Minden napra egy szösszenet

Minden nap egy új írást fogunk feltölteni a Biztonságos Internet Napra kiírt pályázatunk nyerteseinek írásaiból. Íme az első.

Így ismerd fel az álhíreket!

 Igen hasznos infografikát honosított a Történelemtanárok Egylete. A teljes kép innen tölthető le.

Lezajlott a 2018-as Safer Internet Day (SID) / Biztonságos Internet Nap

Az utóbbi években a „biztonságosabb” helyett a „jobb” internet létrehozására került a hangsúly. Ezért idén a SID közös felelősségünkre fókuszál: mindannyiunk dolga, hogy az internetet egy jobb hellyé tegyük magunk és egymás, de különösen a fiatalok számára. Mi több, felhívja a figyelmet, hogy tiszteljük egymást a digitális világban is. Ezért is lett 2018-ban a SID szlogenje: „Alkoss, csatlakozz, tiszteld a másikat: A jobb internet veled kezdődik!”

Alkoss, csatlakozz, tiszteld a másikat: A jobb internet veled kezdődik

Safer Internet Day (SID) / Biztonságos Internet Nap: 2018. február 6.
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat felkérésére hatóságok, informatikai cégek, civil szervezetek és gyerekek fognak össze, hogy a Biztonságos Internet Nap alkalmából felhívják a figyelmet a biztonságosabb és jobb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira.

Az internethasználat összehozza a családot - bemutatkozik Böjte Zsófia Safer Internet Program oktató

Közel két éve segíti a Safer Internet Program munkáját Böjte Zsófia, aki gyermekvédelmi és családvédelmi munkája, hivatása  mellett a SIP oktatója. Meggyőződése, hogy a szülők megszólítása is fontos e témában.
Ennek megvalósításáról is beszél az interjúban. (Elolvasásához kattintson a címre!)

Digitális kultúra, magyar kultúra- ki viszi át a másik partra..?

 

„Egy újfajta médiaforradalom kellős közepén vagyunk” - fogalmazz ameg tételmondatát Fegyverneki Gergő, a fiatal, innovatív debreceni pedagógus, akivel a mai tinédzserek médiafogyasztási –és olvasási, kultúrálódási szokásait jártuk körbe. Ismerjük meg a legfontosabb kifejezését: digitáliskultúra-azonos pedagógia , és nézzük meg, mi is ez: a beszélgetés  során gyakorlatias rálátást és segítő gondolatokat kaptunk. Katt a címre!

 

 

Meghosszabbítottuk pályázati kiírásunkat- január 26-ig érkezhetnek a pályaművek!

Alkoss, csatlakozz, tiszteld a másikat: A jobb internet veled kezdődik

A Safer Internet Program (SIP) magyarországi konzorciuma a 2018-as Biztonságos Internet Nap alkalmából pályázatot hirdet hazai általános iskolások és középiskolások számára, digitális történetmesélésre és szépirodalmi írásművek elkészítésére.

 A pályaműveket a sip@gyermekmento.hu email címre várjuk, 2018. január 26. éjfélig. 

Legyél a SIP Hungary Youth Panel csapatának tagja! Pályázati felhívás

Pályázati felhívás

Legyél a SIP Hungary Youth Panel csapatának tagja!

A Safer Internet Program felhívása 13-19 éves fiatalok részére

 

Digitálisan elmesélt történetek - egy kiváló módszer Lanszki Anitától

 
   A tanulók, ha ezzel foglalkoznak, akkor egymást végighallgatják, együttműködnek és büszkék magukra, nos, mi az?
 
   Digitális történetmesélési és szépirodalmi pályázatot hirdettett a Safer Internet Program: "Alkoss, csatlakozz, tiszteld a másikat: A jobb internet veled kezdődik" címmel. Amíg a pályázat zajlik, addig szeretnénk kicsit körbejárni, mi is az a digitális történetmesélés? Ugyanis a jobb internethez az elkerülendő dolgok mellett a trendi új alkotási lehetőségeket is érdemes ismerni! Lanszki Anita a téma hazai kutatója és szakértője, ő válaszol a Saferinternet.hu kérdéseire. 
(Fotó: Lanszki Anikó előadása, Digitális Pedagógus konferencia, 2017, Lévai Dóra fotója)

Mentális betegség lehet a selfitis?

Nevezzük nevén a jelenséget: Selfitis. De ez már lehet, hogy egy betegség?

 

(Photo: Thinkstock, AnatoliYakovenko)

A napokban egyre több cikk jelent meg arról, valóban betegségnek nevezhető-e a kényszeres selfizgetés. Hogy miért érez valaki késztetést a folytonos szelfizésre? A tudósok szerint ebben számos tényező játszhat közre, például az, hogy valaki túlságosan is fel akarja hívni magára a figyelmet, versengeni akar a többiekkel a közösségi média oldalakon, vagy így akarja javítani a kedélyállapotát.

A selfitis kifejezést először 2014-ben hallhattuk, akkor még állhírként beszéltünk róla. Ma már több kutatás elemzi és bizonyítja, hogy a kifejezés valóban egy létező „betegséget” jelöl.