Kapcsolat ikonok

Okoskütyük karácsonyra

Okoskütyük karácsonyra

Manapság ezermillió féle okoskütyü, -játék van a piacon. Csak egy spórolt pénzen hízott kövér bankkártya kell ahhoz, hogy beszerezzük őket, de nem csak a webáruházak, online boltok várják az öt másodpercen belül létrejött tranzakciókat, hanem a csalók is, meg azok, akik a haszontalan, kijelzővel és valami elektronikával csábító műanyag veszélyes hulladékot szeretnék valutára váltani. - Szabó Zoltán (Safer Internet Program oktató) írása

Feltételezem, mindenki karácsonyi lázban ég. A boltok és online kereskedések aranyidőszaka van, hiszen fogyasztói társadalmat élünk; hol van már a nagymama kötött sálja vagy a fészerben öntött ólomkatonák világa?!
A kölykök reggelente nyitogatják az adventi naptárt, szemezgetik a csokit vagy a kis műanyag biszbaszt, és várják a karácsonyi csodát, ami sokuk reménye szerint egy új mobil, konzol vagy okosplüsskutya. A szülőknek meg ugyanezen időszak para, hogy mit is vegyenek a gyereknek, családtagnak, ami hűha, meg „wow”. Mert valljuk be, mind azt akarjuk, hogy szerettünknek a karácsonyi ledes izzó fényétől csillogó szeméből potyogó örömkönnyek áztassák a lehulló csomagolópapírt.

Manapság ezermillió féle okoskütyü, -játék van a piacon. Csak egy spórolt pénzen hízott kövér bankkártya kell ahhoz, hogy beszerezzük őket, de nem csak a webáruházak, online boltok várják az öt másodpercen belül létrejött tranzakciókat, hanem a csalók is, meg azok, akik a haszontalan, kijelzővel és valami elektronikával csábító műanyag veszélyes hulladékot szeretnék valutára váltani.

Először mentálisan kell rendben lennünk, és megbékélni a gondolattal, hogy akármit veszünk le a digitális polcról, az pénzbe kerül. Bármit is akarunk venni, az tuti fent van valamelyik „wish”-szerű oldalon, noname webáruházban a világ valamelyik szegletén olcsóért, de ne essünk az „ott féláron van” csapdájába, hogy ékes bantu nyelvről Google Fordítóval értelmezzük a weboldalt, és a fa alatt bontogatott dobozból kerüljön elő a várt gamebox helyett a féltégla.

Ha már megvan a decemberi „chill” az online vásárláshoz, biztosítsuk be a számlánkat legalább egy direkt internetes vásárláshoz kialakított bankkártyával, amit akár a bank mobilalkalmazásában, vagy internetbankban is megtehetünk. Ez nem más, mint egy virtuális kártya, amire kisebb összegeket adott céllal, internetes vásárláshoz tudunk használni, így ha mégis valami csalónak, rosszindulatú weboldalnak megadjuk a kártyaadatokat, nem érhet minket jelentős kár – sőt, sok esetben a bank még szavatol is, vagy biztosítást kínál a szolgáltatás mellé.

Kerülni kell az ismeretlen webáruházakat, boltokat, márkákat. Ha nincs más, és az áhított kütyü csak ilyen helyen elérhető, akkor kérdezzünk körbe, más ismeri-e, vásárolt-e onnan. Ha ez nem megvalósítható, akkor el kell olvasni az értékeléseket, sőt, egy-egy értékelővel akár fel is lehet venni a kapcsolatot. Előfordul azért, hogy hamis értékelésekkel van tele az oldal, így ez sem mindig megoldás. Maradjunk lehetőleg a megbízható helyeknél.

Ha már megvan az ötlet, és tudunk biztonságosan vásárolni, akkor a választott kütyü biztonságára is figyelmet kell fordítani. Bármilyen okosterméket is vegyünk, nézzünk utána, van-e megfelelő támogatás és szerviz hozzá. Kellemetlen, ha valami a karácsonyfa lebontása után tönkremegy, és hónapokat kell egy mondjuk dél-kínai gyártóval levelezni a javításért, cseréért.

okoskütyü vásárlás

forrás:https://itbusiness.hu/technology/tippek-a-biztonsagos-online-karacsonyi-vasarlashoz/

Nézzük meg, van-e a termékhez megfelelő dokumentáció, leírás, adatvédelmi nyilatkozat, és ha lehet, olvassuk is el ezeket! Ellenőrizzük, hogy van-e a biztonságra vonatkozó felhívás, beállítási lehetőség! Aranyos, ha a gyerek órákig elvan a szobában az okosmacival, de az már nem olyan kellemes, ha kiderül, hogy a szomszéd bácsi mobiljával beszélget a macin keresztül „bluetooth-on”.
Minden, ami „okos”, általában szoftverrel „megy”. Ebben lehetnek hibák, amik vagy funkcióban, vagy az eszköz biztonságában okozhatnak problémát. Ellenőrizzük, hogy a termék szoftverfrissítésére van-e lehetőség, arra vonatkozik-e a támogatás. Sőt! Olvassunk utána a terméknek az interneten ebből a szempontból is – ismert biztonsági hibákat keresve.

Használatbavételkor is kezdjünk a biztonsági beállításokkal! Ha olyan eszközünk van, amihez felhasználói belépés szükséges, akkor az alapértelmezett jelszavakat mindig cseréljük le! Ha nem kötelező, akkor ne engedélyezzünk adatgyűjtést sem az eszköz, sem az azt vezérlő szoftver részére. Senkinek nem kell tudnia, hogy a kütyü hol van használatban. Az anonim GPS koordinátánk sem szükséges, hogy ott legyen egy gyártó adatbázisában.
Persze nem „csak” ezek az alap biztonsági szempontok lényegesek. Bármilyen okoseszköz használatakor érdemes elővenni minden biztonsági kérdést – lehetőleg együtt az ajándékozottal, pláne ha az gyermek. Ha beszélgetünk róla, ő is megérti, és talán fontosnak is érzi a dolgot.

Itt van még a képernyőidő kérdése is. Tablet, mobil, konzol és akármi is kerül a gyerek birtokába, készüljünk fel a használathoz szükséges tudás, figyelem és kontrol biztosítására is, és ezt nem lehet ajándékként a fa alá tenni. Biztosítani kell az internethez kapcsolódó védelmeket és felügyeleti megoldásokat, a vírusvédelemtől az internetes szűrőprogramokon keresztül a szülői felügyeleti programokig. Nem ünnepi, ha karácsony másnapján egy 10 éves gyerekkel a pornófilmekről kell beszélgetni, mert sikerült az új tableten megtalálnia a karácsonyi pornhub kínálatot.
Szóval itt a karácsony, és még mindig az a kérdés, milyen okoskütyüt vegyünk és hogyan…pedig az okoskütyük régóta az életünk részei, ahogy azok biztonsága is rég a része kell hogy legyen. A karácsony pedig arról kellene, hogy szóljon, hogy kimegyünk a fészerbe ólomkatonát önteni, vagy hogy megkötjük a nagymamával együtt a sálat, és majd ennek örülünk a fa alatt.

Káros tartalmat talált az interneten?
Bejelentem!
Better Internet for Kids

Better Internet for Kids

AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL 2014-BEN INDÍTOTT PROGRAMBAN AZ EURÓPAI ISKOLAHÁLÓZAT (EUN) ÉS AZ INTERNET HOTLINE-OK NEMZETKÖZI SZÖVETSÉGE (INHOPE) MŰKÖDÖTT EGYÜTT 11 ORSZÁG 24 SZERVEZETÉVEL.

Támogatóink