Kapcsolat ikonok

Közel harmncezer gyereket ért el a Safer Internet Program - október 2-án ingyenes konferencia az Akadémián!

Közel harmncezer gyereket ért el a Safer Internet Program - október 2-án ingyenes konferencia az Akadémián!

"Nagy lelkesedéssel fogadták az oktatókat...'" Beszámolónkban számokat és eredményeket olvashatnak  a Safer Internet Program 2018. I. félévi oktatási eredményeiről.  Az Európai Unió Safer Internet Programjának (SIP) hazai konzorciuma összesítette a 2018. I. félévi oktatási tevékenységét, az elért személyek számát és a rendezvényeket, és egy meghívót is közzéteszünk. Kattintson a címre!

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a SIP hazai koordinátora és tudatosságnövelő központja, oktatóinak feladata és célja az internet biztonságos használatának tudatosítása. 2018 I. félévében 886 tanórát tartottak intézményekben, összesen 18 793 felhasználónak. A nagy létszámú gyerekcsoportok – teljes gyereklétszám 16 545 fő – mellett 2248 szülőt és tanárt is sikerült elérniük, akiknek szintén tudtak hasznos és új információval szolgálni a szakemberek.

sipsator2.jpg

2018 I. félévében a SIP oktatói 80 budapesti és 86 különböző vidéki helyszínre jutottak el. A gyerekek, szülők és pedagógusok minden településen nagy lelkesedéssel fogadták az oktatókat. Az előadások számos esetben kötetlen beszélgetésekké alakultak át, ahol a résztvevők saját tapasztalataikat osztották meg egymással és az oktatókkal.

A szakemberek Preszl Éva, a SIP oktatója által 2016-ban kifejlesztett „Lájkvadász” nevű társasjátékot is magukkal vitték az oktatásokra, amellyel még könnyebben és közvetlenebbül tudják megszólítani a gyerekeket, fiatalokat. A társasjáték nagyon népszerű a pedagógusok körében is, hisz játékosan, kötetlen formában sok hasznos információt tudnak átadni általa a gyerekek részére.

társashalom.jpg

Ezenkívül az első félévben két különböző pályázatot is meghirdetett a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. Az első pályázatot a Biztonságos Internet Nap alkalmára írta ki digitális történetmesélés és szépirodalmi írásművek alkotására, „Digitális jövőnk gyerekszemmel: A jobb internet veled kezdődik!” témában. A kiírásra 51 pályázat érkezett be, többségében vidéki iskolákból. A második pályázatot a Városligeti Gyermeknap alkalmából írtuk ki, „Tervezd meg te a Biztonságos Internet Sátrunk gyereknapi arculatát” címmel. Erre a kiírásra 93 pályázat érkezett be. A díjazottak mindkét esetben pénzjutalomban részesültek, és értékes ajándékokkal gazdagodhattak.

A Safer Internet Programmal 2018 első felében több nagy rendezvényen is megjelentünk, ahol az oktatók több ezer gyermekkel találkozhattak. Így például egészségnapokon, a Budapest Parkban megrendezett Pöttömkertben, a Nyitott Bíróság rendezvényein, a Brand Tester Parkban tartott edukációs programokon, a Vodafone szervezésében megrendezett Digitális Nagykalandon, drámatáborokban, nyári napközis táborokban és médiatáborban. A Gyermekmentő Szolgálat által szervezett Városligeti Gyermeknapon két nap alatt több mint 10 000 fő látogatta meg a Biztonságos Internet Sátor programját, ahol különböző partner civil szervezetek, állami szervek, számítástechnikai nagyvállalatok, vezető informatikai cégek várták különböző játékos feladatokkal az érdeklődőket.

Digitalis_Temahet_k

A Safer Internet Programunk előadóit, szakértőit több konferenciára is meghívták a program népszerűsítése és tevékenységünk bemutatása/ismertetése céljából. Így nem csak hazai, de külföldi konferenciákon is részt vehettünk, mint például az internetbiztonság témájában szervezett nemzetközi szimpóziumon Szörényváron (Románia) és a Kárpát-medencei Gyermekvédelmi Konferencián, Csíksomlyón (Románia), de részt vettünk a V4+ és Keleti Partnerség Szakértői Szemináriumán is Budapesten.

sipsator3.jpg

A gyereknapi rendezvénnyel és a fent említett eseményekkel kiegészülve 2018 I. félévében összesen több mint 28 937 fő vett részt a SIP rendezvényein.

A 2018. április 9-13. között megrendezett Digitális Témahét programban a SIP-oktatók országszerte előadásokat tartottak általános és középiskolákban a biztonságos internethasználatról: 17 budapesti és 54 vidéki intézményben összesen 165 órát tartottak meg. A Digitális Témahéthez kapcsolódó kampány során a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közel 78 db „Lájkvadász” társasjátékot küldött ki az iskolák részére, ami jól mutatja a játék népszerűségét.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat következő, a biztonságos internethasználathoz kapcsolódó programja október 2-án a Magyar Tudományos Akadémián lesz, ahol egynapos, nemzetközi internetkonferenciát szervez „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” címmel, ahova minden érdeklődőt szeretettel várunk. A konferencián nincs regisztrációs díj.

Fotó: NGYSZ/ Gordon Eszter

Káros tartalmat talált az interneten?
Bejelentem!
Better Internet for Kids

Better Internet for Kids

AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL 2014-BEN INDÍTOTT PROGRAMBAN AZ EURÓPAI ISKOLAHÁLÓZAT (EUN) ÉS AZ INTERNET HOTLINE-OK NEMZETKÖZI SZÖVETSÉGE (INHOPE) MŰKÖDÖTT EGYÜTT 11 ORSZÁG 24 SZERVEZETÉVEL.

Támogatóink