beszélgetéseket!
 6. Beszélj róla! Ha sérelem ért, mondd el egy felnőttnek, akiben megbízol, vagy hívd a Kék Vonal Helpline számát: 116 111!
 7. Végül : ne állj félre ha tudsz róla, hogy valakit zaklatnak! Támogasd az áldozatot, jelentsd a zaklatást! Te hogy éreznéd magad, ha senki nem állna melléd?

Kérjen segítséget!

Ha további kérdése van, vagy bizonytalan, forduljon bizalommal a Kék Vonalhoz! Írjon a www.kek-vonal.hu/emil címre vagy telefonáljon ingyen a 116 111-es hívószámon keresztül!

Jelentse a zaklatást!

Biztonságosinternet Hotline oldalon lehetőség van névvel vagy anonim módon bejelentéseket tenni, ha ön vagy gyermeke zaklatásnak esett áldozatul az interneten keresztül. Ilyen zaklatásnak minősül, ha önt vagy gyermekét akarta ellenére rendszeresen, erőszakosan háborgatják, megfélemlítik, magánéletébe beavatkoznak. Ez történhet akár e-mailen, valamelyik közösségi oldalon, csevegő-szolgáltatáson keresztül (chat oldalak, vagy csevegő kliens) keresztül.

Itt jelentheti be az Önt vagy gyermekét ért szexuális jellegű megkereséseket, zaklatásokat is.

Itt jelentheti be az olyan, weboldalon, fórumon olvasható szöveges tartalmakat, ahol kiskorúakra vonatkozóan szexuális jellegű megjegyzéseket, beszélgetést folytatnak, valamint azokat a felhívásokat, amelyeken kiskorúakat keresnek szexuális együttlétre.

 safebook_2.jpg

SEXTING

EGYRE ELTERJEDTEBB, HOGY KÖZÖSSÉGI OLDALAKRA, TELEFONOKRA ÉS EGYÉB ESZKÖZÖKRE KISKORÚ LÁNYOK FÉLMEZTELEN VAGY MEZTELEN KÉPET TESZNEK FEL MAGUKRÓL. SAJNOS SOK KÉP VÉGÜL SZÉLES KÖRBEN ELTERJED, AKKOR IS, HA PRIVÁT CÍMRE, TELEFONSZÁMRA KÜLDIK, KÜLÖNÖSEN, HA EGY KAPCSOLATNAK VÉGE SZAKAD. A KEZDEMÉNYEZŐ GYORSAN ELVESZÍTHETI ELLENŐRZÉSÉT A KÉPEK FELETT, AMINEK GYAKRAN KÍNOS KIHATÁSA LEHET ÉS AKÁR KATASZTRÓFÁBA TORKOLLHAT.

 sexting.jpg

Jellemzői és veszélyei

A képek feletti kontroll elvesztése
Amint elküldünk egy digitális fotót magunkról mobil telefonon, vagy posztoljuk egy közösségi site-on, örökre elveszítjük a kontrollt felette. Mások továbbküldhetik, másolhatják, széles körben elterjedhet. Egy másik lényeges jellemző a képek élettartama a kibertérben. Ha egy kép kikerült a birtokunkból, akár örökké létezhet a virtuális térben és talán 10, 20 vagy 30 év múlva „visszatérhet kísérteni”.

Cyberbullying

Amellett, hogy kompromittáló képünket bárki láthatja a neten, a sexting következménye gyakran a cyberbullying, (online zaklatás) lehet, mivel az áldozatok sokkal esendőbbek sérült hírnevüknek köszönhetően. További információkat itt talál erről a kérdésről.

Jog

A sexting súlyos jogi következményekkel is járhat: törvény tiltja fiatalkorúakról szexuális vágyat keltő képek készítését, továbbküldését, birtoklását. Sokan nem is tudják, hogy bűncselekményt követnek el, amikor gyerekekről, 18 év alattiakról készült intim képeket küldenek. Ennek tisztázása elgondolkodtathatja a fiatalokat.
Szexuális zaklatás
Nem árt tisztában lenni azzal, hogy a sexting révén bűncselekmény áldozatává is válhat gyermekünk. A pedofilok előszeretettel gyűjtenek az internetről intim képeket, amelyekkel zsarolni próbálják áldozataikat (például még több kép készítésére rábírni).

Mit tehet a szülő?

Lényeges, hogy szülőként legyen tisztában a kockázatokkal, de ne gondolja, hogy minden internetező vagy mobilozó fiatal kihívó fotókat küldözget magáról! Elengedhetetlen, hogy a fiatalok tisztában legyenek azzal, hogy viselkedésük, tetteik, hogyan befolyásolhatják hírnevüket, milyen potenciális veszélyeket idézhetnek elő. A szülők feladata, hogy segítsék őket ennek megértésében:

Beszélgessenek!
Mint minden online biztonsági kockázat ellen, a sexting ellen is a nyitottság, a tudatosság és az oktatás a legjobb védekezés.
Próbáljon otthon olyan légkört teremteni, amelyben gyermeke érezheti, hogy nyíltan beszélhet online élményeiről – legyenek azok pozitívak, vagy negatívak! Vázolja fel, hogy milyen következményekkel járhat, ha gyermeke kihívó képeket küldözget magáról! Állítson fel alapszabályokat az internet használatára vonatkozóan és helyezzen kilátásba büntetést (pl. korlátozza az internetezésre fordított időt) ha ezeket megszegi, de ne keltse azt a félelmet gyermekében, hogy megvonja tőle az internethasználat lehetőségét, ha problémás helyzetbe keveredik!
Ha problémák merülnek fel, beszélje meg gyermekével nyugodt és racionális módon, és próbáljon segíteni ésszerű önvédelmi stratégiákat kialakítani! Ha súlyos sexting incidens fordul elő, lehet, hogy külső segítséget kell bevonni.
Ha változásokat észlel gyermeke viselkedésében – például csendesebb, mint máskor, titkolózó, szomorúnak tűnik – az utalhat arra is, hogy online problémákkal küzd. A gyerekek gyakran magukban tartják gondjaikat.

Kérjen segítséget!
Ha további kérdése van, vagy bizonytalan a további lépésekben forduljon bizalommal a Kék Vonalhoz. Írjon a www.kek-vonal.hu/emil címre vagy telefonáljon ingyen a 116 111-es hívószámon keresztül.

Jelentse a zaklatást és a sértő tartalmakat!
Biztonságosinternet Hotline oldalon lehetőség van névvel vagy anonim módon bejelentéseket tenni, ha ön vagy gyermeke zaklatásnak esett áldozatul az interneten keresztül. Ilyen zaklatásnak minősül, ha önt vagy gyermekét akarta ellenére rendszeresen, erőszakosan háborgatják, megfélemlítik, magánéletébe beavatkoznak. Ez történhet akár e-mailen, valamelyik közösségi oldalon, csevegő-szolgáltatáson keresztül (chat oldalak, vagy csevegő kliens) keresztül.

Itt jelentheti be az Önt vagy gyermekét ért szexuális jellegű megkereséseket, zaklatásokat, valamint az olyan, weboldalon, fórumon olvasható szöveges tartalmakat, ahol kiskorúakra vonatkozóan szexuális jellegű megjegyzéseket, beszélgetést folytatnak, valamint azokat a felhívásokat, amelyeken kiskorúakat keresnek szexuális együttlétre.

KÖZÖSSÉGI OLDALAK

A KÖZÖSSÉGI OLDALAK, MINT PÉLDÁUL A FACEBOOK, AZ IWIW, VAGY A GOOGLE+ MEGLEHETŐSEN NÉPSZERŰEK A FIATALOK KÖRÉBEN.
EZEKEN KERESZTÜL TARTJÁK A KAPCSOLATOT BARÁTAIKKAL, KIÉLHETIK KREATIVITÁSUKAT ÉS SZÁMTALAN MÓDON FEJEZHETIK KI ÉRZÉSEIKET, GONDOLATAIKAT: ZENÉVEL, VIDEÓVAL, FOTÓKKAL, ÜZENETEKKEL.
MINDAMELLETT, HOGY NAGYON SZÓRAKOZTATÓ, VESZÉLYEKET IS HORDOZHAT MAGÁBAN EGY ILYEN OLDAL, PL.: CYBERBULLYING (KORTÁRS ONLINE ZAKLATÁS), SZEXUÁLIS ZAKLATÁS, SZEMÉLYES ADATOKKAL VALÓ VISSZAÉLÉS.

Tanácsok

Hívja fel gyermeke figyelmét arra, hogy fontos a közösségi site-ok biztonsági beállításainak használata, mert ezek segítségével kontrollálhatja, hogy mely információkat milyen körben oszt meg. Az „adatvédelmi beállítások” (privacy settings) menüpontnál kiválasztható, hogy kivel kívánjuk megosztani az üzeneteket, képeket, illetve kik láthatják profiloldalunkat.
Javasoljuk, hogy beszéljen gyermekével az adatvédelmi beállításokról és segítsen neki átgondolni milyen következményekkel járhat, ha túl sok személyes információt közöl magáról és kikhez juthatnak el ezek az adatok.
Fontos, hogy ön is ismerje meg azokat a közösségi oldalakat, amelyeket gyermeke használ. Érdemes esetleg önnek is saját profilt létrehoznia, hogy jobban megértse az oldal működését.
Az alábbi tanácsokat közösen is elolvashatják gyermekével együtt:

Tippek szülőknek:

 1. Ismerje meg ön is a közösségi oldalakat! Kérje ki gyermeke véleményét, hozzon létre saját profilt, tájékozódjon róluk (ingyenesek)! Néhány közösségi oldal tartalmaz szülőknek szóló információkat, tanácsokat.
 2. Ismerje meg a biztonsági eszközöket (adatvédelmi beállítások, hogyan utasíthatjuk el ismeretlenek jelöléseit, hogyan blokkolhatjuk a nem kívánt üzeneteket)!
 3. Állapodjanak meg gyermekével abban, hogy tudatosan használja a közösségi oldalakat! – Beszéljék meg, hogy mit posztolhat és mit nem, mindig tartsa tiszteletben a többieket, például, egy közös fotó közzététele előtt kérjen engedélyt a rajta szereplőktől!
 4. Bizonyosodjon meg róla, hogy gyermeke ismeri a biztonsági tanácsokat! –Tudja, hogy személyes adatait csak a valóban megbízható barátokkal célszerű megosztani, és hogy ismeretlenekkel nem találkozhat felnőtt kísérő nélkül.
 5. A zaklatást, visszaélést jelentse be és kérjen segítséget!

Kérjen segítséget!

Ha további kérdése van, vagy bizonytalan a további lépéseket illetően, forduljon bizalommal a Kék Vonalhoz! Írjon a www.kek-vonal.hu/emil címre vagy telefonáljon ingyen a 116 111-es hívószámon keresztül!

Jelentse a zaklatást és a sértő tartalmakat!

Biztonságosinternet Hotline oldalon lehetőség van névvel vagy anonim módon bejelentéseket tenni, ha ön vagy gyermeke zaklatásnak esett áldozatul az interneten keresztül. Ilyen zaklatásnak minősül, ha önt vagy gyermekét akarta ellenére rendszeresen, erőszakosan háborgatják, megfélemlítik, magánéletébe beavatkoznak. Ez történhet akár e-mailen, valamelyik közösségi oldalon, csevegő-szolgáltatáson keresztül (chat oldalak, vagy csevegő kliens) keresztül.

Itt jelentheti be az Önt vagy gyermekét ért szexuális jellegű megkereséseket, zaklatásokat is.

Itt jelentheti be az olyan, weboldalon, fórumon olvasható szöveges tartalmakat, ahol kiskorúakra vonatkozóan szexuális jellegű megjegyzéseket, beszélgetést folytatnak, valamint azokat a felhívásokat, amelyeken kiskorúakat keresnek szexuális együttlétre.

CHAT

AZ INTERNET SZÁMOS LEHETŐSÉGET NYÚJT ARRA, HOGY KOMMUNIKÁLJUNK MÁSOKKAL, AKÁR ÍRÁSBAN, AKÁR HANGGAL, AKÁR WEBKAMERA SEGÍTSÉGÉVEL. A SKYPE, AZ MSN, SOK KÖZÖSSÉGI SITE (PL. FACEBOOK, MYSPACE) ÉS SZÁMOS ONLINE JÁTÉK SITE NYÚJT CHAT-SZOLGÁLTATÁST. EZEKET A MAI GYEREKEK ÚGY HASZNÁLJÁK, MINT ANNAK IDEJÉN AZ IDŐSEBB GENERÁCIÓK A TELEFONT. MINDENNAPJAIK RÉSZE, ELENGEDHETETLEN ESZKÖZE TÁRSASÁGI ÉLETÜKNEK.

chat_im.jpg

Veszélyek

Túl sok személyes információ megosztása idegenekkel
Kellemetlen, esetleg veszélyes lehet, ha a gyerekek túl sok személyes információt adnak ki magukról idegeneknek. Az online világ gyakran nagyon másnak tűnhet számukra, mint a „valódi”, olyan dolgokat tesznek, amit személyes találkozás alkalmával soha nem tennének. Példáu,l megadják a mobilszámukat, vagy fényképet küldenek magukról idegeneknek. Ha ez az idegen egy másik gyerek, előfordulhat, hogy visszaél az információkkal, például zaklató sms-eket küld, vagy nyilvánossá teszi a fotót – esetleg egy kellemetlen megjegyzés kíséretében – valamelyik közösségi oldalon. Ha ez az idegen egy felnőtt, még nagyobb lehet a probléma.

Megtörténtek olyan esetek, amikor pedofil felnőttek, magukat gyereknek kiadva ismerkedtek gyerekekkel a neten. Miután – akár hónapokon keresztül tartó levelezés során – a gyerekek bizalmába férkőztek, rábírták őket például arra, hogy a webkamera előtt vetkőzzenek le. A felvételekkel később zsarolták áldozataikat. Sajnos olyan esetekről is gyakran olvashatunk, amikor személyes találkozásra és szexuális visszaélésre kerül sor.

A gyerekek naivak és általában azt gondolják, „éreznék, ha valaki hazudna nekik”. ”Barátokat gyűjtenek” a chat-en, IM-en, hiszen az a „menő”, akinek sok „barátja” van. Kapcsolatba lépnek a barátaik barátaival, akikről úgy gondolják, megbízhatóak. Így idegenek is könnyen kiszedhetnek belőlük adatokat, információkat, akár személyes találkozásra vehetik rá őket.

Barátságtalan, sértő viselkedés
Sokan sajnos arra használják a chat-alapú szolgáltatásokat, hogy másokat szándékosan bántsanak, zaklassanak, sértegessenek. Emellett a gyerekek könnyen belecsöppenhetnek olyan témájú vagy nyelvezetű beszélgetésekbe – különösen a nem moderált chat oldalakon – amelyek nem megfelelőek, károsak vagy bántóak lehetnek számukra.

Mit tehetnek a szülők?

Ha megfogadja az alábbi tanácsokat, sokat tehet azért, hogy gyermeke biztonságosan, felelősen használja a chat szolgáltatásokat:
Ösztönözze gyermekét nyíltságra és őszinteségre!
A legjobb online biztonsági stratégia, – kortól és technológiától függetlenül – a beszélgetés.

Próbáljon otthon olyan légkört teremteni, amelyben gyermeke érezheti, hogy nyíltan beszélhet online élményeiről – legyenek azok pozitívak, vagy negatívak – és nem kell attól tartania, hogy ön korlátozza hozzáférését az internethez!

Érdeklődjön rendszeresen arról, hogy gyermeke mit csinál online, hogyan használja a legújabb technológiákat, hogyan látja az új tendenciákat! Közösen találjanak ki a gyermeke életkorának és tapasztalatának megfelelő önvédelmi stratégiákat! Ha ön tisztában van azzal, hogy a gyermeke milyen szolgáltatásokat használ, milyen oldalakat látogat, akkor felkészültebb lehet bármilyen felmerülő kérdés, probléma kezelésére.

Fontos, hogy gyermeke átolvassa és elfogadja a szolgáltatás feltételeit. Kortól függetlenül, mindannyian hajlamosak vagyunk elolvasás nélkül elfogadni a szolgáltatások feltételeit a regisztráció során. A szolgáltatási feltételek és az adatvédelmi nyilatkozat is fontos információkat, tartalmaznak arról, hogy egy szolgáltatást hogyan lehet és hogyan nem lehet használni, valamint arról, hogy a szolgáltató mit tehet adatainkkal, amelyeket a regisztráció során közöltünk vele. Érdemes legalább egy gyors pillantást vetni rájuk.
Az egyik legalapvetőbb feltétel a felhasználó minimum életkora. Az MSN és a Facebook használatának feltétele például a betöltött 13. életév. Néhány szolgáltató fiatalabbak csatlakozását is lehetővé teszi, de felnőtt hozzájárulásához köti. Egyszerűen: ha a gyermeke nem töltötte be az ajánlott korhatárt, ne használja a szolgáltatást!

Beszéljék meg és állítsák fel az alapszabályokat közösen!

A fiatalabbaknak például:

 1. Gyermeke csak az ön hozzájárulásával vehet fel barátokat az IM listájára.
 2. Csak azokat a chat-szolgáltatásokat használhatja, amelyeket együtt kiválasztottak.
 3. Csak moderált chat-szolgáltatásokat használhat.
 4. Mindig csak becenévvel chat-elhet.
 5. Csak akkor nyithat meg IM-en keresztül küldött fájlokat, ha előre megbeszélt anyagokról van szó és ismerős, megbízható feladótól érkeznek, valamint megfelelő védelmi szoftverek (pl. vírusirtó) vannak a gépre telepítve.
 6. A chat-szolgáltatásokat csak korlátozott időszakokban használhatja. Például házi feladat írás közben nem futhat a háttérben.

Ahogy gyermeke növekszik, tapasztalatokat gyűjt, magabiztosabbá válik online, a szabályokat kicsit módosíthatják, de az alábbi alapszabályoktól semmilyen életkorban nem tanácsos eltérni:

 1. A személyes információkat tartsd titokban!
 2. Tartsd tiszteletben mások magánéletét!
 3. Tiszteld mások szellemi termékeit – ne másold vagy használd sajátodként a mások által kitalált, létrehozott szövegeket, képeket, zenéket, vagy videókat!
 4. Online is úgy viselkedj másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak!
 5. Jelentsd a visszaéléseket – senkinek nem kell eltűrnie az online zaklatást vagy megfélemlítést! A szolgáltatónak lehetőséget kell biztosítania erre.
 6. Ahol van rá lehetőség, mentsd el a bejegyzéseket – ezek bizonyítékul szolgálhatnak, arra az esetre, ha esetleg problémáid adódnak! Erre is lehetőséget és segítséget kellene nyújtania a szolgáltatónak.
 7. Soha ne találkozz személyesen senkivel, akit csak online ismersz! Ha mégis megteszed, kísérjen el egy olyan felnőtt, akiben megbízol! Ha az illető valóban barátkozni szeretne veled, ez nem fogja zavarni.

Tudatosítsa gyermekében, hogy kiléphet, ha kellemetlenül érzi magát!
Erősítse meg gyermekét abban, hogy nem illetlenség blokkolni bizonyos chat partnereket, vagy akár kilépni a szolgáltatásból, ha valaki vagy valami miatt kellemetlenül érzi magát! Gyermekének joga van dönteni arról, hogy kivel áll kapcsolatban az interneten.


Ha gyermeke úgy dönt, hogy blokkol vagy kilép, támogassa azzal, hogy átbeszéli vele a történteket: így megerősítheti őt abban, hogy biztonságosan és pozitív módon járt el és támogathatja önvédelmi készségei fejlődését.

Kérjen segítséget!
Ha további kérdése van, vagy bizonytalan a további lépésekben forduljon bizalommal a Kék Vonalhoz. Írjon a www.kek-vonal.hu/emil címre vagy telefonáljon ingyen a 116 111-es hívószámon keresztül.

Jelentse a zaklatást!
A Biztonságosinternet Hotline oldalon lehetőség van névvel vagy anonim módon bejelentéseket tenni, ha ön vagy gyermeke zaklatásnak esett áldozatul az interneten keresztül. Ilyen zaklatásnak minősül, ha önt vagy gyermekét akarta ellenére rendszeresen, erőszakosan háborgatják, megfélemlítik, magánéletébe beavatkoznak. Ez történhet akár e-mailen, valamelyik közösségi oldalon, csevegő-szolgáltatáson keresztül (chat oldalak, vagy csevegő kliens) keresztül. Itt jelentheti be az Önt vagy gyermekét ért szexuális jellegű megkereséseket, zaklatásokat is.

MOBILTELEFON

Mit kell/szabad csinálnia, és mely életkorban gyermekemnek a számítógépen és az interneten?

 mobil.jpg

3 éves korig:

A gyermekek szüleik számítógép-használati szokásait utánozzák. A komplex internetes világokat ebben a korban még nem képesek felfogni. Az önálló tevékenység a számítógépen nem általános, inkább a kivétel kategóriába tartozik.
Tippek: Hagyja gyermekét gyakorlati tapasztalatokat gyűjteni! A billentyűzeten való gépelés örömet okoz a gyerekeknek. Nagyon szeretik használni az egeret, és megpróbálják az ismerős billentyűket (pl. hangerőszabályzó billentyű) újra és újra nyomkodni. Keressen fel a gyermeke életkorának megfelelő oldalakat, és nézzék meg ezeket újra és újra! Időközönként jó ötlet lehet egy rövidfilm megnézése a YouTube oldalon, vagy egy-egy speciális témához (pl.: markolók, lovak) tartozó kép megtekintése pl. a Flickr oldalon.
Ne terhelje azonban túl gyermekét túl sok fajta dologgal.

4-től 6 éves korig:
A tanuló- és játékprogramok, úgynevezett edutainment (játszva tanulás, ill. szórakoztató tanulás) – programok, egyre jobban felkeltik a gyermeki érdeklődést. A túl sok szöveget tartalmazó weboldalak, és a lassú oldalbetöltés elveszi a gyerekek lelkesedését. Ebben az időszakban a rövid filmek és a kisebb játékok izgalmasak, de az írni tanulás is érdekesnek bizonyulhat. Gyermeke már egyedül is dolgozhat a számítógépen, és önállóan navigálhat az életkorának megfelelő oldalak között.
Tippek: Tegyenek közös kirándulásokat az interneten, például olyan oldalakon, amiket a gyermekek egyéb médiumból (televízió, könyvek, dalok, barátok) már ismernek! Ezeken az oldalakon gyakran találkozik majd kis játékokkal és rövidfilmekkel, amikre csak rá kell kattintani. Amennyiben gyermeke már több alkalommal is járt Önnel ezeken az oldalakon, akár egyedül is navigálhat. Ne hagyja gyermekét hosszabb időre magára az interneten, különben hamar frusztrált lesz, mivel a túl sok szöveg akadályozza a zavartalan továbblépést és könnyen akadhat nem neki szóló tartalmakra. Beállíthat szűrőprogramokat, a veszélytelen szörfözés támogatására. Ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy a legjobb szűrőprogramok sem nyújtanak teljes biztonságot! Jó kiindulási pontokat találhat pl. az ajánlott, gyermekeknek szóló oldalakkal kapcsolatosan a Hello Háló, Bigyoo, vagy a Családinet.hu weboldalakon. Kedvelt keresőoldalak gyermekek számára pl.: Egyszervolt.hu, Gyerek Startlap, Red Zeppelin.
Ajánló: A “Játékos tanulás – az internet használata” című munkafüzet 30 oldalnyi játékos feladaton keresztül vezeti rá a 4-8 éveseket arra, milyen hatással lehetnek a modern technológiák a mindennapi életükre, és hogyan lehetnek biztonságban az online környezetben.

7-től 11 éves korig:
Ebben az életkorban az internet sokrétűségével egyre izgalmasabbá válik. Például a gyermekek a neten is szívesen utánanéznek hobbijaiknak. Sztárok vagy sportoló példaképek – minden gyermeknek, van valamilyen érdeklődési köre, és az internet érdekes tartalmakat kínál ezekhez.


Tippek: Kiválaszthat megfelelő oldalakat és elmentheti a kedvencek közé (könyvjelző). Kezdetben ne hagyja gyermekét egyedül! Amikor gyermeke már egyre hozzáértőbben tudja kezelni az internetet, néhányszor már egyedül, vagy barátaival együtt is elküldheti felfedező utakra a neten. Beállíthat szűrőprogramokat, a veszélytelen szörfözés támogatására. Ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy a legjobb szűrőprogramok sem nyújtanak teljes biztonságot! A neten való helyes keresést meg kell tanulni! Nyújtson támogatást és segítséget a keresőfogalmakkal kapcsolatosan! A gyermeknek a “valóságot” kell megtapasztalnia és megtanulnia a médiummal való érintkezés során. Eleinte még megadhat konkrét keresőfogalmakat.

Az életkor előrehaladtával kerestessen gyermekével önállóan egyre komplexebb tartalmakat! Ezen keresztül fokozatosan megtanulja, hogy a “valós világban megszerzett ismeretek” az interneten is segítenek a komplex világ megértésében, és abban, hogy ezt a mindennapi dolgok közé be tudja illeszteni. Már megfelelő az időszak arra, hogy bevezesse gyermekét a 10 ujjas gépelés rejtelmeibe. A játékok segítenek ebben.

Ajánló:

Megan A. Moreno: Szex, drogok, Facebook-Internethasználati kalauz szülőknek c. könyve az óvodáskortól az egyetemi korosztályig tekinti át az internet szerepét a fiatalok személyiségfejlődésében. A szerző többek között olyan problémák megoldására tesz segítő javaslatokat, mint az online szexuális zaklatás, a netfüggőség és egyéb járulékos betegségek (a depressziótól az evészavarokig).

A “Játékos tanulás – az internet használata” című munkafüzet 30 oldalnyi játékos feladaton keresztül vezeti rá a 4-8 éveseket arra, milyen hatással lehetnek a modern technológiák a mindennapi életükre, és hogyan lehetnek biztonságban az online környezetben.

Magyar Kiváló Online Gyermektartalom Díj 2013 verseny díjazottjai:
Szakmabeli indulók (akik hivatásszerűen hoznak létre online tartalmakat):

 • Traff Park (traff.hu)
 • Okos doboz (okosdoboz.hu)
 • Rókalandozó (rokalandozo.hu)
 • Különdíj a legjobb gyermekvédelmi tartalomnak: Unicef Helpapp (unicef.hu/helpapp/)

Nem szakmabeli indulók:

 • Ludbriko (ludbriko.hu) (európai szinten második helyezett)
 • Versike (versike.hu)
 • Momó Rádió (momoradio.hu)
Káros tartalmat talált az interneten?
Bejelentem!
Better Internet for Kids

Better Internet for Kids

AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL 2014-BEN INDÍTOTT PROGRAMBAN AZ EURÓPAI ISKOLAHÁLÓZAT (EUN) ÉS AZ INTERNET HOTLINE-OK NEMZETKÖZI SZÖVETSÉGE (INHOPE) MŰKÖDÖTT EGYÜTT 11 ORSZÁG 24 SZERVEZETÉVEL.

Támogatóink