Kapcsolat ikonok

A karácsonyfa árnyékában

A karácsonyfa árnyékában

Szabó Zoltán, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, mint Magyarország Safer Internet Centerének egyik oktatója, a FORTIX kiberbiztonsági tanácsadója az ünnepekhez kapcsolódó kiberkockázatokra hívja fel a figyelmet.

A karácsonyi manók már szorgosan dolgoznak, hogy békés és boldog legyen az ünnepünk, pont úgy, ahogy a kiberbűnözők is fáradhatatlanul próbálkoznak mindezt tönkretenni. Ők, és az általuk üzemeltetett hamis szolgáltatások, az adathalászat, a csaló weboldalak és kártékony linkek nem vesznek ki karácsonyi szabadságot, sőt akkor támadnak a legjobban, mikor a legfogékonyabbak vagyunk rá.

Szenteste közeledtével érzékenyebbek vagyunk. Ha jön szembe egy üzenet, közösségi média bejegyzés valami meseszerű, cuki állatka környezetének megmentésére, szegény sorsú világvégi árvák anyagi támogatására, ilyenkor hamarabb ragadunk bankkártyát, utalunk adományt. Nem is kell hozzá nagy csalóak lenni, elég egy szép fénykép, a karácsony szeretetének emlegetése, egy bankszámlaszám és valami megfoghatatlan ígéret, máris csurran-cseppen valami. Az ilyen jellegű csalás nem csak azért kellemetlen, mert ki tudja kit, milyen módon finanszíroznak a rászedett jóakarók, hanem mert így a valódi segítséget, támogatást nyújtó szervezetek esnek el a lehetőségtől.

kiber karácsony

Támogassuk a karitatív tevékenységet, az élővilág megmentésén, vagy környezetünk jobbá tételén dolgozó szervezeteket, de legyünk figyelmesek, nézzünk utána a szervezetnek, a kérés valódiságának. Támogassunk úgy, hogy az valóban érték legyen, ne csak a bűnözők egyik anyagi forrása.

Az ünnepek közeledte sokunknak nem a laza, karácsonyi vásárokban bóklászós nyugodt időszak, hanem a projektzárások, a befejezendő munka, az elhalasztott és lassan a körmünkre égő ajándékbeszerzések ideje. A fejünk zsong a feladatoktól, az elintézendőktől és a munkatársunktól kapott zamatos bejgli receptjétől, máris kapkodva klikkelünk a beérkezett üzenetben megjelenő kártékony linkre, adunk meg bizalmas információkat, vagy hagyunk jóvá pénzügyi tranzakciót. Ezt kihasználva a pénzügyi csalások (scam), a célzott adathalász (spear phising) támadások, a kiemelten vezetői célpontok elleni próbálkozások (whaling) száma is emelkedik ebben az időszakban.

Ne hagyjuk, hogy a figyelmünk elkalandozzon, ellenőrizzük a feladót, kérjünk jóváhagyást, segítséget ha kell, mielőtt klikkelünk vagy adatokat osztunk meg.

Bár a „fekete péntek” már mögöttünk, a szenzációs akciók ideje soha nem jár le. Mint egy vásárlói afterparty, mindig találni hihetetlenül jó, sőt akár hihetetlen ajánlatot is. Mivel érezzük az ünnepi elvárások nyomását magunkon, a hőn áhított ajándékok beszerzése pedig idő és pénztárcaigényes, a csalók a legkülönlegesebb, legcsábítóbb ajánlatokkal próbálnak minket átverni. A „jó öreg” műszaki cikkes csalások, átverős weboldalak ilyenkor egy havas képpel, fagyönggyel feldobva jelennek meg és szedik az áldozataikat. Csak most 90% kedvezmény! Aznapi kiszállítás, ha azonnal, gondolkodás nélkül fizet! Ajándék garzonlakás a szőrtelenítő mellé minden bankkártyaadatát egy percen belül megadó vásárlónak!

A túl szép ajánlatok tényleg túl szépek, a hihetetlen ajánlatok valóban hihetetlenek. Ne dőljünk be ezeknek. Figyeljünk a hirdetések apró részleteire, hibáira. Kerüljük az ismeretlen e-kereskedelmi oldalakat, tervezzünk megfelelően, ne hagyjuk a beszerzéseinket az utolsó pillanatra, vagy ha már úgy alakult, szerezzük be az ajándékot ismert, ellenőrizhető helyen. Így a drágább is sokkal olcsóbb lehet.

Black Friday3

Amivel gyakran találkozhatunk az ünnepek közeledtével:

   e-mail és közösségi média csalások;

·         adathalász kampányok;

·         hamis hirdetések e-maileken és közösségi médián keresztül, amelyek sürgető módon arra ösztönzik a vásárlókat, hogy kattintsanak a rosszindulatú linkekre;

·         hamis kereskedelmi weboldalak;

·         hamis kedvezmények és csak korlátozott ideig érvényes ajánlatok, amelyek megakadályozzák a vásárlókat abban, hogy kétszer is meggondolják, mivel állnak szemben.

·         kizárólag banki átutalásra, ajándékkártyára és kriptovalutára korlátozott fizetési lehetőségek;

·         SMS csalás (smishing) kampányok a feltételezett rendelések kiszállításával kapcsolatban;

Amivel védekezhetünk:

·         figyeljünk a hamis weboldalakra, a megjelenő tartalom részleteire és a kereskedői adatokra;

·         kerüljük a gyanús, ismeretlen linkekre való kattintást;

·         biztonságos vásárlási módszereket használjunk, külön internetes vásárlas kiadott bankkártyát, vásárlási limiteket állítsunk be;

·         Soha ne kapkodjunk. Pláne legyünk résen, ha valami gyors fizetésre kényszeritő felhívás, például számláló jelenik meg egy oldalon;

De ezzel még nincs vége az ünnepekhez kötött kiberkockázatoknak. A karácsonyfa alá beszerzett okoseszközök, internetre csatlakozó gyerekjátékok, vezeték nélküli kapcsolattal is rendelkező háztartási gépek, mobilok és konzolok is tudnak később álmatlan éjszakákat okozni. Hogy ezt elkerüljük, minden eszköz esetén legyen első a biztonsági beállítási lehetőségek áttanulmányozása, megértése és érvényesítése.

Az ünnepi elfoglaltság és pihenés jegyében se hagyjunk a gyermekeket megfelelő biztonsági kontrollok nélkül internetezni. Ilyenkor számos internetes ragadozó áll készenlétben, várva az új, ajándékba kapott eszközök ifjú felhasználóit. Kimondottan keresik a születési dátumra utaló felhasználónévvel, egyszerű jelszavakkal (virágpirike2014@...), szülői felügyelet nélkül valamilyen közösségi csatornán, vagy akár online játékprogram felületén újonnan megjelenteket. Ne legyünk abban a hitben, hogy a gyermekünk úgysem beszélget idegennel, nem fog adatot, jelszót megadni, számára küldött csábító ajánlaton keresztül kártékony alkalmazást telepíteni, hiszen a felnőttek is sokszor válnak áldozattá! Használjuk együtt a megfelelő biztonsági beállításokkal rendelkező eszközt, alkalmazást, tanítsuk a tapasztalatlanabbakat. Alakítsuk ki a szülői felügyeletet, erre számos megoldás létezik. Ne rontsa el a karácsonyi hangulatot egy zsarolóvírus, vagy a gyermek azonosítójára, postafiókjába érkező félelmetes, vagy groteszk tartalom.

Ahogy gyorsulnak, változnak az informatikai eszközeink, növekszik az általunk igénybevehető online szolgáltatások köre, úgy leszünk mi is és családunk is egyre kitettebbek az ezekhez köthető csalásoknak. Legyünk figyelmesek, körültekintőek és óvatosak. Az internetes csapdák legtöbbször egyszerű odafigyeléssel elkerülhetőek, így karácsonykor nem egy online csalás áldozataként kesergünk, hanem az otthon melegét és családunk szeretetét élvezzük a karácsonyfa mellett.

Szabó Zoltán

 

Káros tartalmat talált az interneten?
Bejelentem!
Better Internet for Kids

Better Internet for Kids

AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL 2014-BEN INDÍTOTT PROGRAMBAN AZ EURÓPAI ISKOLAHÁLÓZAT (EUN) ÉS AZ INTERNET HOTLINE-OK NEMZETKÖZI SZÖVETSÉGE (INHOPE) MŰKÖDÖTT EGYÜTT 11 ORSZÁG 24 SZERVEZETÉVEL.

Támogatóink