Safer Internet Day (SID) Magyarországon - Biztonságos Internet Nap 2017

Safer Internet Day (SID)  Magyarországon -  Biztonságos Internet Nap 2017

Te magad légy a változás: Együtt egy jobb internetért!”

2017. február 7.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat felkérésére hatóságok, informatikai vállalatok, civil szervezetek és gyerekek fogtak össze, hogy a Biztonságos Internet Nap alkalmából felhívják a figyelmet a biztonságosabb és jobb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira. A tendenciák, jelenségek ezzel kapcsolatban, a  mindennapokban segítő válaszok, a szükséges teendők is kiderülnek a mai napról szóló beszámolóból és azt is megtudhatjuk, kik nyerték a plakát- és fotópályázatot!

A Biztonságos Internet Napot (Safer Internet Day – SID) az Európai Unió Safer Internet Program akciótervének keretein belül ma már a világ több mint 120 országában – köztük az Európai Unió mind a 28 tagállamában –, minden év februárjának második keddjén, ugyanazon a napon rendezik meg.

A SID része annak a globális kampánynak, amelynek célja, hogy az online technológiák és mobil eszközök felelős és biztonságosabb használatára ösztönözzön. Ezen a napon a szakemberek világszerte felhívják a figyelmet az internet előnyeire és lehetséges veszélyeire is, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális és káros tartalmakra, ugyanakkor tájékoztatják a gyermekeket, szülőket, pedagógusokat és döntéshozókat a problémákról és azok lehetséges kezeléséről. A Gyermekmentő Szolgálat ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy az internet korunk egyik nagy és hasznos találmánya, amely szinte mindenkinek megkönnyíti, szórakoztatóbbá és hatékonyabbá teszi az életét. Az internethasználók 1-2 százaléka azonban rendszeresen visszaél a világháló nyújtotta lehetőségekkel, ezt a problémát kell tudni kezelni egyéni, intézményes, hatósági és globális szinten is.

Az utóbbi években a „biztonságosabb” helyett a „jobb” internet létrehozására került a hangsúly. Ezért idén a SID közös felelősségünkre fókuszált: mindannyiunk dolga, hogy az internetet egy jobb hellyé tegyük egymás számára. Ezért is lett 2017-ben a SID szlogenje: Te magad légy a változás: Együtt egy jobb internetért!

A Safer Internet Day (SID) – Biztonságos Internet Nap hazai programjai:

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), az Európai Unió Safer Internet Programjának (SIP) hazai konzorciumvezetője figyelemfelkeltő eseményt szervezett erre a napra, amelyen szakemberek, döntéshozók, pedagógusok, gyerekek, a sajtó, illetve a téma iránt érdeklődők vettek részt. A rendezők hazai intézményeket, gyermekvédelmi szakembereket, játékszakértőket, webes biztonsági szakembereket és úgynevezett stakeholdereket (távközlők, internetszolgáltatók, non-profit szövetségek, multinacionális cégek képviselői, tanárok stb.) is meghívtak az eseményre.

A téma szakértői megvitatják, hogy a fiatalok online tevékenységében mi példaértékű, mi a hasznos és mi nagyon káros.  Tapasztalatokat cserélnek, ötleteket adnak másoknak, hogy a felmerülő krízishelyzeteket hogyan oldották meg ők maguk vagy a környezetük.

A SID budapesti rendezvényén dr. Edvi Péter, a  Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke köszöntötte a résztvevőket, és elmondta, hogy mára tradícióvá vált a Safer Internet Day, vagyis a Biztonságos Internet Nap. Kiemelte, a nap célja, hogy felhívják a figyelmet az internet helyes használatának fontosságára. A szülőknek nagy felelősség, hogy gyermekeik elsajátítsák ezt a tudást, és fontos, hogy minden résztvevő megbeszélje egymással a tapasztalatait. Hozzátette, hogy idén azért a Berzsenyi Dániel Gimnáziumot választották a hazai esemény helyszínéül, mivel az elmúlt években ez volt az egyik legaktívabb iskola a Safer Internet Programban (SIP).

Edvi Péter beszélt a SIP 2016-os eredményeiről is. A SIP-oktatók tavaly 493 alkalommal 1850 tanórát tartottak, összesen 33045 felhasználónak. A nagy létszámú gyerekcsoportok – teljes gyereklétszám 27774 fő – mellett 2485 szülőt és 2786 tanárt is tovább képeztek, 180 budapesti és 96 vidéki helyszínen, összesen 243 intézményben. Végül Edvi Péter értékelte a fotó- és plakátpályázatot, ahol a gyerekek és fiatalok megmutathatták, hogy nekik mi a véleményük a témával kapcsolatban.

Az eseményen a szakértők értekeztek arról, hogy a fiatalok online tevékenységében mi példaértékű, és mi nagyon káros.  A beszélgetés címe a SID 2017-es mottója volt: Te magad légy a változás: Együtt egy jobb internetért!“, résztvevői: dr. Körmendy-Ékes Judit jogász és dr. Lengyel Márk jogász, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tagjai voltak. A beszélgetést moderálta: dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke.

A beszélgetés résztvevői megállapították, hogy az internet a XXI. század egyik leghasznosabb találmánya, ugyanakkor aggasztó a zaklatások és a gyermekbántalmazásról készült beszámolók, fotók, videók számának radikális növekedése az interneten. Kiemelték a szülők felelősségét: az oktatást a szülőkkel kell kezdeni, hogy ők továbbadhassák tudásukat a gyerekeiknek, ugyanakkor a szülők is tanulhatnak a gyerekektől, akik bizonyos szempontból előttük járnak. Míg a felnőtteknek az internet eszköz, addig a fiataloknak életük egyik legfontosabb színtere. Kiemelték, fontos a digitális technológiák fejlesztése, és hogy minél több fiatalhoz eljussanak a modern eszközök, ám fontos azok felelős használata is. Mint minden közösségben, úgy az interneten is ki kell hogy alakuljanak, meg kell hogy szilárduljanak a viselkedés elfogadott normái. Külön kiemelték, hogy fontos tudatosítani a gyermekekben, hogy merjenek beszélni a szüleikkel vagy tanáraikkal arról, ha az interneten keresztül zaklatás éri őket.

Káros tartalmat talált az interneten?
Bejelentem!
Better Internet for Kids

Better Internet for Kids

AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL 2014-BEN INDÍTOTT PROGRAMBAN AZ EURÓPAI ISKOLAHÁLÓZAT (EUN) ÉS AZ INTERNET HOTLINE-OK NEMZETKÖZI SZÖVETSÉGE (INHOPE) MŰKÖDÖTT EGYÜTT 11 ORSZÁG 24 SZERVEZETÉVEL.

Támogatóink