Kapcsolat ikonok

EGY KIS EGYENSÚLY

EGY KIS EGYENSÚLY

Netezni jó, netezni hasznos, a digitális tér szórakoztató! De ügyeljünk arra, hogy gyermekeink ne ragadjanak bele a digitális világban. Teremtsük meg részükre az online és offline lét egyensúlyát. Miért is fontos ez?

- A digitális kapcsolattartás gyermekeink körében egy sajátos magyar slang nyelvhasználattal jár együtt. Vajon a slang hozzájárul-e nyelvhelyességünk és helyesírástudásunk megőrzéséhez? Fejleszti-e szóbeli, írásbeli kifejező erőnket? Található-e összefüggés diákjaink általánosan rossz irodalmi szövegértelmezési képessége és az elterjedt slang használata között?

- Az online élet előnye az azonnali, illetve igen gyors visszajelzés és az ehhez történő hozzászokás. Eredményezheti-e a gyorsaság elvárása azt, hogy időnként irreálisak az elvárásaink. Vagy esetleg azt, hogy türelmetlenségünk egyre növekszik? Lehetséges, hogy emiatt is frusztráltak vagyunk? Tényleg mindig minden azonnal megkapható?

- Az online élet pörgő, gyors életvitelt vált ki. Nem vezethet-e kiégéshez az állandó pörgés-forgás-nyüzsgés?   

- Az online közösségi életnek az önmagunk megmutatásán, sztárolásán nyugvó része kissé egocentrikus is lehet. Nem lenne örömtelibb offline is társas kapcsolatokat létrehozni? Mi lenne, ha megtanulnánk az offline társas érintkezés szabályait is?

- Az online közösségi élet azt is lehetővé teszi, hogy elbújjunk, s ezáltal álmaink-vágyaink személyiségeként legyünk legyen közösségi oldalakon. Valóban hasznos, ha álarcunk mögött nem vállaljuk fel önmagunkat? Tényleg kialakulhat-e az álarc mögött az egyén felelősségvállalási és következményfelmérési képessége? Van-e esélye annak, hogy a tartósan viselt álarc magatartászavart okoz?  

Én személy szerint úgy gondolom, hogy érdemes az online és offline világ közti egyensúlyt megteremteni. Mégpedig úgy, hogy a digitális tér élményeit átültetjük a való életbe. Egészen pontosan arra ösztönözném olvasóinkat, követőinket, hogy ha például gyermekük imád a neten chatelni, akkor kezdeményezzünk vele élő beszélgetéseket. Ha gyermekünkre a bloggerek, vloggerek, influencerek posztjai hatnak, akkor ehhez az érdeklődési körhöz illő könyv elolvasását javasoljuk neki, stb. Ha gyermekeinknél a netfüggőség kialakulását meg akarjuk előzni, vagy a netfüggésüket „gyógyítani” szeretnénk, akkor azt a való élet élményeivel, szülői szeretetünkkel, figyelmünkkel tehetjük meg.

 

            Írta és szerkesztette: Galambos Györgyi, Safer Internet Program-munkatárs

Káros tartalmat talált az interneten?
Bejelentem!
Better Internet for Kids

Better Internet for Kids

AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL 2014-BEN INDÍTOTT PROGRAMBAN AZ EURÓPAI ISKOLAHÁLÓZAT (EUN) ÉS AZ INTERNET HOTLINE-OK NEMZETKÖZI SZÖVETSÉGE (INHOPE) MŰKÖDÖTT EGYÜTT 11 ORSZÁG 24 SZERVEZETÉVEL.

Támogatóink