Közösen a tiszteletért - a Safer InternetYouth Panel új alkotása-TogetherForRespect

részlet a videóból

A Safer Internet Forum idei, 2017-es Brüsszelben megrendezett találkozóján a résztvevő fiatalok bátor fellépésével és alkotásával született európai Youth Panel kreatív alig egy perces kisfilmje, a "#Togetherforrespect". A videó és részletek a címre kattintva!

Viharfellegek gyűlnek a gyerekszoba fölött

Mindenki érezte, hogy valami nem kerek az online hirdetések automatikus elhelyezése körül – amiből a Google és a Facebook jövedelme származik. Nemrég elég pontosan kiderült (a 444, illetve egy ismert médiablogger cikke nyomán), hogy micsoda: a nézettséget biztosító módszerek és algoritmusok által diktált gyermektartalom a YouTue-on enyhén szólva is erősen kifogásolható. A jelenséget a szólásszabadság, illetve a piac elviselhetetlen korlátozása nélkül nem is lehet visszaszorítani.

(Frissítés: A Google / YouTube lépett: több száz fiókot lezártak, több mint 150 ezer (!!) klipet töröltek, sok százezer videónál letiltották a kommentelést stb. Több globális cég is visszavonta hirdetéseit a kétes csatornákról.)

Elkerülhető-e a digitális függőség?

FuggőségAz internet, az okostelefon, és sokaknak a videójátékok is a mindennapos rutin részei lettek és van, ahol jobbá is teszik az életünket. Viszont egyre többen és egyre gyakrabban lépjük át azt a határt, ahol már korlátokat emelünk magunk elé, önámítunk és menekülünk a problémák elől. A „Digitális pszichológus” blogból idézünk.

Miért nem instázik Mari néni?

Néha kissé furcsán nézünk egymásra a generációs szakadékok túlsó oldalairól. Hiszen ma már nem ritka, hogy a 70-80 éves kort megérjük. Számos generációváltás lezajlik ennyi idő alatt. Ha azonban megértjük, hogy honnan is jöttünk, mibe csöppentünk – és milyen háttérrel jöttek mások –, hidat építhetünk az eltérésekből, és tanulhatunk egymástól. A „Digitális pszichológus" blogból idézünk.

Szülők és tinédzserek a közösségi oldalakon?!

„Szülők és tinédzserek a közösségi oldalakon?!” címmel tartott előadást nemrég az NGYSZ IX. Nemzetközi médiakonferenciáján Fülöp Hajnalka, a moderniskola.hu portál főszerkesztője. Előadása a Szolgálat YouTube-csatornáján elérhető.

Digitális műveltség – Szülők és gyerekek egyenrangúan az online térben

„Digitális műveltség – Szülők és gyerekek egyenrangúan az online térben” címmel tartott előadást nemrég az NGYSZ IX. Nemzetközi médiakonferenciáján Dr. Baracsi Katalin, a SIP oktatója és szakértője. Előadása a Szolgálat YouTube-csatornáján elérhető.

Online reputáció

„Online reputáció” címmel tartott előadást nemrég az NGYSZ IX. Nemzetközi médiakonferenciáján Sterner Zoltán, a SIP oktatója. Előadása a Szolgálat YouTube-csatornáján elérhető.

Biztonságos internet 2017-ben is

Kurkó Zsuzsánna, Safer Internet Projekt„Biztonságos internet 2017-ben is” címmel tartott előadást nemrég az NGYSZ IX. Nemzetközi médiakonferenciáján Kurkó Zsuzsánna, a SIP projektkoordinátora. Előadása a Szolgálat YouTube-csatornáján elérhető.

Része a digitális intelligenciának (DQ-nak) az álhírek felismerése

Dr. Veszelszki Ágnes

"Álhírek vs digitális intelligencia" címmel előadást tartott a IX. Nemzetközi Médiakonferencián Dr. Veszelszki Ágnes újmédia-kutató. A fogalom, legújabban az amerikai elnökválasztás befolyásolására irányuló, orosz eredetű közösségimédia-tevékenység miatt, rendkívül aktuális. Az alábbiakban közreadjuk a kutató 14 pontos javaslatsorát, amelynek betartásával nagy valószínűséggel elkerülhető a félreinformálódás.

Több online eszközön és több időben, de első a személyes kapcsolatok fontossága

„A média hatása a gyermekekre és fiatalokra”

Közös zárónyilatkozattal fejeződött be a IX. Nemzetközi Médiakonferencia Balatonalmádiban

 

 

Szeptember 27. és 29. között rendezte meg a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) a IX. Nemzetközi Médiakonferenciát Balatonalmádiban, az NMHH támogatásával. A konferencia lehetőséget adott a szakembereknek arra, hogy megvitassák, hogyan befolyásolják az elektronikus és a nyomtatott médiumok, a számítógépes játékok, valamint a mobiltelefonok a gyermekek és a fiatalok fejlődését.