Kapcsolat ikonok

Ha nyár, akkor olvasás, ha olvasás, akkor az internetről - könyvajánló

Ha nyár, akkor olvasás, ha olvasás, akkor az internetről - könyvajánló

Kockuló gyerekek a nyári szünetben, kínzó emlékek a netes élmények között, nehézkes kommunikáció a témáról - mindemellett több szabadidő, hogy végre válaszokat kapjunk. Könyvajánlónkban a Móra Könyvkiadó internettel kapcsolatos köteteiről lesz szó. Netes hűsítő olvasmányok a nyári forróságban kicsiknek és nagyoknak a Safer Internet Program csapatának ajánlásával. 

Hiánypótló könyv Jim Taylor pszichológus műve, ami 2016-ban jelent meg.

A DIGITÁLIS NEMZEDÉK NEVELÉSE

"Mi, szülők, kettős kihívás előtt állunk. Nekünk kell alakítanunk a drámai változásokat azért, hogy a gyermekeink számára élhetőbb világot teremtsünk, és közben úgy kell őket nevelnünk, hogy képesek legyenek ezt az egyre bonyolultabb világot biztos kézzel kormányozni. Lássuk be: nem kis feladat."
Ehhez segít ez a könyv, aminek alcíme: 
 
"Hogyan válhat gyermeke tudatos médiafogyasztóvá"
 
Részletek erről ITT.
 
**************************

 Gyakorlatias kézikönyvként is használható az a kötet, aminek bemutató kerekasztal -beszélgetését a Safer Internet Programmal közösen tartották 2015-ben. A

 "SZEX, DROGOK, FACEBOOK

INTERNETHASZNÁLATI KALAUZ SZÜLŐKNEK"  

című könyvet Megan A. Moreno, amerikai médiakutató írta és Zöldi Anna fordította.
 
Bevezetője szerint:
"Az internetet könnyű rosszul adagolni, túladagolni, akár mérgező is lehet, de egy biztos: nem lehet élni nélküle.”
 
A könyvről további részletek ITT.
 
>>>>>>>>>>>>
 
Tabutéma, fájdalmas teher lehet, de van megoldás, az érintett korosztály számára is, pl. ebben a könyvben:

 AMIKOR EZT OLVASOD, ÉN MÁR NEM LESZEK

"Daelyn az iskolai kegyetlenkedések céltáblája, tele van lelki sérülésekkel, komplexusokkal. Az internet is szerepet játszik a bántalmazásában. De van reménye a megoldásra, mikor már végső elkeseredésében egy öngyilkossággal foglalkozó csoportot keres fel. "
  • A 2015-ben megjelent, 12-15 éves gyerekeknek szánt könyv részletei ITT érhetők el. 

*************************

A még viszonylag könnyen befolyásolható, de már a világot kutatóan személő 9-12 éves korosztálynak szól ez a könyv:

HOGYAN ÉLHETED TÚL, HA NINCS INTERNET?

Lélekdoki sorozat 4.
 
'Aliz családja egy hétvégét tölt a nagyszülőknél vidéken. Se térerő, se wifi, és még a televízió is elromlott. A gyerekek nem tudnak játszani a számítógépen, az okostelefonok használhatatlanok. Vajon mivel töltik majd el ezt a pár napot?

A 9-11 éves gyerekeknek szóló pszichológiai könyvsorozat kötetei egy-egy lelki problémát járnak körül. A könyvek két részből állnak: egy történetből és a hozzá tartozó „segítő” feladatokból.

A történetet kísérő kérdések, feladatok és tanácsok segítenek abban, hogy könnyebben vedd az élet nehézségeit."

A könyv részleteit ld. ITT. 

*********************

És végül, de nem utolsósorban az időben legfrissebb, 2017-es könyv szerzője Dr. Lénárd András adjunktus ELTE TÓK Digitális Pedagógiai Tanszék tanszékvezető, de egyben gyakorló tanító is és  a kisgyermekkori digitális nevelés elhivatott szakértője: 

Ablak-zsiráf könyvek - Kütyük és az online világ

Képes gyermeklexikon

Az Ablak-zsiráf könyvek új kötete azokról a tárgyakról, jelenségekről, fogalmakról ad a gyerekeknek ismeretet, amelyek a maguk természetességével veszik körül őket, de amelyek működéséről, lényegéről, jelentéséről nincsenek, vagy csak felszínes, netán téves ismereteik vannak.

A kütyüket és az online világához tartozó eszközöket a gyerekek sokszor magabiztosabban használják, mint a legót, mégis keveset tudnak róluk. A kötet ezt a hiányt pótolja. A 3D-től a zoomig minden lényeges dolog megjelenik a kötetben – érthetően, szakszerűen."

A kötet részletei ITT érhetőek el. 

Fotó: pexels.com

 

 

Káros tartalmat talált az interneten?
Bejelentem!
Better Internet for Kids

Better Internet for Kids

AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL 2014-BEN INDÍTOTT PROGRAMBAN AZ EURÓPAI ISKOLAHÁLÓZAT (EUN) ÉS AZ INTERNET HOTLINE-OK NEMZETKÖZI SZÖVETSÉGE (INHOPE) MŰKÖDÖTT EGYÜTT 11 ORSZÁG 24 SZERVEZETÉVEL.

Támogatóink