Így fog kinézni a jövő irodalomórája? Beszélgetés a BOOKR Kids alapítójával

Így fog kinézni a jövő irodalomórája? Beszélgetés a BOOKR Kids alapítójával

A BOOKR Class, azaz a BOOKR Kids angol nyelvtanulást segítő programja jelenleg az egyetlen hivatalos, teljesen online tananyag a magyar tankönyvjegyzékben. Az Oktatási Hivatal 2020. március végén nyilvánította tankönyvvé, azóta már a  BOOKR Suli alkalmazás is elérhető, amely 1-6. osztályos tanulók számára kínál 100, a NAT és a kerettanterv alapján ajánlott és kötelező olvasmányt, a hozzájuk tartozó, szövegértést fejlesztő feladatokkal.

Az interaktív digitális könyvtárról Horváth Dorka alapítót kérdeztük:

Egyre kevesebb mesét olvasnak a gyerekek, az iskolában a kötelező olvasmányok is egyre nagyobb kihívást jelentenek a számukra. Tulajdonképpen mi volt a célja a BOOKR Suli digitális interaktív könyvtár létrehozásának?

H.D.:Valóban azt látjuk, hogy az olvasás, mint szabadidős tevékenység, egyre inkább háttérbe szorul az iskoláskorú gyerekek körében, míg a képernyő előtt eltöltött idejük folyamatosan növekszik. Éppen ezért úgy gondoljuk, hogy  szükség van egy olyan biztonságos, edukációs és egyben szórakoztató felületre, amely fejleszti a szociális és kognitív kompetenciákat, mivel ezek különösen fontos szerepet töltenek be a munkaerőpiacon. Céljaink között szerepel az esztétikai, az erkölcsi, a kulturális értékek megismertetése; és egy olyan fiatal, olvasni szerető közösség létrehozása, melynek fontos részét képezik a könyvek, történetek, versek, mondókák, novellák, regények.

Márciusban nagy áttörést jelentett az Oktatási Hivatal döntése, melynek értelmében a Bookr Classt tankönyvvé nyilvánították. Mi kell egy ekkora sikerhez?

H.D.: Egy összetartó, nagy szaktudású csapat, szakmai következetesség és elszántság.

Egy olyan alkalmazást szerettünk volna létrehozni, ami az olvasáson és történetmesélésen keresztül hozza közelebb a nyelvet a gyerekekhez. Az angoltanárokból, anyanyelviekből, pedagógiai szakértőkből, szerkesztőkből és természetesen illusztrátorokból és animátorokból álló csapatunkkal gondosan kiválogattuk a világirodalom ismert olvasmányait, a nem lefedett, de szükséges témák mellé saját szövegeket írtunk, fejlesztő, de szórakoztató játékokat készítettünk, és a korhoz, illetve témához illő illusztrációkkal és animációkkal tettük még hívogatóbbá a könyveket. A BOOKR Class-ban így helyet kap Old MacDonald, Nyúl Péter, Sherlock Holmes, a kis herceg, Benjamin Franklin, de rengeteget lehet tanulni tudományról, történelemről és civilizációról, kultúráról is.

Hihetetlen elismerés, hogy az Oktatási Hivatal az első teljesen digitális tananyaggá választotta a BOOKR Class-t, és a KELLO tankönyvrendeléseken keresztül több ezer gyerek használhatja 2020 szeptemberétől.

bookr3

Mesélj egy picit a BOOKR Kids módszertani hátteréről. Tényleg így fog kinézni a jövő irodalomórája?

H.D.: Szeretnénk azt gondolni, hogy a BOOKR Kids, és a hozzá hasonló digitális innovatív pedagógiai megoldások nem a jövő, hanem a jelen irodalomórájának képezik szerves részét. Az olvasási készség és a szövegértés fejlesztése, valamint az e készségek fejlesztéséhez szükséges kompetenciák kialakítása összetett pedagógiai folyamat, amelynek során a megfelelő szövegek (mesék és versek) kiválasztása, az alkalmazott módszerek és az eszközök meghatározó szerepet játszanak a folyamat eredményességében.

Bookr2

Hogyan segítette a BOOKR Kids az iskolák távoktatásra való átállását? Hány előfizetője van a könyvtárnak?

H.D.: A BOOKR oktatási csapatának hála, villámgyorsan belevetettük magunkat a távoktatás mélyvízébe. Digitális óravázlatokkal, évfolyamonkénti olvasási programokkal, technikai és módszertani videókkal segítettük a tanárok munkáját a legelső perctől kezdve. Nálunk mindenki választ kapott a kérdéseire: két fiatal pedagógusunk a nap 24 órájában állt a felhasználók rendelkezésére. Büszkék vagyunk arra, hogy több mint ezer tanár döntött úgy, hogy szeptembertől tanulóikkal együtt folytatják velünk a megkezdett közös munkát.

Mit ad a BOOKR Suli egy kisiskolásnak? Mi az a 3 dolog, amiért érdemes letölteni gyerekünk eszközére a könyvtárat?

H.D.: Úgy gondolom, a BOOKR Suli egyik legnagyobb előnye az, hogy szülőként biztosak lehetünk benne: az alkalmazás használata során gyermekünk kizárólag biztonságos, pedagógusokból álló szakmai csapat által ellenőrzött digitális tartalommal találkozik. Ezen kívül az alkalmazás biztosítja, hogy minden tanuló a saját igényeinek megfelelően fejlődhessen: hanghatások, animációk, háttérzene, választható narráció segíti elő a szövegértés fejlődését, és az is egyetlen gombnyomással beállítható, hogy normál vagy diszlexiabarát betűtípussal, avagy szótagolt verzióban szeretnénk-e olvasni.  Olvasmányaink élményszerű tanulási folyamatot biztosítanak, a gyerekek az interaktív elemek által a történetek részesévé válhatnak, ráadásul minden könyv végén legalább 4 készség- és szövegértést fejlesztő, játékos feladat található.

bookr1

BOOKR SULI ELŐFIZETÉS (12 HÓNAP) tartalma:

  • 1 éves előfizetés 1-6. osztályos tanulók számára
  • 100 digitális interaktív kötelező és ajánlott olvasmány a NAT és a kerettanterv alapján, korlátlan hozzáféréssel
  • 400+ szövegértést fejlesztő és szókincsbővítő játékos feladat
  • választható hangos felolvasás (színészek és szinkronszínészek által narrált történetek)
  • választható szótagoló funkció (1-2. osztály)
  • választható diszlexiabarát betűtípus
Káros tartalmat talált az interneten?
Bejelentem!
Better Internet for Kids

Better Internet for Kids

AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL 2014-BEN INDÍTOTT PROGRAMBAN AZ EURÓPAI ISKOLAHÁLÓZAT (EUN) ÉS AZ INTERNET HOTLINE-OK NEMZETKÖZI SZÖVETSÉGE (INHOPE) MŰKÖDÖTT EGYÜTT 11 ORSZÁG 24 SZERVEZETÉVEL.

Támogatóink