Ingyenes irodai programcsomag

LibreOffice 6.0

Megjelent a LibreOffice 6.0, az ismert, ingyenes (szabad forrású) irodai szoftvercsomag új, „nagy” verziója. Ahogy az ilyen nagy verzióváltásoknál elvárható, számos, fontos újdonságot tartalmaz a sok ezer hibajavítás mellett. Ezek között is számunkra a legfontosabbak lehetnek a magyar nyelvi szolgáltatások továbbfejlesztései.


Az előre beharangozott időben, február 1-jétől letölthető a szabad forrású (ingyenes) irodai szoftvercsomag 6.0-ás, új verziója. A Linux világban alapvető, de a Windows platformon is széles körben használatos szöveg-, illetve dokumentumszerkesztő, prezentációs és számolótábla-alkalmazásokat tartalmazó csomagot a költségérzékeny szervezetek kedvelik, mivel használatba vételéhez semmilyen licencdíjat nem kell fizetni, pedig részletes, magyar nyelvű súgót is tartalmaz. A szabad forrású szoftverekhez általában nem jár ingyenes támogatás. A nagyobb példányszámban történő alkalmazáshoz ennek ellenére célszerű professzionális szolgáltatást igénybe venni a telepítéshez, a frissítésekhez, a felhasználók az adott környezetben való eligazításához.

Kevéssé ismert, hogy a szabad forrású szoftverek nyelvi szolgáltatásai (helyesírás-ellenőrzés, elválasztás, nyelvhelyesség-ellenőrzés, szinonimaszótár stb.) magyar fejlesztők munkái. Ezeket milliók használják nap mint nap a Firefox és a Chrome böngészők szövegbeviteli mezőiben (például az összes webes levelezőben, de bejegyzések és kommentek írásakor is).

A LibreOffice 6 talán legfontosabb újítása, hogy a helyesírás-ellenőrző mostantól felismeri a sajátos (bővített) szótárba ragozatlanul felvett szavak toldalékolt formáit is a szövegben. Elegendő például az orvosi szótárba a „perisztaltika” (bélmozgás) szót így beírni, az ellenőrzés a „perisztaltikában”, perisztaltikájú” stb. formákat is felismeri, ha el vannak gépelve, akkor aláhúzza azokat. Eddig az összes toldalékolt formát külön-külön kellett beírni a felhasználói szótárba.

A másik fontos újdonság az űrlapszerkesztés: lényegében teljessé vált az eszköztár, minden interaktív elemet be lehet illeszteni a Writer dokumentumszerkesztőben, majd a LibreOffice már eddig is eléggé fejlett PDF-exportáló funkciója révén a terjesztést is meg lehet oldani. Ehhez nyújthat segítséget, hogy a 6.0 változattól kezdve Writer-dokumentumokat is lehet körlevelek címlistájaként alkalmazni. (Eddig számolótábla-, adatbázis, illetve speciális, csak szöveges CSV-fájlokat használhattunk erre.)

Meg kell említeni a LibreOffice meglepően gazdag eszköztárú, fejlett, vektoros rajzolóprogramját, amely például az „okos” összekötővonalak révén hatékonyan használható folyamat- és szervezetiséma-ábrák készítéséhez. Ezeket a lényegében bármilyen formába történő exportálás után lehet a szöveges dokumentumokba illeszteni.

Mint minden új változatnál, a 6.0-nál is sokat javult a LibreOffice-dokumentumok Microsoft-kompatibilitása, a szabad forrású szoftver kevés kényelmetlenséggel alkalmazható ilyen munkakörnyezetben is. Ezt segíti a LibreOffice 6-ban már beállítható, „szalagos” menürendszer.

(Bővebb információ: libreoffice.hu)