Meghosszabbítottuk pályázati kiírásunkat- január 26-ig érkezhetnek a pályaművek!

Alkoss, csatlakozz, tiszteld a másikat: A jobb internet veled kezdődik

A Safer Internet Program (SIP) magyarországi konzorciuma a 2018-as Biztonságos Internet Nap alkalmából pályázatot hirdet hazai általános iskolások és középiskolások számára, digitális történetmesélésre és szépirodalmi írásművek elkészítésére.

 A pályaműveket a sip@gyermekmento.hu email címre várjuk, 2018. január 26. éjfélig. 

Legyél a SIP Hungary Youth Panel csapatának tagja! Pályázati felhívás

Pályázati felhívás

Legyél a SIP Hungary Youth Panel csapatának tagja!

A Safer Internet Program felhívása 13-19 éves fiatalok részére

 

Digitálisan elmesélt történetek - egy kiváló módszer Lanszki Anitától

 
   A tanulók, ha ezzel foglalkoznak, akkor egymást végighallgatják, együttműködnek és büszkék magukra, nos, mi az?
 
   Digitális történetmesélési és szépirodalmi pályázatot hirdettett a Safer Internet Program: "Alkoss, csatlakozz, tiszteld a másikat: A jobb internet veled kezdődik" címmel. Amíg a pályázat zajlik, addig szeretnénk kicsit körbejárni, mi is az a digitális történetmesélés? Ugyanis a jobb internethez az elkerülendő dolgok mellett a trendi új alkotási lehetőségeket is érdemes ismerni! Lanszki Anita a téma hazai kutatója és szakértője, ő válaszol a Saferinternet.hu kérdéseire. 
(Fotó: Lanszki Anikó előadása, Digitális Pedagógus konferencia, 2017, Lévai Dóra fotója)

Mentális betegség lehet a selfitis?

Nevezzük nevén a jelenséget: Selfitis. De ez már lehet, hogy egy betegség?

 

(Photo: Thinkstock, AnatoliYakovenko)

A napokban egyre több cikk jelent meg arról, valóban betegségnek nevezhető-e a kényszeres selfizgetés. Hogy miért érez valaki késztetést a folytonos szelfizésre? A tudósok szerint ebben számos tényező játszhat közre, például az, hogy valaki túlságosan is fel akarja hívni magára a figyelmet, versengeni akar a többiekkel a közösségi média oldalakon, vagy így akarja javítani a kedélyállapotát.

A selfitis kifejezést először 2014-ben hallhattuk, akkor még állhírként beszéltünk róla. Ma már több kutatás elemzi és bizonyítja, hogy a kifejezés valóban egy létező „betegséget” jelöl.

Biztonságos Internet Nap 2018- Pályázati kiírás

Alkoss, csatlakozz, tiszteld a másikat: A jobb internet veled kezdődik

A Safer Internet Program (SIP) magyarországi konzorciuma a 2018-as Biztonságos Internet Nap alkalmából pályázatot hirdet hazai általános iskolások és középiskolások számára, digitális történetmesélésre és szépirodalmi írásművek elkészítésére.

 

Hogyan YouTube-ozzon biztonságosan a kisgyerek? 4 hasznos tanács!

 
 
 A legtöbb kisgyerekes szülő nap mint nap felteszi magának ezt a kérdést. Annyira egyszerű leültetni őket egy (lehetőleg érintőképernyős) készülék elé, és hagyni, hogy ügyesen maguk keressék meg azt, ami érdekli őket, különösen, amióta van lehetőség a biztonságos(nak tűnő) YouTube Kids-en keresztül tenni ezt. Aztán szembejön ez vagy ez a cikk, és egy kicsit elbizonytalanodunk. Mi lehet a megoldás? Nincs biztonságos technikai szűrés, egyetlen megoldás van – megtanítani a gyerekünket arra, hogyan ismerje fel a veszélyes tartalmakat. Timár Borbála, médiapedagógus cikke a főleg pedagógusoknak szóló moderniskola.hu  oldalon, a címre kattintva érhető el. Önnek melyik a legkedvesebb tanács? 

 

5+1 TIPP, HOGY BIZTONSÁGBAN NETEZZEN A GYEREK - a divany.hu cikke

Hogyan tanítsam meg a gyerekeimet a biztonságos internethasználatra? Erre a kérdésre keresi a választ sok szülő, hiszen már az egészen kicsik is hamar rávetik magukat a mama vagy a papa laptopjára, tabletjére. Szakértők tanácsaiból szemezgettünk. A divany.hu -n Barnóczki Brigitta cikkét a címre kattintva érhetik el. 

Fotó: Pixabay.com, Luidmila Kot

  

Közösen a tiszteletért - a Safer InternetYouth Panel új alkotása-TogetherForRespect

részlet a videóból

A Safer Internet Forum idei, 2017-es Brüsszelben megrendezett találkozóján a résztvevő fiatalok bátor fellépésével és alkotásával született európai Youth Panel kreatív alig egy perces kisfilmje, a "#Togetherforrespect". A videó és részletek a címre kattintva!

Viharfellegek gyűlnek a gyerekszoba fölött

Mindenki érezte, hogy valami nem kerek az online hirdetések automatikus elhelyezése körül – amiből a Google és a Facebook jövedelme származik. Nemrég elég pontosan kiderült (a 444, illetve egy ismert médiablogger cikke nyomán), hogy micsoda: a nézettséget biztosító módszerek és algoritmusok által diktált gyermektartalom a YouTue-on enyhén szólva is erősen kifogásolható. A jelenséget a szólásszabadság, illetve a piac elviselhetetlen korlátozása nélkül nem is lehet visszaszorítani.

(Frissítés: A Google / YouTube lépett: több száz fiókot lezártak, több mint 150 ezer (!!) klipet töröltek, sok százezer videónál letiltották a kommentelést stb. Több globális cég is visszavonta hirdetéseit a kétes csatornákról.)

Elkerülhető-e a digitális függőség?

FuggőségAz internet, az okostelefon, és sokaknak a videójátékok is a mindennapos rutin részei lettek és van, ahol jobbá is teszik az életünket. Viszont egyre többen és egyre gyakrabban lépjük át azt a határt, ahol már korlátokat emelünk magunk elé, önámítunk és menekülünk a problémák elől. A „Digitális pszichológus” blogból idézünk.