EGYÜTT EGY JOBB INTERNETÉRT! 2020. FEBRUÁR 11.

SID2020/1

(Fotó: Gordon Eszter)

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) felkérésére hatóságok, informatikai cégek, civil szervezetek és gyerekek fogtak össze, hogy a Biztonságos Internet Nap alkalmából felhívják a figyelmet a biztonságosabb és jobb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira. Az NGYSZ Safer Internet Programja a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézettel és az Országos Rendőr-főkapitánysággal közös sajtótájékoztatóján mutatta be az idei Biztonságos Internet Nap hazai programját.

A Biztonságos Internet Nap – Safer Internet Day (SID) – célja, hogy az Európai Unió Safer Internet Program (SIP) akciótervének keretein belül több mint 150 országban ugyanazon a napon hívja fel a figyelmet az internet előnyeire és veszélyeire, lehetőséget teremtsen és buzdítsa a gyerekeket olyan pozitív tartalmak létrehozására, melyeket később a családban, iskolában, barátokkal is tudnak használni.

Az internethasználat és -biztonság új, 21. századi tendenciái komoly fejtörést okoznak a szülőknek és a pedagógusoknak, hiszen a hagyományos, jól bevált szabályozási módszerek már nem minden esetben tűnnek életszerűnek. Ezek a gyakran kudarcként megélt tapasztalatok egyre jobban beárnyékolják az internet egyébként igen pozitív és hasznos oldalát.

Az utóbbi években a „biztonságosabb” helyett a „jobb” internet létrehozására került a hangsúly. Ezért a SID idén is közös felelősségünkre fókuszál: mindannyiunk dolga, hogy az internetet egy jobb hellyé tegyük a magunk és egymás, de különösen a fiatalok számára. Ezért is lett 2020-ban ismét a SID szlogenje: Együtt egy jobb internetért!”

Safer Internet Day 2020 promóciós videója: https://www.youtube.com/watch?v=M03BJFjBM3w

Az idei SID magyarországi eseménye mellé álltak: Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Digitális Jólét Program, Microsoft Magyarország Kft., Abacusan Stúdió Oktatásszervező Nonprofit Kft. és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet.

sid2020/2

A Safer Internet Day (SID) – Biztonságos Internet Nap hazai programjai:

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), az Európai Unió Safer Internet Programjának (SIP) hazai konzorciumvezetője figyelemfelkeltő eseményt szervezett erre a napra a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Főépületében, amelyen szakemberek, döntéshozók, pedagógusok, gyerekek, a sajtó, illetve a téma iránt érdeklődők vettek részt. A rendezők hazai intézményeket, gyermekvédelmi szakembereket, játékszakértőket, webes biztonsági szakembereket, de távközlési cégeket, internetszolgáltatókat, non-profit szervezeteket és multinacionális cégek képviselőit is várták az eseményre.

A téma szakértői megvitatták, hogy a fiatalok online tevékenységében mi a példaértékű, mi a hasznos, és mi nagyon káros. Tapasztalatokat cseréltek, ötleteket adtak egymásnak a krízishelyzetek megoldására.

A SID budapesti rendezvényén Kurkó Zsuzsánnaa  Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Safer Internet Program projektkoordinátora köszöntötte a résztvevőket, és elmondta, hogy mára már hagyománnyá vált a Safer Internet Day, vagyis a Biztonságos Internet Nap. Kiemelte, a nap célja, hogy felhívjuk a figyelmet az internet helyes használatának fontosságára, és arra, hogy ennek elsajátítása mindannyiunk közös felelőssége. Ugyanilyen fontos, hogy akárcsak a valós életben, az internet virtuális, arctalan tereiben is tiszteljük egymást.  Megköszönte a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek, hogy a rendezvény számára a helyszínt biztosította, továbbá a Digitális Jólét Programnak, a Microsoft Magyarország Kft.-nek, az Abacusan Stúdió Oktatásszervező Nonprofit Kft-nek, hogy az esemény mellé álltak.

sid2020/3

Kurkó Zsuzsánna beszélt a SIP 2019-es eredményeiről is. A Program oktatói tavaly több mint 30 000 felhasználóhoz jutottak el oktatásokon, foglalkozásokon, rendezvényeken keresztül. A  28 542 gyerek mellett 5714 tanárt, szülőt és döntéshozót is továbbképeztek, 220 különböző budapesti és közel 100 vidéki helyszínen, összesen 1352 alkalommal.

Az idei SID-re több érdekességgel is készültek a szervezők. A rendezvényen két kerekasztal-beszélgetést tartottak az alábbi témakörökben. 

„Miért félnek a felnőttek, és miért olyan bátrak a gyerekek?” A moderátor Dr. Bányász Péter, az NKE Közszervezési és Infotechnológiai Tanszék munkatársa volt.

Meghívott beszélgetőpartnerekdr. Farkas Attila Erik, a DGYS, a Digitális Jóléti Program állandó szakértője, dr. Ságvári Bence, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa, Csanak Gabriella, a Microsoft Magyarország Kft. marketing- és operációs igazgatója, Nagyné Szabó Etelka szakértő, szaktanácsadó, a Nemzeti Pedagógus Kar országos elnökségi tagja és Laboncz Márton, diák voltak.

sid2020/6

A beszélgetés egyik kérdése az volt, hogy az utóbbi 5-10 évben az internet általánosságban biztonságosabb hely lett-e, és biztonságosabb lett-e a gyerekek számára. A résztvevők úgy látták, hogy a világháló egyre több mindent kínál, egyre hasznosabb, de ezzel együtt egyre több kockázatot és veszélyt is rejt magában. Mit tehetnek akkor a szülők és a gyermekek? A kerekasztal résztvevőinek erre a kérdésre egyhangúan az volt a válasza, hogy a kérdés megoldását nem a technikától, hanem az emberi hozzáállástól, kapcsolatoktól remélhetjük: a gyerekek legyenek tisztában azzal, hogy muszáj minden kattintás előtt gondolkodniuk, a szülők gyermekeikre fordított figyelmét pedig az online tér egyetlen megoldása sem pótolja.

A rendezvényen a szülőknek és pedagógusoknak interaktív előadást is tartottak neves szakemberek, így dr. Ságvári Bence, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa: „Amikor a kevesebb több (kéne legyen). A ’sharenthood’ kockázatairól”; Perlaki Gyula, Microsoft Magyarország, Account Technology Strategist: "5 perced van még játszani!!!" és Tímár Borbála, a Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiájának pedagógiai szakértője: „Szülőnek lenni a digitális korban” címmel. Filmvetítés és kibeszélő is volt a Digitális Jólét Program keretében általános iskolások részére.  Az 5-6. évfolyam számára a téma az „Influencerek”, míg a 7-8. osztályosoknak a „Testképzavar” volt. Az előadók Pethő Áron és Halász Henrietta, a Digitális Gyermekvédelmi Stratégia NETMENTOR programjának képzői voltak.

sid2020/9

sid2020/7

sid2020/8

A 2020-as Safer Internet Day programjai: https://www.youtube.com/watch?v=ReB1Ni2lqhU

Kód Teátrum, az Abacusan Stúdió Oktatásszervező Nonprofit Kft amatőr társulata a Mazsi’s Journey című színdarabot adta elő középiskolásoknak.

sid2020/11

A darab egy középiskolás blogger lány élményeiről, tapasztalásairól szólt. Őt is megismerhettük  a darabból, és kiderült, hogy miért is kezdett bele a blog írásába.   A nézők is szembesülhettek azzal, hogy a blog mögé "rejtőzés" sem véd meg az alattomos csapdáktól, kudarcoktól.

A helyszínen ki lehetett próbálni a nyertes játékokat, a Microsoft Magyarország Kft. játékait, az Abacusan robotépítést és az Óriás Lájkvadász társasjátékot is.

sid2020/21sid2020/20

A SIP magyarországi konzorciuma a 2020-as Biztonságos Internet Nap alkalmából egy játékkészítő és egy videópályázatot is hirdetett hazai általános és középiskolások számára. 

A játékkészítő pályázat célja az volt, hogy a gyerekek kreativitását kihasználva olyan, gyerekek által megtervezett offline játékok szülessenek, amelyekkel majd az osztályban, barátokkal, családi körben is játszani lehet. A pályázat témája: „Ismerd meg jobban a téged körülvevő kiberteret!”  

videópályázatban maximum háromperces kisfilm elkészítését kértük, mellyel a fiatal felhasználókat szerettük volna aktív fellépésre buzdítani, hogy a közösségi tér lehetőségeit és előnyeit kihasználva valós problémákra bátran merjenek reagálni, hasonlóan az influencerekhez. A beérkezett kisfilmeket szakmai zsűri értékelte, a díjátadóra a Biztonságos Internet Nap rendezvényén kerül sor, ahol a szervezők a díjazott munkákat be is mutatták. A videópályázat témája: „Másképp viselkednek-e a kibertérben a felnőttek? Ha igen, szerinted miért?”

 A pályázatokra összesen közel 50 munka érkezett be az ország minden területéről. A legkreatívabb és legötletesebb alkotásokat felső tagozatos általános iskolások adták be.  

sid2020/14

sid2020/16

sid2020/22

A zsűri a döntését a kisfilmeknél szakmai szempontokra alapozta (tartalom, technikai megoldások, kreativitás, tudatosság megjelenítése, időkeret és a szoftver adta lehetőségek kihasználása stb.), emellett figyelembe vette, hogy a pályamunka egyéni vagy csoportos alkotás volt-e, és hogy mennyi munkát fektettek bele az alkotók. A zsűri egy-egy kategóriában nem osztott ki minden díjat, minden kategóriában csak a legjobbakat díjazták.

videópályázat három kategóriájában összesen 330 000 Ft pénzdíjat osztottak ki.  

A videópályázat díjazottjai:

Általános iskola alsó tagozat

 1. Hegedüs RékaSztehlo Gábor Evangélikus Általános Iskola, Budapest

 Általános iskola felső tagozat:

 1. Cserkuti Péter, Török Ignác Gimnázium, Gödöllő
 2. Tóth Patrik, Kőbányai Harmat Általános Iskola, Budapest
 3. Vad Márton, Hajdúszoboszlói Gönczy Pál Sport és Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Hajdúszoboszló
 4. Küzmös Alexandra Edit, Encsencs-Penészlek-Nyírvasvári Általános Penészleki Tagintézménye,

       Penészlek

Középiskola:

 1. Peresztegi Hanna, Kőbányai Szent László GimnáziumBudapest
 2. Lukácsy BálintLukácsy Balázs, Gábriel Tamás, Kottán Kornél Révai Miklós Gimnázium és Kollégium, Győr, Budapest
 3. Toldi Bálint Gergő, Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium, Budapest
 4. Bartúcz Anna, Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium, Cegléd
 5. Palánki Áron, Fehérlófia Waldorf, Nemesvámos
 6. Kis Ferenc Mátyás, SZTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Budapest

A zsűri a döntését a játékkészítő pályázatnál szakmai szempontokra alapozta (kreativitás, élmény, grafika, játékszabály pontos leírása), emellett figyelembe vette, hogy a pályamunka egyéni vagy csoportos alkotás volt-e. A zsűri egy-egy kategóriában nem osztott ki minden díjat, minden kategóriában csak a legjobbakat díjazták.

A játékkészítő pályázat díjazottjai:

 játékkészítő pályázat három kategóriábanösszesen340 000  Ft pénzdíjat osztottak ki.

Általános iskola alsó tagozat:

 1. Sorosi Zalán, Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona, Sárospatak
 2. Abrakadabra csapat (5fő)Debreceni Benedek Elek Általános Iskola, Debrecen
 3. Balogh Borbála Liliána, Terézvárosi Erkel Ferenc Általános Iskola, Budapest

Általános iskola felső tagozat:

 1. Vágó LiliánaSárospataki Református Kollégium Általános Iskolája, Sárospatak
 2. Vörös Levente, Szarka Zsófia, Pálinkás Márk, Szabó Dániel Zalán, Szőcs Botond, Handzó Anna Viktória, Lukács Anabella, Szent Györgyi Albert Általános Iskola, Budapest

Középiskola:

 1. Peresztegi Hanna, Kőbányai Szent László GimnáziumBudapest
 2. 1/13S Csapat, BMSZC Petrik Lajos SZGI, Budapest
 3. EPIC Petric, BMSZC Petrik Lajos SZGI, Budapest
 4. Illyés Gréta, Leonardo Média Akadémia Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola, Nyíregyháza

A nyertesek között összesen 670 000 Ft pénzdíjat osztott ki a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat.

Minden díjazottnak ezúton is gratulálunk!

Korábbi cikkek

A Microsoft Magyarország 2020-ban is csatlakozott a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Biztonságos Internet Napja rendezvényéhez, ahol Microsoft szakértők tartottak előadást, a gyerekek pedig önkénteseink segítségével kipróbálhatták a Kígyók és Létrák társasjáték speciális edukációs verzióját.

Biztonságos Internet Nap 2020
Együtt egy jobb internetért
Gyereknevelés a kibertérben. A szülők és pedagógusok szerepe.

Idén, 2017-ben február 7-én rendezzük meg a  Biztonságos Internet Napot, amely eseménnyel a világ több mint 120 országához csatlakozunkA Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), az Európai Unió Safer Internet Programjának (SIP) hazai konzorciumvezetője figyelemfelkeltő eseményt szervez erre a napra, amelyen szakemberek, döntéshozók, pedagógusok, gyerekek, a sajtó, illetve a téma iránt érdeklődők vesznek részt. A rendezők hazai intézményeket, gyermekvédelmi szakembereket, játékszakértőket, webes biztonsági szakembereket és úgynevezett stakeholdereket (távközlők, internetszolgáltatók, non-profit szövetségek, multinacionális cégek képviselői, tanárok stb.) is meghívnak az eseményre.

Minden program ingyenes, melyre szeretettel várunk minden érdeklődőt!

A részletes program a továbbiakban olvasható.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat felkérésére informatikai vállalatok és civil szervezetek fogtak össze, hogy a Biztonságosabb Internet Nap alkalmából felhívják a figyelmet a biztonságosabb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira.

<< 1 2
Káros tartalmat talált az interneten?
Bejelentem!
Better Internet for Kids

Better Internet for Kids

AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL 2014-BEN INDÍTOTT PROGRAMBAN AZ EURÓPAI ISKOLAHÁLÓZAT (EUN) ÉS AZ INTERNET HOTLINE-OK NEMZETKÖZI SZÖVETSÉGE (INHOPE) MŰKÖDÖTT EGYÜTT 11 ORSZÁG 24 SZERVEZETÉVEL.

Támogatóink