A "Kék bálnáról" higgadtan, szakértőktől - mi ez és mit tehetünk?

Fotó: Pixabay.com

A kék bálna egy hatalmas tengeri emlős, feltételezhetően a valaha élt legnagyobb állat. Mostanában azonban más kontextusban hallunk róla. A kék bálnáról neveztek el egy jelenséget  - egy "játékot"?, mozgalmat?, szektát?, amelynek lényege a hírek szerint, hogy egy feladatsoron át, a manipuláció és a megfélemlítés eszközeivel fiatalokat arra vesznek rá, hogy önkezűleg vessenek véget életüknek. A Safer Internet Program konzorciumi partnerei, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakértői segítenek megérteni a jelenséget és megoldást nyújtanak a helyzetre. Oktatásainkat ingyenesen megrendelhetik. Katt a címre!

 

Ha Digitális Témahét, akkor Safer Internet Program (SIP) -oktatók serege és a Lájkvadász

 Idén újra részt vesz a hazai Safer Internet Program a 2017. április 3-7. között megrendezésre kerülő Digitális Témahét programban, ahol a SIP-oktatók kötetlen, játékos, interaktív formában tartanak országszerte előadásokat általános és középiskolákban. A program ezzel is szeretné a szülők, pedagógusok, gyermekek figyelmét még inkább felhívni az internethasználatból fakadó esetleges veszélyekre és azok kivédésének lehetőségeire. Részletek a cikk címére kattintva. 

 

Facebookozik a gyerek? Ezekre ügyeljen a szülő, pedagógus!

A csaladinet.hu egy hasznos összeállítást közölt arról, miket érdemes figyelembe venni, ha a gyerekünk, diákunk a Facebook-ra, Instagram-ra regisztrál.

Konkrét tippek a cikkben a címre kattintva. 

Hogyan tanuljunk meg érvelni, mik az érvelési hibáink?

Itt meg lehet ismerni a leggyakoribb vita-helyzeteket, az érvelési hibákat alaposan körbejárja ez az oldal.

   Érdemes elgondolkodni ezeken. A neten gyakran belefuthatunk. Ön melyikkel találkozott eddig? 

 

 

 

A net mélye

http://www.vous.hu/hir/20160328-deepweb-az-internet-tikos-es-legsotetebb-bugyra

Jelölni kezdte az álhíreket a Facebook - az origo.hu híre

 

A Facebook elkezdte jelölni a kétes hitelességű tartalmakat, hamarosan a "Vitatott" felirat jelzi, ha álhírrel találkozott a felhasználó. Hogyan működik ez? A címre kattintva nyílik meg a cikk? 

Öngyilkosságra buzdító tartalmak elleni fellépés - Safer Internet Program

Safer Internet Program: közös fellépésre van szükség az öngyilkosságra buzdító netes tartalmak ellen

Nagyobb társadalmi összefogást várnak a médiumoktól és az internetezőktől a Safer Internet Program (SIP) hazai képviselői a közösségi médiában megjelenő,autoagresszióra buzdító oldalakkal és a rosszindulatú kommentelőkkel szemben. A közelmúltban új veszély jelent meg az interneten – eddig jellemzően a volt szovjet utódállamokban –mégpedig olyan weboldalak vagy zárt közösségi csoportok, melyek egyértelműen öngyilkosságra buzdítják a sokszor még befolyásolható fiatalokat. Hogyan segíthetünk? 

 

A fotó-és plakátpályázat nyertesei- közép-és felsőoktatási intézmény katagória- Safer Internet Day, 2017

A Safer Internet Program (SIP) magyarországi konzorciuma a 2017-es Biztonságos Internet Nap alkalmából pályázatot is hirdetett hazai általános iskolások, középiskolások és a felsőoktatásban részt vevők számára, plakát vagy fotó készítésére. Az eredmények a cikkben, a címre kattintva.