IV. Internetkonferencia - „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” (2016)

IV. Internetkonferencia - „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” (2016)

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) október 19-én negyedik alkalommal rendezte meg az Európai Unió „Safer Internet Program” (SIP) keretében „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című nemzetközi konferenciát. Az idei rendezvény kiemelt témái a szexting, a pedofília és a gyűlöletbeszéd voltak.

A rendezvényen a gyermekek és fiatalok online biztonságával kapcsolatos kérdésekről, kiemelten a szextingről, a pedofíliáról és a gyűlöletbeszédről, a magánélet védelméről, a családnak, az iskolának, a médiának a tudatosításban betöltött szerepéről, új online trendekről és a közösségi média szerepéről hangzottak el előadások.

internetkonf16/2

A témák aktualitását mutatja, hogy több mint 250-en hallgatták az előadásokat: egyetemi oktatók, hallgatók, szakemberek az oktatás, a média, a kormányzat, az ipar és a civil szféra területéről. A nap folyamán huszonkettő előadás hangzott el, négy előadó érkezett külföldről (Lengyelország, Románia, Egyesült Királyság). A konferencia online követhető volt a www.gyermekmento.hu és a www.saferinternet.hu honlapokon, ahonnan hamarosan letölthető lesz az összes videó.

A teltházas konferenciát dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke nyitotta meg, aki kiemelte, hogy idén azért választották ezeket a témákat, mert fontosnak tartották felhívni mind a gyerek, mind a felnőtt felhasználók figyelmét, hogy mennyire oda kell figyelni, hogy milyen tartalmakat osztanak meg magukról és másokról, hisz a világhálón mindig akadnak, akik visszaélhetnek ezekkel az adatokkal. Véleménye szerint szükség van legalább 20-30 évre ahhoz, hogy az akkor szülőkké váló generációnak teljesen természetes legyen a közösségi médiahasználat, akár azok buktatóinak felismerésével együtt. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat konferenciája ebben a megismerési folyamatban hivatott segíteni, a témákat jól ismerő szakemberek előadásaival.

Internetkonf16/1

Dr. Gyurkó Szilvi, a Hintalovon Alapítvány kuratóriumi elnöke és a Terre des hommes Magyarország tanácsadója előadásában elmondta, hogy az internetes pornóval az X, Y, Z generáció tagjai már gyermekkorukban jó eséllyel találkoznak. Európai adatok szerint a 7-10 éves korosztály 3. leggyakoribb keresőszava a ’pornó’, azonban gyerekek ezen felül
kéretlen tartalomként is "belefutnak" explicit szexuális tartalmakba. Mindennek a hatása a testképre, az énképre, az önkifejezésre és a szexualitásra egyértelműen negatív. Ezt megelőzendő, az előadás az online szexedukáció fontosságát emelte ki, valamint a neten elérhető biztonságos, szexualitással összefüggő tartalmak iránti igényt.

internetkonf16/3

Dr. Aczél Petra, a Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézetének igazgatója ’Gyűlölök és szeretek – szélsőséges online érzelmek’ című előadásában arról beszélt, hogy a digitális közelség egyik jellemzője a szélsőségesség: az intenzív, felnagyított érzelmek kommunikációja. A személyiséget az online térben a személyesség helyettesíti, hozza létre. A személyesség pedig sodró, végletes érzelmekkel körvonalazható legjobban az információs zajban. Gyorsabban szeretünk, azonnal gyűlölünk. Kérdés, hova vezet az érzelmek extrémizmusa, a stílus radikalizálódása - ez fontos kihívása lesz a 3.0 világának.

internetkonf16/4

Sterner Zoltán, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat biztonságosinternet-oktatója ’Bosszúpornó, megalázás és megfélemlítés az interneten’ című előadásában kitért arra, hogy a bosszúpornó szexuális jellegű tartalom, melyet nyilvánosan megosztanak online felületeken az egyén hozzájárulása nélkül, azzal a szándékkal, hogy megszégyenítsék vagy zavarba hozzák az illetőt. Az utóbbi években „divattá” vált az intim fotók és videók bosszúból történő közzététele a világhálón. Nem meglepő adat, hogy az áldozatok 90 százaléka nő. Előfordul, hogy az áldozat teljesen megváltoztatni kényszerül az addigi életét, hogy minimalizálja a bosszúpornó hatásait. Munkahelyet vált, kimarad az iskolából, elköltözik, rejtőzködik stb., hogy elkerülje a további szexuális zaklatást. A legnagyobb informatikai cégek saját kezükbe vették a probléma megoldását. A két keresőóriást (Google és Bing) működtető vállalatok, a Google és a Microsoft, valamint a legnagyobb közösségi hálózatokat üzemeltető cégek, a Facebook és a Twitter, ígéretet tettek a bosszúpornó elleni küzdelemre. Magyarországon az ilyen típusú bűncselekményeknek nincs önálló büntetőjogi minősítése és konkrét statisztika sem áll rendelkezésre. Az előadás végén Sterner Zoltán azt javasolta, hogy amennyiben egy párkapcsolat nem bírja ki az idő próbáját, és a partnerek szakítanak, érdemes eltüntetni minden olyan képet és videót, amely később kellemetlenül érintheti magát a felhasználót.

internetkonf16/5

A konferencia egyik utolsó előadójaként Csekeő Borbála, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője a ’Szexting tizenéves korban - Miért népszerű, mik a veszélyei és mi a felnőttek felelőssége a témában’ című előadásában kitért arra, hogy a tizenévesek közösségi életének egyre nagyobb szelete zajlik az online térben. Az elmúlt évtizedben az internetes felületek jelentősen megváltoztatták mindazt, amit ismerkedésről, önkifejezésről, kapcsolatokról és intimitásról gondolunk. Akárcsak az online ismerkedés, az erotikus tartalmú képek, üzenetek küldése-fogadása is a fiatal generációk életének részévé vált. Előadásában kitért arra, hogy a szexting jelensége hogyan függ össze a serdülőkor normatív krízisével, az identitás alakulásával, a változó testképpel. Leginkább ezen keresztül lehet megérteni a tizenévesek motivációit, és megtalálni azokat az utakat, ahol a felnőttek tehetnek a szextinggel összefüggő veszélyek megelőzésért és a már elszenvedett rossz élmények kezeléséért. 

internetkonf16/6

A konferencián a digitális esélyegyenlőség és az internetbiztonság megteremtése érdekében tervezett közös fellépésről szóló együttműködési megállapodást írt alá a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Vodafone Magyarország Alapítvány. Az együttműködésnek köszönhetően a 2015 decemberében elindított Vodafone Digitális Iskola Program folytatásaként néhány napon belül megkezdődik mintegy 6500 gyermek internetbiztonsági oktatása országszerte. A Vodafone Digitális Iskola Program a hátrányos helyzetű fiatalok digitális ismereteinek fejlesztése és a magyarországi oktatás digitális átalakításának ösztönzése érdekében jött létre, és az indulás óta eltelt alig 10 hónap során a Vodafone 1300 Vodafone Tab SpeedLTE táblagépet adományozott a résztvevő 25 iskolának, díjmentesen biztosítja az oktatási célú használathoz szükséges havi 3 GB adatforgalmi keretet, és közel 700 pedagógust részesített internetbiztonsági oktatásban.

internetkonf16/9

A mai napon aláírt együttműködés egy közös gondolkodás eredményeként az ország egész területén, hátrányos helyzetű térségekben működő iskolákhoz juttatja el a XXI. század online ismereteit a digitális esélyegyenlőség jegyében. Öröm számunkra, hogy csatlakozhatunk ehhez a programhoz, amelynek első lépcsőjeként az általunk évente oktatott 30 000 diákon túl, további 6500 diákhoz jutnak el a biztonságos internetezés legfontosabb ismeretei.” – tette hozzá dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke.

        internetkonf16/7internetkonf16/8

A konferencia a Safer Internet Program keretében valósult meg. A projekt célja az Európai Unió által közvetített értékrenddel összhangban, az internet és az új online technológiák használatának – különösen a gyermekek számára való – biztonságosabbá tétele, a jogellenes, valamint a felhasználó által nem igényelt tartalom elleni küzdelem hatékonyságának biztosítása.

 

A konferencia az Európai Kiberbiztonsági Hónap kampány programsorozatába illeszkedik.

kiberhónap

Korábbi cikkek

Idén szeptember 18-19-én rendezzük meg a XIII. Média- és Internetkonferenciát a Magyar Telekom Székházban.

"Biztonságosabb internetet a fiataloknak" címmel 13. alkalommal szervez Média- és internetkonferenciát a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, az EU Safer Internet Program támogatásával. A rendezvény időpontja: 2023. szeptember 18-19., helyszíne pedig ezúttal a Magyar Telekom Székház. 

A konferencia részletes programja hamarosan elérhető lesz honlapunkon.

Az eseményen való részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

REGISZTRÁLJON MOST!

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Kérjük, részvételi szándékát szeptember 26-ig jelezze!

A járványügyi helyzetre való tekintettel a helyek korlátozottak. Csak azok tudnak részt venni a konferencián, akik a szervezőktől visszajelzést kaptak a konferencia mindkét napjára külön-külön.

Regisztráció:

kurko.zsuzsa@gyermekmento.hu

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) október 2-án ötödik alkalommal rendezte meg az Európai Unió „Safer Internet Program” (SIP) keretében „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferenciáját.

Káros tartalmat talált az interneten?
Bejelentem!
Better Internet for Kids

Better Internet for Kids

AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL 2014-BEN INDÍTOTT PROGRAMBAN AZ EURÓPAI ISKOLAHÁLÓZAT (EUN) ÉS AZ INTERNET HOTLINE-OK NEMZETKÖZI SZÖVETSÉGE (INHOPE) MŰKÖDÖTT EGYÜTT 11 ORSZÁG 24 SZERVEZETÉVEL.

Támogatóink