Kapcsolat ikonok

Algoritmusokkal a biztonságosabb internetért: a Facebook szabad hozzáférést biztosít technológiájához

Algoritmusokkal a biztonságosabb internetért: a Facebook szabad hozzáférést biztosít technológiájához

Facebook a napokban nagyot lépett előre, amikor nemrégiben bejelentette, hogy szabadon hozzáférhetővé tesz bizonyos technológiákat, melyek segíthetnek a gyerekek szexuális kizsákmányolásának leállításában. 

Sokan küzdenek egy biztonságosabb internetért és a gyermekek szexuális kizsákmányolásának megszüntetéséért – többek között a Saferinternet Magyarország is. Sokféleképpen lehet hozzájárulni ezekhez a célokhoz, és a Facebook a napokban nagyot lépett előre, amikor nemrégiben bejelentette, hogy szabadon hozzáférhetővé tesz bizonyos technológiákat.

Ezek a nyílt forráskódú algoritmusok olyan képek és videók felismerését végzik, melyeken bántalmazás, gyermekek szexuális kizsákmányolása, terrorista propaganda, grafikus erőszak és más, hasonlóan káros, illegális tartalmak szerepelnek. A technológia képes felismerni a már azonosított képekkel és videókkal megegyező, vagy közel azonos tartalmakat. Az ilyen képek és videók detektálásának köszönhetően pedig megakadályozható azok megosztása, tovább terjedése.

Az algoritmusok a GitHubon érhetőek el minden olyan ipari partner, fejlesztő és nonprofit szervezet számára, amely szeretné könnyebben azonosítani ezeket a tartalmakat és megosztani a hash-eket, digitális ujjlenyomatokat. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy azok számára, akik már használnak más megoldásokat erre a célja, ezek a technológiák a védelem egy újabb rétegei, melyek lehetővé teszik a hash-megosztó rendszerek közötti kommunikációt, ezzel még erősebbé téve ezeket a rendszereket.

A Facebook korábban is részt vett nyílt forráskódú projektekben, de ez az első alkalom, hogy fotó- és videófelismerő technológiát osztanak meg. „Építve a Microsoft gyermekek kizsákmányolása elleni küzdelemhez való tíz évvel ezelőtti PhotoDNA hozzájárulására, valamint a Google Content Safety API utóbbi időben történt elstartolására, a bejelentésünk része egy iparági elköteleződésnek is a biztonságosabb internet kiépítésére vonatkozóan” – írják.

(API: "Az alkalmazásprogramozási felület vagy alkalmazásprogramozási interfész (angolul application programming interface, röviden API) egy program vagy rendszerprogram azon eljárásainak (szolgáltatásainak) és azok használatának dokumentációja, amelyet más programok felhasználhatnak. Egy nyilvános API segítségével lehetséges egy programrendszer szolgáltatásait használni anélkül, hogy annak belső működését ismerni kellene." Forrás: Wikipédia)

Az amerikai National Center for Missing and Exploited Children („Eltűnt és Kizsákmányolt Gyermekek Országos Központja”) elnök-vezérigazgatója, John Clark a következőképpen nyilatkozott erről a lépésről: „Biztosak vagyunk abban, hogy a Facebook nagylelkű hozzájárulása ezzel a nyílt forráskódú technológiával végül a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények több áldozatának azonosításához és megmentéséhez fog vezetni”.

A cikk eredeti változata ITT olvasható. Fordította, a kivonatot készítette: Fehér Mária , a Safer Internet Program munkatársa. A kivonatot szakmailag lektorálta Jóni Péter, a SIP önkéntes oktatója, informatikai biztonsággal foglalkozó mérnök. 

A kép forrása: Pixabay.com 

Káros tartalmat talált az interneten?
Bejelentem!
Better Internet for Kids

Better Internet for Kids

AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL 2014-BEN INDÍTOTT PROGRAMBAN AZ EURÓPAI ISKOLAHÁLÓZAT (EUN) ÉS AZ INTERNET HOTLINE-OK NEMZETKÖZI SZÖVETSÉGE (INHOPE) MŰKÖDÖTT EGYÜTT 11 ORSZÁG 24 SZERVEZETÉVEL.

Támogatóink