Videósok varázsában, avagy hol keressük a gyerekek, fiatalok sztárjait?

Az internetbiztonságról szóló, általános iskolai előadásaimba rendre beleszövöm a videósokat, a siker sosem marad el. A diákok örülnek, hogy valaki arról beszél velük, ami igazán lázba hozza őket, az oktató örül, hogy érdeklődő, figyelmes hallgatóságot nyer, a végén pedig mindketten egy jobb, biztonságosabb internetet hozhatnak létre. Erről lesz szó ebben a cikkben, amit remélhetőleg több is követ még.

Tervezd meg TE a Biztonságos Internet Programunk gyermeknapi arculatát

Városligeti Gyermeknap 2018

A Safer Internet Program pályázati felhívása

Tervezd meg TE a Biztonságos Internet Programunk gyermeknapi arculatát

 

A Safer Internet Program (SIP) magyarországi konzorciuma a 2018-as Városligeti Gyermeknap alkalmából rajzpályázatot hirdet hazai általános és középiskolások számára.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és Budapest Főváros Önkormányzata idén 28. alkalommal szervezi meg a Városligeti Gyermeknapot május 26-27-én. Az egyik programhelyszín, a Safer Internet Program Biztonságos Internet Sátra már tizedik éve fogadja az érdeklődőket, fontos tanácsokat, érdekes információkat nyújtva a biztonságos internetezésről.

A rajzpályázattal szeretnénk a gyerekeket, fiatalokat ötletes, kreatív pályamunkák elkészítésére ösztönözni a biztonságos internetezés témakörében. A legjobb rajzok nem csak a rendezvényünk arculataként, de a Biztonságos Internet Sátorban kihelyezett fotókabinban készülő fotók képkereteként is szolgálnak majd, valamint később is szeretnénk őket felvilágosító, figyelemfelkeltő céllal felhasználni és terjeszteni!

 

Idén is ott volt a SIP a Digitális Témahéten

2018-ban is részt vett a hazai Safer Internet Program az április 9-13. között megrendezett Digitális Témahéten, ahol a SIP-oktatók kötetlen, játékos, interaktív formában tartottak előadásokat általános és középiskolákban országszerte, amelyeken felhívták a szülők, pedagógusok, gyermekek figyelmét az internethasználatból fakadó esetleges veszélyekre és azok kivédésének lehetőségeire.

Meghökkentő, de gyakori internetes bűncselekményeket mutat be oktatónk a digitaliscsalad.hu -n

A szülők, pedagógusok számára is fontos, hogy tudják, mit csinál a gyerek, a tanulójuk a digitális térben. Néhány kockázatos használati módot mutat most be a Safer Internet Program internetbiztonsági oktatója, Matusek Zsuzsanna. A cikk a www.digitaliscsalad.hu oldalon jelent meg.

Megjelent az NGYSZ „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” című könyve

Könyv formájában is megjelent a 2017. szept. 27–29. között megrendezett IX. Nemzetközi Médiakonferencia előadásainak anyaga a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szerkesztésében. A Gyermekmentő Szolgálat által kiadott „Kobak” könyvsorozat korábbi kötetéhez hasonlóan ez a mű sem kerül bolthálózatokba: a Szolgálat oktatási intézményeknek, könyvtáraknak, az Országgyűlésnek, hatóságoknak és a médiának küldi el, az érdeklődők a Szolgálat irodájában pedig ingyenesen juthatnak hozzá a 2000 példányban megjelent kiadványhoz.

A gyerekek digitális oktatásáért fog össze az NGYSZ és a Microsoft Magyarország

Programozás és internetbiztonság - képzést kapnak a gyerekek. A Safer Internet Program sátra a Városligeti Gyermeknapon -Fotó: NGYSZ/Gordon Eszter

Év végéig több tízezer gyermek részesülhet, kifejezetten fiatalokra szabott, digitális képzésben a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület és a Microsoft Magyarország jóvoltából. Ennek keretében a résztvevők megismerkedhetnek a biztonságosabb internetezés alapszabályaival, majd elsajátíthatják a programozás alapjait is.

 

25 éve a gyerekekért - Szakmai konferencia április 25-én, szerdán Kék Vonal 25 éves alapítása alkalmából

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány 25 éves alapítása alkalmából ünnepi konferenciát szervez 2018. április 25-én, Budapesten, a KPMG székházában. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezés és részletek a cikkben. 

 A  Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítván vallott missziója szerint a gyerekeket meg kell hallgatni, és a felnőtteket segíteni kell abban, hogy erre képesek legyenek. A Kék Vonal minden munkatársa és önkéntese azért dolgozik, hogy a gyerekek valódi odafigyelést, elfogadást és a bajban segítséget kapjanak. 

Hiszünk benne, hogy a gyerek saját helyzetének leírásában és megítélésében kompetens. 

Az esemény a Facebook-on elérhető ITT. 

Ünnepi konferenciánkon ezért meghívott szakértőink segítségével, azokkal a veszélyhelyzetekkel és probléma típusokkal foglalkozunk, melyek segélyvonalaink tapasztalatai alapján a legégetőbbek a gyerekek számára. Zárásként pedig Ifjúsági Tanácsadó Testületünkkel beszélgetünk a segítségkérésről, lelkisegélyről, és krízisekről. 

A konferenciánkra várunk minden olyan önkéntest és volt kollégát, aki a múltban vagy jelenleg segíti munkánkat, illetve minden olyan gyerekekkel dolgozó szakembert, akikkel az elmúlt 25 év során együttműködtünk. Valamint szeretettel várjuk az iskolákban, egészségügyben és gyermekjóléti intézményekben dolgozó és gyermekvédelemmel foglalkozó szakembereket, akik szívesen ünnepelnének velünk, és vennének részt egy inspiráló szakmai konferencián.
Kérjük az érdeklődőket, hogy mielőbb regisztráljanak, mert a konferencia résztvevőinek létszáma a terem kapacitás miatt korlátozott:

https://docs.google.com/forms/d/1G45f7c-bU2jUMWAY-JTIdDkIawcFB6w2eQfqiEiqFGE/edit

A gyerekek szeretete és bizalma a legértékesebb, amit egy SIP-oktató kaphat

Oktatóinkat bemutató sorozatunk következő alanya Sterner Zoltán. A 2009-es indulástól tevékenykedik a Safer Internet Projektben, már a máig működő alapelvek meghatározásában is részt vett.. Nagy kihívásként .élte meg, hogy olyan témákat feszegettek, amelyekről az emberek nagy többségének fogalma sem volt.

Oktatási eredményeink 2017-ben

Összesítette 2017-es oktatási tevékenységét a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, az Európai Unió Safer Internet Programja (a SIP) hazai konzorciumvezetője. A szervezet a korábbi évekhez hasonlóan tavaly is kötetlen, játékos, interaktív formában hívta fel a szülők, pedagógusok, gyermekek figyelmét az internethasználatból fakadó esetleges veszélyekre és azok kivédésének lehetőségeire.

 

„A gyerekek tudatossága pozitív irányba változott az elmúlt években” – álláskereséstől a „#Szeretemamunkám”- ig

Dr. Baracsi Katalin Internetjogász, családjogi szakjogász. A kezdetek, vagyis 2009. óta erősíti a Safer Internet Program csapatát. „Minden foglalkozás után feltöltődve lépek ki az iskola kapuján”- ez a mondata jellemzi talán a legjobban szakmai felkészültségét és elhivatottságát. Számtalan nemzetközi projektben vett már részt, folyamatosan tanul, gyerekeknek, felnőtteknek is tart internetbiztonsági foglalkozásokat, előadást. Szakmai pályafutásáról beszél a SIP újságírójának kérdéseire válaszolva az oktatóinkat bemutató interjúsorozat keretében. (A régi szakmai és emberi kapcsolat miatt tegeződve készült az interjú.)