BÁNTANAK A NETEN?

Talán veled is előfordult már, hogy valaki csúnyán beszélt rólad az interneten vagy olyasmiket közölt rólad, amit nem szerettél volna nyilvánosságra hozni. Esetleg hozzáfért a jelszavadhoz és a te nevedben oszt meg olyasmiket, ami számodra kellemetlen.

Ebben a gyermekjogi kisfilmben egy ilyen esetet mutatunk be.

 

Ha hasonló helyzetbe kerülsz, szólj először a szüleidnek vagy a tanárodnak! Segítséget kaphatsz még a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványtól, akiket a 116-111-es számon éjjel-nappal ingyen hívhatsz, de chatelhetsz is velük. Ha pedig okostelefonod van, töltsd le az UNICEF HelpAPP nevű alkalmazását és szükség esetén használd!

NETEZZ BIZTONSÁGOSAN!

Az internet nagyszerű dolog, igen. De csak akkor, ha betartasz pár nemet.

  1. Ne add ki személyes adataidat!
  2. Ne áruld el senkinek a jelszavaidat!
  3. Ne nyisd meg az ismeretlenektől kapott e-maileket!
  4. Ne találkozz felnőtt kísérő nélkül interneten megismert személlyel!
  5. Nem vagy egyedül! Ha bántottak a neten, sérelem ért, vagy tudomásod van arról, hogy másokkal ez történt, hívj, segítünk!

Írhatsz nekünk a www.kek-vonal.hu/emil oldalon keresztül, vagy hívd ingyen, név nélkül ezt a számot: 116-111

 

BUNDÁCSKA NÉLKÜL

Mese egy bárányról, aki megbánta, hogy fényképet tett közzé magáról az interneten. Ha te is szeretnél fényképet kitenni magadról, előbb szólj róla a szüleidnek!

 

 

ELTITKOLT BARÁT

Ugye te is tudod, hogy ha egy idegen szólít meg az utcán, akkor nem szabad vele elmenni sehova? Még akkor sem, ha csokit ad neked vagy a kiskutyáját szeretné megmutatni. Ugyanígy van ez az interneten is! Ha szoktál chatelni vagy regisztráltál egy közösségi oldalra és olyan ember kezd el veled beszélgetni, akit nem ismersz igazából, azonnal szólj a szüleidnek vagy egy felnőttnek, akiben megbízol! Nézd meg, mi történt a juhval, aki ezt nem tudta!

 

A FEHÉR JUH

Jancsi azt hitte, hogy amit az interneten olvas vagy lát, az mind igaz. Ugye te már tudod, hogy az internetre bármi felkerülhet, és nem biztos, hogy minden igaz?

Nézd meg, hogy tudta ezt meg Jancsi is!

 

NE TÁNCOLJ A FARKASSAL

Előfordulhat, hogy valaki szeretne rólad fényképet készíteni, hogy azt később feltegye az internetre, vagy megkér téged, hogy küldjél magadról egyet. Ilyen esetben azonnal szólj a szüleidnek, vagy egy felnőttnek és semmi esetre se küldd el a fényképet vagy engedd meg, hogy fényképet készítsenek rólad! Mi történhet akkor, ha mégis megengeded? Megtudhatod Jancsi esetéből!

 

Meglepetés!?

Ha számítógépezés közben hirtelen felugrik egy ablak, amiről nem tudod hogy mi, sose kattints rá! Még akkor sem, ha azt ígéri, hogy nyerhetsz valamit! Ha egy fura üzenetet kapsz vagy olyan oldalra bukkansz, ami zavarba hoz, jelentsd be itt:  vagy hívd fel ingyen, bármikor a 116-111-et, ahol tudnak neked segíteni!