Itt meg lehet ismerni a leggyakoribb vita-helyzeteket, az érvelési hibákat alaposan körbejárja ez az oldal.

   Érdemes elgondolkodni ezeken. A neten gyakran belefuthatunk. Ön melyikkel találkozott eddig? 

Részlet az oldalról: 

 

"Az érvelési hibák a kijelentésekben - illetve azok részeként a magyarázatokban vagy logikai levezetésekben, következtetésekben - rejlő olyan hamisságok, amelyek az állításban foglalt előfeltevések (premisszák) igazságától függetlenül érvénytelenítik az állításokat. Tehát olyan hibákról van szó, melyek magukban az érvelések szerkezetében, az azokat alkotó logikai és következtetési láncolatokban rejlenek.

Az érvelési hibákat az emberek saját maguk leggyakrabban átgondolatlanság miatt ejtik. Ugyanakkor sokan (pl. politikusok) szándékosan helyezik el őket mondanivalójukban, hogy segítségükkel az igazságot és a valóságot elfedjék, attól eltérő benyomást, képzetet keltsenek másokban, és így próbálják meg hallgatóságukat meggyőzni a nekik kedvező álláspontokról.

Ennek a weboldalnak a célja a leggyakoribb érvelési hibák megismertetése mindenkivel annak érdekében, hogy azokat az olvasók maguk ne kövessék el, illetve, hogy mások ezeket ne tudják megtévesztésükre, véleményük és cselekedeteik manipulálására felhasználni.

Az egyes érvelési hibákat a kis képecskék segítségével tudod felfedezni. Később ha valakit látsz egy gyakori érvelési hibát elkövetni, csak linkeld neki a megfelelő hibára mutató hivatkozást (pl. a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab). Segíts tanítani és terjeszteni a racionális és kritikus gondolkodást!"