A helyszínről Preszl Éva és Matusek Zsuzsa a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Safer Internet Programja (SIP) munkatársai válaszoltak a kérdésekre.

Mióta van jelen a Szigeten a Saferinternet.hu program?

  • Preszl Éva a hozzá köthető Életrevaló Egyesülettel több tizenöt éve résztvevője, aktív eleme a Sziget Fesztiválon a Civil Szigetnek- kezdi Matusek Zsuzsa a beszámolót. - A Safer Internet Programot (SIP) Éva  2015-ben vitte ki először a Szigetre, én idén csatlakoztam.  A drog-prevencióval és tudatos, biztonságos internethasználattal is foglalkozó szervezet most egy meglepő ötlettel tette vonzóvá a fiatalok bevonását.

(A válaszokat most Zsuzsától kapjuk..- a szerk. )

Mielőtt elárulja, mi volt az a meghökkentő ötlet, még egy kérdés: magyar vagy külföldi „szigetlakók” látogattak el főleg a standra?

  • A látogatók zöme, kb. 80 %- uk angolul v. más idegen nyelven beszélő fiatal, akik akár Dél-Koreából is hajlandóak idelátogatni - persze ezek megfigyelésen alapuló számok! A 16-24 éves korosztály a legjellemzőbb, és általában párok jöttek. A hangulat kitűnő, a vendégek mindegyike toleráns, segítőkész, elfogadó, barátságos emberként mutatkozott meg előttünk.

Színes érdeklődés:)

És most térjünk vissza a Saferinternet.hu felirattal ellátott ságorhoz. Mi volt a meghökkentő ötlet, mivel tudták a Sziget fesztiválon bulizók ingerküszöbét áttörni, és megállítani őket a sátornál, sőt..?

  • A nyelvi korlátok miatt Éváék jól bevált módszereként egy szavak nélkül megérthető tevékenységgel állítjuk meg a fiatalokat. Ez az ötlet az arcfestés volt, ezt meglátva megálltak, és szabadon és ingyen kifesthették magukat. A megállított fiatalok maguk kérdezték, kik vagyunk, mivel foglalkozunk. Pörgés volt folyamatosan, több műszakban álltak helyt munkatársaink, önkénteseink!

Jó ötlet mellett fontos, hogy nálunk mindig jó volt a hangulat és az önkénteseink is tudtak angolul, tehát oda tudtak fordulni a látogatókhoz. Reggel 10- től este nyolcig folyamatosan voltak vendégeink, túlzás nélkül állítom, hogy nálunk volt a legtöbb a szomszédainkhoz képest, szerintem..

Hogyan vonták be a fiatalokat az internet biztonságosabb, tudatosabb használatának témájába a Szigeten, a Saferinternet.hu sátorban?

  • Először is a játékosságukra számítva: a Preszl Éva által megálmodott és kivitelezett Lájkvadász társasjátékkal játszottunk Velük, ami sokszínűen járja körbe a közösségi médiában, internetes világban gyakori  jelenségeket. (Ez a játék egy egyedi kivitelezésű  táblás, bábuk mozgatásával játszható, „szerencsekártyás” társasjáték. Itt lehet bővebben megismerni. A szerk. )A netes jelenségeket a társakkal együtt lehet megismerni, legyőzni, megbeszélni-  ez volt az egyik legnépszerűbb tevékenység.

 Népszerű volt a Lájkvadász játék

   A másik, hogy az ő élethelyzetükről szóló kérdéseket vitattunk meg velük: pl. milyen fotót tölthetnek fel, hogy később se bánják meg, pl. a Szigeten egy nem épp józan esete után inkább másnap, alvás után posztoljanak, így jobban tudják kontrollálni a képeket, amit ugye később nem lehet eltávolítani az Internetről. A másik téma, amit felvetünk nekik, és mindig nagy felháborodás, zúgolódás, saját történetek kísérik: a bekapcsolva maradt webkamera, amin keresztül bárki láthatja, rögzítheti  a készülék előtt gyanútlanul  a felhasználót, vagy a vele történteket. Mit tegyünk, hogyan működik ez, hogy lehet megelőzni, kivédeni, csökkenteni, ha valaki pl. az internet „sötét bugyraiban” pont erre kíváncsi? Fontos, hogy mindig rögzítjük: hogyan működik, ki vagy mi érdeke van mögötte, Te mit tudsz tenni, hogy tudsz beavatkozni most és később is az internet biztonságosabb hellyé változtatása érdekében?

 

  • Milyen volt az aktivitás és mit lehetett kapni a standon?

 

A kvízeket, kérdőíveket, játékokat is kedvelték, a Lájkvadász kifejezetten tetszett nekik Éva egyedi ötletén alapuló egyszerű, de praktikus kivitelezése miatt. A hely szelleméhez illően fényvisszaverő karpántot is lehet kapni, és szórólapot is vihettek. Az élményszerűen megszerezett tudást is itt kell említeni, hisz a a leghosszabban ható „elmékünk”, amit adhattunk nekik..

  • Milyen felkészítést kaptak az önkéntesek a Szigeten való munka előtt?

Minden megjelenés előtt két alkalommal tartunk képzést, ahol a drogprevenciós ismereteken kívül az internethasználat veszélyeivel, és megoldási módjaival ismerkedhettek az önkéntesek.- ezt a választ már Preszl Évától kapjuk, akki a következő kérdésre is örömmel felel: 

sok érdeklődő volt

A szigetlakók kitölthettek egy kérdőívet az internet használati szokásokról, a fiatalok véleményére voltunk  ezen kívül kíváncsiak a veszélyekkel kapcsolatban. Mi ennek az első eredménye, mit tükröz ill. mikor lehet megismerni a részletesebb eredményeket?

A Sziget Fesztivált követően szeptember elejére tervezi Preszl Éva, ( aki szociológus is )a kitöltött 140 kérdőív feldolgozását, és az eredmények publikálását.

Mi a tervük a jövőre nézve a Szigeten, a bulihangulatban a saferinternet.hu és az internetbiztonsági tudorosabb viselkedés ügyében, hogy lehet mindezt a Sziget-en "átcsomagolni", fogyaszthatóvá tenni a fiatalok számára?

  • Az idei hangulattal vagy még jobbal várjuk az érdeklődőket, az internethez hasonlóan mi sem felejtünk, és itt is megköszönjük önkénteseink és munkatársaink helytállását. A képek magukért beszélnek.

fotó: Életrevaló Egyesület

 

  • Köszönjük a munkát és az interjút!

F.H.

Akit érdekel az internetbiztonságról szóló előadás, foglalkozás ill. a Lájkvadász társasjáték, az  bátran jelentkezzen az ingyenes lehetőségekért a saferinternet.hu oldalon ill. a Facebook-on. A Sziget hangulatot nem is, de a játékos, élvezetes, érdekes és a fiatalok élethelyzetéről szóló programot garantálni tudjuk.

Fiataloknak!

Szeretnéd Te is megismerni a Lájkvadászt? Játékos oktatásokon, foglalkozásokon vennél részt? Akár egy  konferencián is kipróbálnád magad? Önkénteskednél az internetbiztonság témájában? Iskolai közösségi szolgálatot szeretnéd ezzel a témával, érdekes, izgalmas helyeken tölteni?

Ha a fentiek közül akár egyre is „igen”-nel feleltél, akkor Téged is érdeklehet  a Saferinternet.hu Youth Panel,  az a  közösségi hely, ahol hasonló gondolkodású fiatalok, diákok várhatnak Rád!

Elérhetőségeink:

A programot Magyarországon a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által vezetett konzorcium működteti, az Európai Unió támogatásával.

Ingyenes foglalkozás igénylése, tudatosítást segítő tananyagok, tájékoztatók, bővebb információ honlapunkon:  www.saferinternet.hu,

vagy a Facebook-on: www.facebook.com/SaferinternetMagyarorszag ,

YouTube: Saferinternet-csatorna