Kapcsolat ikonok

„Közös munkával messzebbre juthatunk“ - interjú Borbás Fannival, a SIP Youth Panel fiatal aktivistájával

„Közös munkával messzebbre juthatunk“ - interjú Borbás Fannival, a SIP Youth Panel fiatal aktivistájával

Interjú a Safer Internet Program (SIP) fiatal önkéntesével, a Youth Panel aktivistájával, Borbás Fanni leendő informatikussal 

-  A Safer Internet Program (SIP) plakátpályázatán „Netezz ésszel” című plakátodat a zsűri a legjobbak között értékelte.  Hogyan készültél erre, és mit jelent neked a kreativitás és az internetbiztonság? 

  • A pályázatra mindenképp valami színes, lényegre törő plakátot szerettem volna tervezni, ami felhívja az emberek figyelmét. Szeretek Photoshoppal dolgozni, mert egy egyszerű fotót is nagyszerűvé lehet varázsolni egy kis kreativitással, no meg a program ismeretének segítségével. Ilyenkor elengedem a fantáziámat, ötletelek, és miközben jönnek a gondolatok, mint egy kisgyerek, elképzelek magam előtt mindent, ami csak az eszembe jut. Szerintem ezt a fajta gyermeki kreativitást mindenkinek fel kéne ébresztenie önmagában, ha egy jó ötletre van szüksége, legyen szó bármilyen területről!

borbasfanninetezzesszel.jpg 

- Mit jelent számodra 20 évesen a SIP Ifjúsági csapatában, a SIP Youth Paneljében való részvétel, mi ez a feladat, és miért végzed, mi a célod ezzel, mi a motivációd?

  • A SIP alkotópályázatát követően figyelemmel követtem a szervezet tevékenységét, és 2017 nyarán olvastam a felhívást a SIP Youth Panel és a SIF (Safer Internet Forum) részvételi lehetőségéről, ami egyből magával ragadott. El is küldtem a pályázatomat, és nagy örömömre engem választottak, hogy képviseljem Magyarországot a SIF-en. (Fanni pályázatában az internetes zaklatás jelenségét mutatja be, az 1.34 perces videó itt érhető el. A szerk.)  Megtisztelő és felemelő érzés egy európai szintű fiatalokból álló csapat tagjának lenni. A cél közös, de valamennyien különböző helyről érkeztünk, aminek köszönhetően klasszul kiegészítettük egymást, és rálátást kaptunk más országok helyzetére, az ottani törekvésekre a biztonságosabb internetért.
  •  SIP Youth Panel tagként azért tevékenykedünk, hogy felhívjuk az emberek figyelmét az internet veszélyeire, tanácsokat, útmutatásokat adjunk nekik, hogy vészhelyzet esetén tudják, mit kell tenni. Mivel az internet világa is folyamatosan fejlődik, mindig új kihívásokkal kell szembenéznünk, ami folyamatos motivációt ad.
  •  A https://www.betterinternetforkids.eu/web/youth/home oldalon további információk találhatók.

 

- Jártál Brüsszelben a Safer Internet Fórumon. Mit adott neked az  a program, mit tanultál ott, és miben vettél részt?

  • Hatalmas élmény volt a SIF Brüsszelben, mivel az Európa különböző részeiről érkező 14 fiatallal együtt lehettem aktív részese ennek a programnak. A konferenciát megelőző sok webinárium (internetes szeminárium, videós oktatás, a szerk.) után nagyszerű érzés volt személyesen is találkozni a csapattal, és tovább ötletelni. Mindenki beletette a saját gondolatát is, ezzel segítve egymást, és így egy szuper projektet vittünk véghez! A program során egy figyelemfelkeltő videót készítettünk el az internetezés veszélyeiről, melynek célja a veszélyben lévők segítségkérésre buzdítása és a kívülállók támogatásának hangsúlyozása volt. Az ott készült videónk az alábbi linken megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=LzubLjDBI4w
  • A program végére nem csak a csapatmunka tapasztalataival, új ismeretekkel, de új barátokkal is gazdagodtam.

 borbasfannitogether.png

- Programozónak tanulsz. Mit jelent ez számodra? Mi motivál ebben, és fiatal lányként hogy érzed magad ebben a helyzetben? 

  • Már régóta foglalkoztatnak a mai, modern világ számára nélkülözhetetlen internet rejtelmei. Ezért kezdtem meg tanulmányaimat 2016 őszén az ELTE Informatikai karán, bízva abban, hogy az ott elsajátított ismereteket a későbbiekben én is felhasználhatom és továbbadhatom. Ma már elképzelhetetlen lenne számítógép és egyéb okoseszközök nélkül élni, ami rengeteg új feladatot állít az emberiség elé. Mindnyájan ismerjük a női/férfi gondolkodásmódbeli különbségeket. Én hiszek abban, hogy ebben a szakmában is szükség van mindkettőre, hiszen egymást kiegészítve, közös munkával messzebbre juthatunk.

 

- Kérlek, mondj 5 dolgot, hogy mit tartasz ma a legnagyobb kihívásnak az internetes világ biztonságát illetően?

  1. Az online rendszerek biztonságossá tétele/biztonságos állapotban tartása hatalmas kihívás, hiszen a technológiák fejlődése miatt ezek folyamatos veszélyben vannak (pl. hekkerek).
  2. Az online fizetés.
  3. Az adatvédelemnek és kommunikációnak 100 százalékos biztonságban kéne történniük, a cybervédelem pedig ennek érdekében folyamatos fejlesztésre sarkall minket.
  4. Az interneten keresztüli zaklatás (zaklatás és bántalmazás, összefoglaló néven cyberbullying, a szerk.).
  5. Az internetes gyűlöletbeszéddel egy új fajtája jelent meg a bántalmazásnak, aminek megfelelő kezelése is komplex kihívás.

 

-  Hogyan látod a mai fiatalok (gyerekek) internetes szokásait?

  • Ma már a kisbabák elé is tabletet, telefont raknak, amivel elszórakoztatják magukat, de én ezt túlzásnak tartom. Persze ezzel könnyebb lekötni a gyermeket, viszont senki se szeretne számítógép-függőségben élni, pedig ezzel arra tereljük a kicsiket. A gyerekek nyitottan állnak az új dolgokhoz és könnyen tanulnak, így az internetezés ízére is hamar rákapnak. Mesét néznek, online játszanak, chatelnek egymással, zenét hallgatnak, és számtalan dolognak utánajárnak, ami érdekli őket. Ez viszont nem feltétlenül jelenti azt, hogy tisztában is vannak az internet helyes használatával és veszélyeivel. Ennek hiánya sajnos könnyen nem várt helyzeteket eredményezhet. Az adatlopás mellett az internetes zaklatás veszélye fenyegeti leginkább a fiatalokat, amit megfelelő módon kezelve elháríthatunk, azonban ez ehhez szükséges tudás sokszor hiányos.

 borbasfannikozoskep.jpg

- Szerinted miért van szükség a SIP-re? 

  • A SIP tagjaival egy biztonságosabb internetért fogtunk össze, a közös cél ennek a megteremtése és minél szélesebb körben való terjesztése. A fiatalok könnyebben megnyílnak, jobban hallgatnak a velük hasonló korúakra, és így egy tanár utasító parancsa helyett egy fiatal tanácsát szívesebben megfogadják. 

 

- Hogyan magyaráznád el, mutatnád be vagy játszanád el (?) egy 8 éves gyereknek, hogy milyen az internet és mire kell vigyázni? Hogyan kezdenél a magyarázatba?

  • Az internetet egy hatalmas szupersztrádaként mutatnám be. Így: „Egy olyan gigantikus méretű úthálózat, amiről bármit el tudsz érni, amit csak szeretnél, legyen ez egy mese, zene vagy könyv... Példaként vehetünk egy könyvet, amit el szeretnél olvasni. Miközben mész az úton, sok hasonló könyvvel találkozhatsz, ami megtévesztő lehet. Sőt sajnos még hamis álkönyvek is szembejöhetnek veled keresés közben. Ezektől nem kell megijedni, csak óvatosan kell bánni velük. Ha ismeretlennel találkozol szembe, akkor szólj egy felnőttnek, akinek a segítségével közösen megoldást találhattok minden helyzetre.”

 

- Mit tartasz az internet  legnagyobb előnyének?

  •  Azt a számtalan lehetőséget, amit elénk tár. Bárminek, ami érdekel minket, pillanatokon belül utána tudunk nézni (film, zene, színház stb.). Szerintem a legnagyobb előnye a kapcsolattartás, ami az internet segítségével az egész világon valós időben működik, és a keresés szabadsága. Sokszor már ki se kell mozdulni a lakásból ahhoz, hogy munkahelyet szerezzünk magunknak, dolgozzunk, vagy éppen egy nyaralást szervezzünk meg. 

 

- Mik a terveid  a jövőben, és hogyan segít téged ebben a digitalizáció?

  • Az ELTE-n folytatott tanulmányaimat szeretném befejezni, és időközben minél több tapasztalatot szerezni, kipróbálni magam minél több területen. A digitalizáció révén a tanulmányaimat is könnyen, zökkenőmentesen tudom végezni, a neten mindent megtalálhatok, amire szükségem van. Persze ehhez tudni kell okosan keresni… Nyári munkákat, pályázatokat is mindig a neten keresek, és online jelentkezem, hiszen így a legegyszerűbb.

****

Kedves Fanni, további sok sikert kívánunk, és örülünk, hogy a csapatunk tagja vagy te is!

 

Az interjút Fülöp Hajnalka készítette.

 

Káros tartalmat talált az interneten?
Bejelentem!
Better Internet for Kids

Better Internet for Kids

AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL 2014-BEN INDÍTOTT PROGRAMBAN AZ EURÓPAI ISKOLAHÁLÓZAT (EUN) ÉS AZ INTERNET HOTLINE-OK NEMZETKÖZI SZÖVETSÉGE (INHOPE) MŰKÖDÖTT EGYÜTT 11 ORSZÁG 24 SZERVEZETÉVEL.

Támogatóink