Meghökkentő, de gyakori internetes bűncselekményeket mutat be oktatónk a digitaliscsalad.hu -n

A szülők, pedagógusok számára is fontos, hogy tudják, mit csinál a gyerek, a tanulójuk a digitális térben. Néhány kockázatos használati módot mutat most be a Safer Internet Program internetbiztonsági oktatója, Matusek Zsuzsanna. A cikk a www.digitaliscsalad.hu oldalon jelent meg.

Megjelent az NGYSZ „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” című könyve

Könyv formájában is megjelent a 2017. szept. 27–29. között megrendezett IX. Nemzetközi Médiakonferencia előadásainak anyaga a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szerkesztésében. A Gyermekmentő Szolgálat által kiadott „Kobak” könyvsorozat korábbi kötetéhez hasonlóan ez a mű sem kerül bolthálózatokba: a Szolgálat oktatási intézményeknek, könyvtáraknak, az Országgyűlésnek, hatóságoknak és a médiának küldi el, az érdeklődők a Szolgálat irodájában pedig ingyenesen juthatnak hozzá a 2000 példányban megjelent kiadványhoz.

A gyerekek digitális oktatásáért fog össze az NGYSZ és a Microsoft Magyarország

Programozás és internetbiztonság - képzést kapnak a gyerekek. A Safer Internet Program sátra a Városligeti Gyermeknapon -Fotó: NGYSZ/Gordon Eszter

Év végéig több tízezer gyermek részesülhet, kifejezetten fiatalokra szabott, digitális képzésben a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület és a Microsoft Magyarország jóvoltából. Ennek keretében a résztvevők megismerkedhetnek a biztonságosabb internetezés alapszabályaival, majd elsajátíthatják a programozás alapjait is.

 

25 éve a gyerekekért - Szakmai konferencia április 25-én, szerdán Kék Vonal 25 éves alapítása alkalmából

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány 25 éves alapítása alkalmából ünnepi konferenciát szervez 2018. április 25-én, Budapesten, a KPMG székházában. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezés és részletek a cikkben. 

 A  Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítván vallott missziója szerint a gyerekeket meg kell hallgatni, és a felnőtteket segíteni kell abban, hogy erre képesek legyenek. A Kék Vonal minden munkatársa és önkéntese azért dolgozik, hogy a gyerekek valódi odafigyelést, elfogadást és a bajban segítséget kapjanak. 

Hiszünk benne, hogy a gyerek saját helyzetének leírásában és megítélésében kompetens. 

Az esemény a Facebook-on elérhető ITT. 

Ünnepi konferenciánkon ezért meghívott szakértőink segítségével, azokkal a veszélyhelyzetekkel és probléma típusokkal foglalkozunk, melyek segélyvonalaink tapasztalatai alapján a legégetőbbek a gyerekek számára. Zárásként pedig Ifjúsági Tanácsadó Testületünkkel beszélgetünk a segítségkérésről, lelkisegélyről, és krízisekről. 

A konferenciánkra várunk minden olyan önkéntest és volt kollégát, aki a múltban vagy jelenleg segíti munkánkat, illetve minden olyan gyerekekkel dolgozó szakembert, akikkel az elmúlt 25 év során együttműködtünk. Valamint szeretettel várjuk az iskolákban, egészségügyben és gyermekjóléti intézményekben dolgozó és gyermekvédelemmel foglalkozó szakembereket, akik szívesen ünnepelnének velünk, és vennének részt egy inspiráló szakmai konferencián.
Kérjük az érdeklődőket, hogy mielőbb regisztráljanak, mert a konferencia résztvevőinek létszáma a terem kapacitás miatt korlátozott:

https://docs.google.com/forms/d/1G45f7c-bU2jUMWAY-JTIdDkIawcFB6w2eQfqiEiqFGE/edit

A gyerekek szeretete és bizalma a legértékesebb, amit egy SIP-oktató kaphat

Oktatóinkat bemutató sorozatunk következő alanya Sterner Zoltán. A 2009-es indulástól tevékenykedik a Safer Internet Projektben, már a máig működő alapelvek meghatározásában is részt vett.. Nagy kihívásként .élte meg, hogy olyan témákat feszegettek, amelyekről az emberek nagy többségének fogalma sem volt.

Oktatási eredményeink 2017-ben

Összesítette 2017-es oktatási tevékenységét a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, az Európai Unió Safer Internet Programja (a SIP) hazai konzorciumvezetője. A szervezet a korábbi évekhez hasonlóan tavaly is kötetlen, játékos, interaktív formában hívta fel a szülők, pedagógusok, gyermekek figyelmét az internethasználatból fakadó esetleges veszélyekre és azok kivédésének lehetőségeire.

 

„A gyerekek tudatossága pozitív irányba változott az elmúlt években” – álláskereséstől a „#Szeretemamunkám”- ig

Dr. Baracsi Katalin Internetjogász, családjogi szakjogász. A kezdetek, vagyis 2009. óta erősíti a Safer Internet Program csapatát. „Minden foglalkozás után feltöltődve lépek ki az iskola kapuján”- ez a mondata jellemzi talán a legjobban szakmai felkészültségét és elhivatottságát. Számtalan nemzetközi projektben vett már részt, folyamatosan tanul, gyerekeknek, felnőtteknek is tart internetbiztonsági foglalkozásokat, előadást. Szakmai pályafutásáról beszél a SIP újságírójának kérdéseire válaszolva az oktatóinkat bemutató interjúsorozat keretében. (A régi szakmai és emberi kapcsolat miatt tegeződve készült az interjú.)

„Lassan beborítja életed a háló” – toplistás dal a net kockázatairól

Alig hat nap alatt közel hatszázezren nézték meg a YouTube- on a „Törjük meg a csendet” című dalt, amelyet a Dikh Tv  töltött fel saját csatornájára. A  Dorina nevű előadó pörgős videóklipjében a túlzásba vitt közösségimédia-használatról, okostelefon-függésről énekelve bemutat jeleneteket és lehetséges, drámai kifejleteket. A dal itt érhető el.

Segítek nehéz döntések meghozatalában” – interjú Kovács Mártával

Kovács Mártával beszélgettünk az oktatóinkat bemutató interjúsorozat most következő részében. Márta két éve a SIP oktatója, e munkáját nagy örömmel végzi. Interjúnkban elmondja, hogy egy két és féléves unokája van, és egy hasonló korú gyerek édesanyjának adott legutóbb tanácsot, mikor ő a kisgyerek kütyü-függőségéről beszélt neki. Életút-konzultációkat is tart, generációknak segített a netezést megtanulni. Részletek az interjúban.

Pályázat táncjáték-előadásra

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat pályázatot hirdet az Erkel Színházban szervezett, a „Hófehérke és a 7 törpe” című táncjáték előadásának jegyeire, általános iskolások részére. Részletek itt, illetve a bejegyzésben.