A Facebook elkezdte jelölni a kétes hitelességű tartalmakat, hamarosan a "Vitatott" felirat jelzi, ha álhírrel találkozott a felhasználó.

A Facebook élesítette legújabb álhírgyomláló intézkedését az amerikai felhasználók körében. A közösségi oldalra megérkezetta kétes hitelességű hírekre figyelmeztető "vitatott" (disputed) címke.

A felhasználók mostantól jelenthetik azokat a híreket, amelyek szerintük szándékosan hamisak, vagy félrevezetőek. A jelentett tartalmakat ezután egy külsős nonprofit hálózat, az újságíró csoportokból álló International Fact-Checking Network (IFCN) vizsgálja meg.

A magyar résztvevő, a 32 éves Kocsis Tamás egy internetes cenzúrát megnehezítő hálózati megoldása révén vált ismertté. A középiskolai végzettséggel rendelkező informatikus fejlesztése azért különleges, mert internetes kapcsolat nélkül is lehetővé teszi az egyszer már letöltött weblapok elérését, és a számítógépek közötti kommunikációs lehetőségeket kihasználva a terjesztését is. A fejlesztés iránt Kínából, Oroszországból és Brazíliából is érdeklődnek.

Forrás