„A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” - a konferencia élő közvetítéssel kezdődik 2019. október 1-én

 

Folytatódik a X. Nemzetközi Médiakonferencia a Magyar Tudományos Akadémián. 
2019. október 2., szerda, 10:00-15:30
Magyar Tudományos Akadémia 
Budapest, Széchenyi István tér 9, 1051
Szeretettel várunk mindenkit a hallgatóság körében!

 

Élő közvetítés az alábbi linken lehet követni:
https://youtu.be/ZzhQJL6-sCQ

 

A technológiai fejlődés következtében a médiaeszközök és használatuk a gyerekek és a fiatalok körében soha nem látott módon és mértékben változott az utóbbi évtizedekben. A korábbi konferenciák vizsgálatai, fókuszpontjai  és problématérképei kivételes figyelemmel rögzítették ezt, a gyerekek, a családok és az egész társadalom életét is jelentősen megváltoztató  átalakulást. A változások trendjeit, a használat és a hatás kritikus pontjait feltáró és elemző kutatások hasznos támpontként szolgáltak a gyermekvédelem, a média értő és pozitív használatának elősegítéséért felelősséget érzők számára. Az idei konferencia fókuszában a média hatása, a jó és rossz gyakorlatok állnak.

A plenáris ülés mellett két szekciót tervezünk.

 

  1. Jó gyakorlatok és IKT-eszközök az oktatásban, a tanórákon: médiapedagógia, módszertan.
  2. A digitális függőség, mint a modern kor betegsége. Mit mond a WHO?

 

Fontosnak tartjuk, hogy újabb eszmecserére és közös gondolkodásra teremtsünk lehetőséget. A konferencián olyan szakemberek részvételére, együttműködésére számítunk, akiknek kutatásai, szakmai tevékenysége, munkája a fenti témakörök valamelyikéhez kapcsolódik.

 

A gyerekek és fiatalok médiahasználati szokásainak, illetve az egyre fontosabbá váló digitális identitásuk kialakulásának nyomon követése és megértése folyamatos kihívást jelent az ezzel foglalkozó szakembereknek. Az elmúlt évek során a gyerekek és fiatalok életében a közösségi média az információszerzés, a szórakozás és a társas kapcsolatok első számú helyszínévé vált.

 

A közösségi média tudatos, a világ és önmagunk megismerését hatékonyan segítő, ugyanakkor biztonságos, azaz a kockázatokat minimalizáló használatára való felkészítés a szülők, a tanárok, a hagyományos és online média és az ezzel foglalkozó állami és civil szervezetek közös feladata és felelőssége. Ez azonban csak akkor lehet sikeres, ha az érintettek ismerik ezt a világot, és megpróbálják megérteni a gyerekek és fiatalok igényeit, motivációit és aggodalmait. 

 

A konferencia kiemelt célja, hogy olyan előadókat hívjon meg, akik friss kutatásokat végeztek a témában.

A korábbi évekhez hasonlóan a konferenciát online lehet követni a  www.gyermekmento.hu honlapon, illetve a Gyermekmentő Szolgálat és a Safer Internet Program Facebook oldalain. 

A szervezők a korábbi évekhez hasonlóan az összes előadás videoanyagát és prezentációját 2019. október végén feltöltik a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Youtube csatornájára .

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az Európiai Unió Safer Internet Programhazai koordinátora és tudatosságnövelő központja, oktatói az internet biztonságos használatának oktatásával, a felhasználók tudatosításával foglalkoznak. Ennek érdekében 2019. I félévében a SIP oktatói közel 15000 felhasználót oktattak.

 

A 13000 gyerek mellett 1400 tanárt, szülőt és döntéshozót képeztek tovább, 57 különböző budapesti és 68 vidéki helyszínen, összesen 757 alkalommal.

Szervezetünk 2019-től működteti a hotline-t is, ahol a felhasználók bejelenthetik a káros és illegális tartalmakat a www.biztonsagosinternet.hu bejelentőfelületen.

A konferencia az Európai Kiberbiztonsági Hónap kampány programsorozatába illeszkedik.

 

A konferencia főtámogatója az EU Safer Internet Programja.

 

A konferencia időpontja és helyszíne:

 

  1. október 1., kedd, 10:00-17:30
  2. október 2., szerda, 10:00-15:30

 

Magyar Tudományos Akadémia

Budapest, Széchenyi István tér 9, 1051

 

Szeretettel várunk mindenkit a hallgatóságkörében! A konferencia ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött a conference@gyermekmento.hu címen.

 

Szervezetünkről további információ a www.gyermekmento.hu weboldalon található.

 Fotó: Gordon Eszter, NGYSZ