Safer Internet Program: közös fellépésre van szükség az öngyilkosságra buzdító netes tartalmak ellen

Nagyobb társadalmi összefogást várnak a médiumoktól és az internetezőktől a Safer Internet Program (SIP) hazai képviselői a közösségi médiában megjelenő, autoagresszióra buzdító oldalakkal és a rosszindulatú kommentelőkkel szemben. A közelmúltban új veszély jelent meg az interneten – eddig jellemzően a volt szovjet utódállamokban –mégpedig olyan weboldalak vagy zárt közösségi csoportok, melyek egyértelműen öngyilkosságra buzdítják a sokszor még befolyásolható fiatalokat. Hogyan segíthetünk? 

A Safer Internet Program hazai konzorciumának tagjai (Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.) már évekkel ezelőtt jelezték, hogy ha egy serdülő öngyilkos gondolatokat forgat a fejében, vagy kárt akar magában tenni, percek alatt talál ehhez társakat és ötleteket a neten, míg ha épp segítséget keres és valódi megoldásokról szeretne olvasni, ennél jóval többet kell kutakodnia.Éppen ezért nagyon jó és hasznos, hogy a napokban már az Index és az Origo is terjedelmes cikkben foglalkozott a témával.

  Cikkek a témában: 

Magyar Nemzet Online

SEGÉLYKIÁLTÁS

Élőben közvetített öngyilkosságok

 

 

Az ilyen tinédzserek, fiatalok jellemzően elszigetelődnek a környezetüktől, úgy érzik, hogysenki sem érti meg őket, nincs kivel megosztaniuk kínzó gondolataikat. Figyelmük beszűkül, nem érdekli őket semmi más, szinte kizárólag a halál gondolatával foglalkoznak. Gyakran keresik a hozzájuk hasonlókat, akik komolyan veszik őket, vagy épp maguk is öngyilkosságra készülnek. Az internet remek lehetőségeket kínál ehhez. A nehezen kimondható gondolatokat, érzéseket könnyebben meg lehet osztani egy chat-beszélgetésben, egy online fórumon. Így e virtuális közösségeknek a tagjai megélhetik az elfogadást, meghallgatásra és sorstársakra találnak. Ugyanakkor ezeknek a fórumoknak megvan az a veszélyük is, hogy a már eleve alacsony önértékeléssel bíró és lelki bajokkal küzdő tinédzsert nem lebeszélni akarjáka csoporttagok, hanem épphogy inkább bátorítják őket az önagresszióra. Tippeket adnak az öngyilkossághoz, különböző módszereket ismertetnek. Kiváló terep ez azok számára is, akik a rosszul működő családokban élő, onnan kikerülni akaró, sérült lelkiállapotú tizenéveseket akarják kihasználni, csábítani, visszaélni sérülékenységükkel.A socialmedia hihetetlenül kitágítja és felgyorsítja a világot, mindig új távlatokat nyit meg, ugyanakkor a rejtőzködés, a névtelenség és láthatatlanság lehetősége megannyi veszélyt is rejt magában.

Az öngyilkosságra, önpusztításra (például önsértésre vagy egyéb egészségkárosító magatartásra) buzdító oldalak, kommentek, posztok a magyar fiatalokat is elérik. Ezek ellen akkor lehet hatékonyan fellépni, ha mindenki feladatának érzi az ilyen tartalmak jelentését. Vannak olyan jogi keretek és együttműködések, amelyek segítségével ezek a romboló és gyakran jogsértő online tevékenységek, illetve tartalmak az internetről eltávolíthatók. Sokkal nagyobb hangsúlyt kell helyezni aprevencióra is, mind családi, mind iskolai szinten.Beszélgetni kell a gyerekekkel arról, hogy ha rosszul érzik magukat, ha lelki problémáik vannak, önpusztító gondolatokkal küzdenek, akkor hova forduljanak, kitől kaphatnak valódi segítséget.

Az Európai Unió Safer Internet Programjának célja a biztonságosabb internethasználat. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, a hazai Safer Internet Program konzorciumvezetőjeként ennek tudatosításáért, és a gyerekek, a pedagógusok, a szülők oktatásáért felelős központ feladatát látja el. További információ a www.saferinternet.hu weboldalon található, illetve ingyenes felvilágosítás, oktatás a sip@gyermekmento.hu címen kérhető.

 

A program részeként, a csatlakozó tagországok Internet Helpline szolgáltatást működtetnek, ahol a gyermekek és fiatalok, illetve az értük aggódó felnőttek az internethez kapcsolódó kérdéseiket, rossz élményeiket(káros, felzaklató tartalmakat, netes zaklatás stb.)meg tudják osztani és segítséget tudnak kérni.Itthon a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány működteti ezt a szolgáltatást, mely a 116 111-es európai harmonizált hívószámon, illetve e-mailben és chaten is elérhető awww.kek-vonal.huoldalon.

A jogsértő vagy veszélyes honlapokat, netes tartalmakat be lehet jelenteni a Nemzeti Infokommukációs Szolgáltató Zrt. által működtetett www.biztonsagosinternet.hu oldalon. A BiztonságosinternetHotlinea rendőrséggel és a tartalomszolgáltatókkal együttműködve, lépéseket tud tenni annak érdekében, hogy a jogsértő, veszélyes weboldalak eltűnjenek az internetről.

Budapest, 2017. március 1.