Kapcsolat ikonok

Digitális Témahét? A Safer Internet Program (SIP) is részt vesz április 8-12. között!

Digitális Témahét? A Safer Internet Program (SIP) is részt vesz április 8-12. között!

Immár negyedik alkalommal lesz  Digitális Témahét(DTH) a köznevelési intézményekben, idén 2019. április 8-12. között.  A Safer Internet Program kezdettől fogva a DTH partnere, a honlapon a jó gyakorlatok között megtalálható a mi ajánlatunk is. 

Immár negyedik alkalommal lesz  Digitális Témahét(DTH) a köznevelési intézményekben, idén 2019. április 8-12. között. A program fontos törekvése, hogy a digitáliskompetencia-fejlesztés az informatikaórán túl kiterjedjen más tantárgyakra is. A kezdeti 2000 projekt és 5000 résztvevő tanár száma a harmadik évben már 3000 projekt és 7000 pedagógus volt, ami hatalmas emelkedés, még a digitális pedagógiát elfogadó,kedvelő szemléletben is. A Safer Internet Program kezdettől fogva a DTH partnere, a honlapon a jó gyakorlatok között megtalálható a mi ajánlatunk is. Nagyon sok megkeresést kaptunka korábbi években és idén is, oktatóinkat rengeteg helyre hívják, ahol mindannyiszor fontos tudnivalókat osztanak meghallgatóikkal a biztonságos internethasználatról.

 

A DTH célja

Ennek a tematikus hétnek többek között az is a célja, hogy a digitális világ megismeréséhez vezető módszereket és eszközöket mutasson be a pedagógusoknak, diákoknak, hogy előkerüljenek a pedagógiai innovációk, egyáltalán tudatosuljon az, hogy mi is az a digitális pedagógia.  A részt vevő pedagógusok és diákok változatos és kreatív iskolai projektek keretében fejleszthetik képességeiket a technológiával támogatott tanulás során.

 

A DTH számokban

A DTH honlapján olvasható számok nagyon beszédesek:

„A 2015/2016-os tanévben, a program első évében óriási volt a siker: közel 2 000 digitális pedagógiai projekt valósult meg 5 000 tanár közreműködésével és 75 000 diák részvételével.

A 2016/2017-es tanévben tovább bővült a csatlakozók száma: több mint 3 000 digitális oktatási projekt valósult meg 7 000 tanár közreműködésével és 130 000 diák részvételével.

A 2017/2018-as tanévben közel 3 000 oktatási projekt valósult meg, több mint 7 000 tanár és 120 000 diák közreműködésével.”

 

A Safer Internet Program számokban a DTH-n

A 2016/2017-es tanévben a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálathoz, a Safer Internet Program hazai konzorciumvezetőjéhez több mint 50 felkérés érkezett internetoktatásra, 6 budapesti és 47 vidéki intézményből. A SIP-oktatók egy hét alatt 214 órát tartottak meg ezekben az intézményekben.

A 2017/2018-as tanévben 17 budapesti és 54 vidéki intézményben összesen 165 órát tartottak SIP- oktatóink.

 

Digitális gyermekvédelem a DTH-n idén

A szervezők ebben a tanévben is kiemelt szempontként kezelik, hogy a nevelésben, oktatásban erőteljesen megjelenjen a digitális gyermekvédelem, a médiatudatosság és a közgyűjtemények digitális tartalmai.

A Safer Internet Program oktatóiáltal tartott,  általában 45 perces interaktív foglalkozásaink  segítenek abban, hogy a gyerekek megismerkedjenek az internet rejtelmeivel és az elérhető digitális eszközök tudatos használatával. Beszélünk adatvédelemről, digitális lábnyomról, közösségi médiáról, álhírekről. A foglalkozásaink mellett még igényelhető a Lájkvadászelnevezésű, saját fejlesztésű társasjátékunk is.

Az idei tanévben tehát a Digitális Témahét 2019. április 8. és 12. között lesz.Reméljük, hogy a résztvevők száma tovább nő, és minél többen ismerkednek meg a Safer Internet Program oktatásaival, foglalkozásaival és a társasjátékával is. Bízunk benne, hogy szlogenünkhöz híven „az internet egy jobb hely lesz” ezáltal is.

 

További információ:

  1. digitalistemahet.hu

A felkészüléshez nagyon sokféle webináriumon lehet részt venni, vagy meg lehet nézni az eddigi netes oktatóanyagokat:

A DTH Facebook oldala:

https://www.facebook.com/digitalistemahet/

A DTH tanári fórum Facebook csoport (2610 fő, 2019. márciusban)

  1. saferinternet.hu

Facebook oldal

Irta: Fülöp Hajnalka

SIP oktató

digitális pedagógia szakújságíró

 

Illusztráció forrás: www.digitalistemahet.hu

 

Káros tartalmat talált az interneten?
Bejelentem!
Better Internet for Kids

Better Internet for Kids

AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL 2014-BEN INDÍTOTT PROGRAMBAN AZ EURÓPAI ISKOLAHÁLÓZAT (EUN) ÉS AZ INTERNET HOTLINE-OK NEMZETKÖZI SZÖVETSÉGE (INHOPE) MŰKÖDÖTT EGYÜTT 11 ORSZÁG 24 SZERVEZETÉVEL.

Támogatóink