A gyerekek szeretete és bizalma a legértékesebb, amit egy SIP-oktató kaphat

Oktatóinkat bemutató sorozatunk következő alanya Sterner Zoltán. A 2009-es indulástól tevékenykedik a Safer Internet Projektben, már a máig működő alapelvek meghatározásában is részt vett.. Nagy kihívásként .élte meg, hogy olyan témákat feszegettek, amelyekről az emberek nagy többségének fogalma sem volt.

Oktatási eredményeink 2017-ben

Összesítette 2017-es oktatási tevékenységét a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, az Európai Unió Safer Internet Programja (a SIP) hazai konzorciumvezetője. A szervezet a korábbi évekhez hasonlóan tavaly is kötetlen, játékos, interaktív formában hívta fel a szülők, pedagógusok, gyermekek figyelmét az internethasználatból fakadó esetleges veszélyekre és azok kivédésének lehetőségeire.

 

„A gyerekek tudatossága pozitív irányba változott az elmúlt években” – álláskereséstől a „#Szeretemamunkám”- ig

Dr. Baracsi Katalin Internetjogász, családjogi szakjogász. A kezdetek, vagyis 2009. óta erősíti a Safer Internet Program csapatát. „Minden foglalkozás után feltöltődve lépek ki az iskola kapuján”- ez a mondata jellemzi talán a legjobban szakmai felkészültségét és elhivatottságát. Számtalan nemzetközi projektben vett már részt, folyamatosan tanul, gyerekeknek, felnőtteknek is tart internetbiztonsági foglalkozásokat, előadást. Szakmai pályafutásáról beszél a SIP újságírójának kérdéseire válaszolva az oktatóinkat bemutató interjúsorozat keretében. (A régi szakmai és emberi kapcsolat miatt tegeződve készült az interjú.)

„Lassan beborítja életed a háló” – toplistás dal a net kockázatairól

Alig hat nap alatt közel hatszázezren nézték meg a YouTube- on a „Törjük meg a csendet” című dalt, amelyet a Dikh Tv  töltött fel saját csatornájára. A  Dorina nevű előadó pörgős videóklipjében a túlzásba vitt közösségimédia-használatról, okostelefon-függésről énekelve bemutat jeleneteket és lehetséges, drámai kifejleteket. A dal itt érhető el.

Segítek nehéz döntések meghozatalában” – interjú Kovács Mártával

Kovács Mártával beszélgettünk az oktatóinkat bemutató interjúsorozat most következő részében. Márta két éve a SIP oktatója, e munkáját nagy örömmel végzi. Interjúnkban elmondja, hogy egy két és féléves unokája van, és egy hasonló korú gyerek édesanyjának adott legutóbb tanácsot, mikor ő a kisgyerek kütyü-függőségéről beszélt neki. Életút-konzultációkat is tart, generációknak segített a netezést megtanulni. Részletek az interjúban.

Pályázat táncjáték-előadásra

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat pályázatot hirdet az Erkel Színházban szervezett, a „Hófehérke és a 7 törpe” című táncjáték előadásának jegyeire, általános iskolások részére. Részletek itt, illetve a bejegyzésben.

Minden napra egy szösszenet

Minden nap egy új írást fogunk feltölteni a Biztonságos Internet Napra kiírt pályázatunk nyerteseinek írásaiból. Íme az első.

Így ismerd fel az álhíreket!

 Igen hasznos infografikát honosított a Történelemtanárok Egylete. A teljes kép innen tölthető le.

Lezajlott a 2018-as Safer Internet Day (SID) / Biztonságos Internet Nap

Az utóbbi években a „biztonságosabb” helyett a „jobb” internet létrehozására került a hangsúly. Ezért idén a SID közös felelősségünkre fókuszál: mindannyiunk dolga, hogy az internetet egy jobb hellyé tegyük magunk és egymás, de különösen a fiatalok számára. Mi több, felhívja a figyelmet, hogy tiszteljük egymást a digitális világban is. Ezért is lett 2018-ban a SID szlogenje: „Alkoss, csatlakozz, tiszteld a másikat: A jobb internet veled kezdődik!”

Alkoss, csatlakozz, tiszteld a másikat: A jobb internet veled kezdődik

Safer Internet Day (SID) / Biztonságos Internet Nap: 2018. február 6.
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat felkérésére hatóságok, informatikai cégek, civil szervezetek és gyerekek fognak össze, hogy a Biztonságos Internet Nap alkalmából felhívják a figyelmet a biztonságosabb és jobb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira.