Lezajlott a 2018-as Safer Internet Day (SID) / Biztonságos Internet Nap

Az utóbbi években a „biztonságosabb” helyett a „jobb” internet létrehozására került a hangsúly. Ezért idén a SID közös felelősségünkre fókuszál: mindannyiunk dolga, hogy az internetet egy jobb hellyé tegyük magunk és egymás, de különösen a fiatalok számára. Mi több, felhívja a figyelmet, hogy tiszteljük egymást a digitális világban is. Ezért is lett 2018-ban a SID szlogenje: „Alkoss, csatlakozz, tiszteld a másikat: A jobb internet veled kezdődik!”


A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ, az EU SIP-programjának hazai konzorciumvezetője) figyelemfelkeltő eseményt szervezett, amelyen szakemberek, döntéshozók, pedagógusok, gyerekek, a sajtó, illetve a téma iránt érdeklődők vettek részt. A rendezők hazai intézményeket, gyermekvédelmi szakembereket, játékszakértőket, webes biztonsági szakembereket, távközlési cégeket, internetszolgáltatókat, non-profit szervezeteket, multinacionális cégek képviselőit is meghívták az eseményre.

A téma szakértői megvitatták, hogy a fiatalok online tevékenységében mi a példaértékű, mi a hasznos, és mi nagyon káros. Tapasztalatokat cseréltek, ötleteket adtak egymásnak a krízishelyzetek megoldására.

(További képek a cikk végén)

A SID budapesti rendezvényén Kurkó Zsuzsánna, az NGySz Safer Internet Program projektkoordinátora köszöntötte a résztvevőket, és elmondta, hogy mára tradícióvá vált a Safer Internet Day, vagyis a Biztonságos Internet Nap. Kiemelte, a nap célja, hogy felhívják a figyelmet az internet helyes használatának fontosságára, és arra, hogy ennek elsajátítása mindannyiunk közös felelőssége. Ugyanilyen fontos, hogy akárcsak a valós életben, az internet virtuális, arctalan tereiben is tiszteljük egymást. Megköszönte a Microsoft Magyarországnak, hogy a rendezvény számára a helyszínt biztosította, és aktív programmal is hozzájárult annak színesebbé tételéhez.
Beszélt a SIP 2017-es eredményeiről is. A Program oktatói tavaly 738 alkalommal 1910 tanórát tartottak, összesen 49 494 felhasználónak. A nagy létszámú gyerekcsoportok – teljes gyereklétszám 42 950 fő – mellett 2852 szülőt és 3692 tanárt is továbbképeztek, 128 budapesti és 108 vidéki helyszínen, összesen 236 intézményben.

Az idei SID-re több érdekességgel készültek a szervezők. A rendezvény ideje alatt élő online bejelentkezések voltak, így Szegedről a Szent-Györgyi Albert Agórából és a hazai SIP európai uniós partnereitől is, Ausztriából, Bulgáriából, Portugáliából, Szlovákiából és Romániából, akik köszöntötték egymást és röviden bemutatták, hogy mivel is készültek erre a különleges napra.

Idén csatlakozott a programhoz az Új Nemzedék Központ is, amely 20 Közösségi Terében országszerte tartott foglalkozásokat a SIP egyik oktatója által kifejlesztett „Lájkvadász” interaktív társasjátékkal, ahol ajándékcsomagokat is kiosztottak a résztvevők között. Az Új Nemzedék Központ élőben közvetítette Facebook-oldalán a SID budapesti programját.

A SID már meglévő partnereként a Balabit is részt vállal számos egyéb oktatási tevékenysége mellett a SID 2018 eseményének támogatásában. A hazai alapítású kiberbiztonsági termékeiről híres szoftverfejlesztő cég a digitális történetmesélés kategóriában első helyezést elért alsó tagozatos általános iskolás csapat „Intelliga 2030” című munkájának elismeréseként díjazta a gyerekek csapatmunkáját.

Több televíziós beszámoló is megjelent a 2018-as SaferInternetDay-ről.  Itt az Euronews hírportál tudósítását láthatjuk, Ripper Veronikától.

Háttérinformáció
A Biztonságos Internet Napot (Safer Internet Day-t – SID-et) az Európai Unió Safer Internet Program (SIP) akciótervének keretein belül ma már a világon közel 130 országban – köztük az Európai Unió mind a 28 tagállamában –, minden év februárjának második keddjén, ugyanazon a napon rendezik meg.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat felkérésére hatóságok, informatikai vállalatok, civil szervezetek és gyerekek fognak össze, hogy a Biztonságos Internet Nap alkalmából felhívják a figyelmet a biztonságosabb és jobb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira.

A SID része annak a globális kampánynak, amelynek célja, hogy az online technológiák és mobil eszközök felelős és biztonságosabb használatára ösztönözzön. Ezen a napon a szakemberek világszerte felhívják a figyelmet az internet előnyeire és veszélyeire is, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális és káros tartalmakra, ugyanakkor tájékoztatják a gyermekeket, szülőket, pedagógusokat és döntéshozókat a problémákról és azok lehetséges kezeléséről.

A Gyermekmentő Szolgálat ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy az internet korunk egyik nagy és hasznos találmánya, amely szinte mindenkinek megkönnyíti, szórakoztatóbbá és hatékonyabbá teszi az életét. Az internethasználók 1-2 százaléka azonban rendszeresen visszaél a világháló nyújtotta lehetőségekkel, ezt a problémát kell tudni kezelni egyéni, intézményes, hatósági és globális szinten is.

 

Live Library a SID 2018-on

A szervezők életre hívtak egy internetbiztonsági „Live Library”-t (élő könyvtárat) is, ahova olyan területekről hívtak meg szakértőket, mint például a közösségi média, a hírközlés, a kiberbűnözés, lelki segélyvonal és tanácsadás, etikus hackerség, hogy véleményt cseréljenek, megosszák egymással a tapasztalataikat, és válaszoljanak a résztvevők kérdéseire.

• Borbás Fannitól és Sós Mártontól, a SIP Youth Panel csapatának aktív tagjaitól a "Fiatalok a világhálón" című beszélgetés keretében lehetett kérdezni. Fanni képviselte Magyarországot 2017-ben Brüsszelben, a Youth Panel konferencián, míg Márton 2016-ban Luxemburgban vett részt a Safer Internet Fórumon.

• Kobza Miklóstól, az MTVA sajtófőnökétől a "Média és álhírek" témakörében lehetett feltenni kérdéseket.

• Reményiné Csekeő Borbála pszichológustól, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetőjétől a "Lelki társ" témakört érintő kérdésekről lehetett beszélgetni.

• dr. Szongoth Richárd rendőr százados és Pál Tamás rendőr százados, a KR Nemzeti Nyomozó Iroda, Kiberbűnözés Elleni Főosztályról a "Kiberbűnözés" témában beszélgetett.

• Kovács Zsombor IT biztonsági kutató, a "Hackerek" témakörben válaszolt a feltett kérdésekre.

A SIP magyarországi konzorciuma a 2018-as Biztonságos Internet Nap alkalmából versenyt is hirdetett hazai általános iskolások és középiskolások számára, digitális történetmesélésre és szépirodalmi írásművek elkészítésére. A szervezők két kategóriában összesen 680 000 Ft pénzdíjat osztottak ki. A Komlói EGYMI Pécsváradi tagintézménye 10-12. osztályos tanulóit a szervezők ajándékcsomaggal díjazták.

A digitális történetmesélés díjazottjai
Általános iskola alsó tagozat
Hely Versenyző Mű címe
1. Váci Utcai Ének-zenei Általános Iskola csapata, Budapest Intelliga 2030
2. Debreceni Benedek Elek Általános Iskola 1. a osztály tanulói, Debrecen Barátok a jövőből
3. Koplányi Emma, Fabriczius József Általános Iskola, Veresegyház Csillagászat
Általános iskola felső tagozat
1. Harmatcseppek, Kőbányai Harmat Általános Iskola, Budapest A biztonságos internet éve 2050
2. Kováts Zsombor, Bródy Imre Gimnázium és AMI, Ajka A veszély
3. Tili Nóra Viktória, Bródy Imre Gimnázium és AMI, Ajka Név Nélkül
Középiskola
1. Végh Benjámin, Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium, Budapest A három lány és egy ráadás

 

A szépirodalmi művek díjazottjai
Általános iskola alsó tagozat
Hely Versenyző Mű címe
1. Szegfű Zalán, Andreetti Károly Általános Iskola, Pusztazámor Csodaország
2. Hegedűs Janka, Kassa Utcai Általános Iskola, Budapest Ha én iskolaigazgató lennék
Általános iskola felső tagozat
1 Szőlősi Csengő Hajnal, Miskolci Petőfi Sándor Általános Iskola, Miskolc Az időgép
2. Diószegi Lili, Gárdonyi Géza Általános Iskola, Budapest, Ha lenne…
3. Peresztegi Hanna, XVI. kerületi Móra Ferenc Általános Iskola, Budapest Kétarcú sötét lélek
Középiskola
1. Turai Hunor, Arany János Református Gimnázium, Nagykőrös Egy felhasználó naplója
2. Szabó Dorottya, Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum, Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Szombathely A hazug kislány és az Instagram meséje
3. Menyhárt Réka, Tamási Áron Gimnázium, Budapest, Jövő és Jelen

Képek (Fotó: NGYSZ / Gordon Eszter)